keskiviikko, 05 helmikuu 2020 15:13

Pajulahdessa tehtiin historiaa ja otettiin samalla suomalaisen näkövammaiskiekon ensiaskeleet

Kirjoittanut SJL toimitus
Pajulahdessa tehtiin historiaa ja otettiin samalla suomalaisen näkövammaiskiekon ensiaskeleet Mikko Bister

Tammi-helmikuun vaihteessa Pajulahdessa tehtiin historiaa monessa mielessä: Pajulahdessa järjestettiin Suomen ensimmäinen ja suurin Euroopassa järjestetty näkövammaisten kiekkoleiri ja pelattiin ensimmäinen virallisin säännöin käyty näkövammaiskiekon ottelu Pohjois-Amerikan ulkopuolella.

Leirille osallistui 26 suomalaista ja kaksi kanadalaista pelaajaa sekä valmentajaa. Puuhamiehinä toimivat Antti Latikka ja Markus Tihumäki tutustuivat lajiin alun perin syksyllä 2018 Kanadan Vancouverissa järjestetyllä Blind Hockey Development -leirillä.

Vaikka näkövammaiskiekko kehitettiin Kanadassa jääkiekosta soveltaen jo 1970-luvulla, on laji Suomessa vielä uusi. Tavoitteena on kuitenkin käynnistää Suomessa yhteistyössä seurojen kanssa ja näin mahdollistaa jääkiekon harrastaminen ja kokeileminen myös näkövammaisille.

Kansainvälisesti laji oli pitkään kanadalaisten paikallista toimintaa. Nykyään lajilla on eritasoista toimintaa sekä Kanadassa että Yhdysvalloissa noin 10 paikkakunnalla. Yhdysvalloissa mukana näkövammaiskiekkoa mahdollistamassa on myös NHL-seuroja kuten Chicago Blackhawks, St. Louis Blues, Pittsburgh Penguins ja Minnesota Wild.

Vuonna 2018 kansalliset lajiliitot ottivat näkövammaiskiekon alaisuuteensa ja pelattiin ensimmäinen virallinen näkövammaiskiekon maaottelu. Sittemmin kokeiluja on järjestetty myös Iso-Britanniassa ja Venäjällä.

Tavoitteena on, että laji leviäisi Euroopassa ja jo pian olisi mahdollista pelata ensimmäinen neljän maan turnaus. Lajin levittyä sille on tarkoitus hakea paralympiastatusta, mahdollisesti jo vuodeksi 2030.


- Näkövammaiskiekossa äänet ovat pelaajan apuna
- Näkövammaiskiekon FB-sivut

Olet nyt

Lisää uutisia kotimaasta