perjantai, 04 joulukuu 2020 15:00

Maalivahtilupaus Emil Vinni: "Olen parhaimmillani kaikkein tiukimmissa tilanteissa"

Kirjoittanut
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Maalivahtilupaus Emil Vinni: "Olen parhaimmillani kaikkein tiukimmissa tilanteissa" Riku Laukkanen

HIFK:n Emil Vinni on ollut syyskaudella U18 SM-alkusarjan kärkimaalivahteja. Piakkoin 15 vuotta täyttävä tulevaisuuden nimi on debytoinut tällä kaudella myös U20 SM-sarjassa.

Poikkeustilanteessa pelaajat ovat joutuneet pohtimaan harjoitteluaan uudella tavalla. Emil Vinni keskittyy rutiineihin, joissa eri asioille on oma paikkansa. Niin koululle kuin jääkiekollekin. Pakilan koulun yhdeksäsluokkalainen kertoo koulun sujuvan hyvin. Ensi vuonna opintojen on tarkoitus jatkua lukiossa.

– Katsotaan nyt, haenko Mäkelänrinteen urheilulukioon vai jonnekin muualle. Arjen asioiden pitää olla kunnossa ja on huolehdittava myös koulusta. Sieltä puolelta on tultu hyvin jääkiekon vaatimuksia vastaan. Koulu on joustanut, jotta harrastaminen on ollut mahdollista, Vinni kiittelee.

Joulukuussa on edessä kuitenkin paljon omatoimista harjoittelua, kun koko joukkueen yhteisharjoittelu ei ole mahdollista. Tulevien viikkojen ohjelmaan kuuluu paljon pienryhmätreeniä, jolloin hommia paiskitaan yhdessä maalivahtiparin ja maalivahtivalmentajan kanssa ulkoilmassa.

– Nyt tauon aikana pyrimme tekemään sekä aerobiaa että myös voimaa, sellaista perustreeniä. Nyt on hyvä hetki laittaa niitä osa-alueita entistä parempaan kuntoon.

* * *

Etelä-Vantaan Urheilijoiden kasvatti aloitti jääkiekon isoveljensä innoittamana. Maalivahtina pelannut veli innostutti myös Emilin samalle pelipaikalle. Perhekin oli tiiviisti mukana jääkiekon parissa, kun isä-Teemu toimi maalivahtivalmentajana.

Viime kaudella Vinni pelasi Kiekko-Vantaan paidassa C-nuorten SM-sarjaa. Hyvät näytöt poikivat valinnan ikäluokan kärkipelaajien Pohjola-leirille. Kokemus oli hieno ja menestystäkin tuli.

– Se oli ensimmäinen kunnon Leijona-tapahtuma. Jännitti hieman mennä sinne, mutta jännitys karisi aika nopeasti, kun pelit menivät hyvin. Sain leirillä hyvää palautetta ja meillä oli tosi hyvä maalivahtivalmentaja, Vinni kehuu Niklas Nordlundia.

Vinni valittiin Pohjola-leirin tähtipelaajaksi ja parhaaksi maalivahdiksi. Valinta maistui, mutta Vinni korostaa, että "leijumiseen" ei ole varaa.

– Treeneissä ja peleissä vedetään aina täysillä. Ei saa tyytyä pelkästään siihen, että on pelannut hyvän pelin. Omatoimiset jutut, venyttelyt joka ilta, lenkillä käyminen ja lihaskuntotreenit, pyrin hoitamaan kaikki tunnollisesti.

Onnistunut Pohjola-leiri poiki valinnan myös U16-maajoukkueen ensimmäisiin  tapahtumiin kesällä Vierumäellä.

* * *

Tälle kaudelle Vinnin seura vaihtui K-Vantaasta HIFK:hon.

– Pelit ovat menneet hyvin, ja treeni on maistunut. Ennen kauden alkua en ajatellut, että menisi ihan näin hyvin. Veskavalmentajamme Janne Laine on antanut hyviä vinkkejä ja auttanut minua eteenpäin.

Sarjapelit käynnistyivät HIFK:n U16-joukkueen mukana, mutta sen jälkeen Vinni on pelannut U18-ikäluokan pelejä. 13 ottelussaan hän on torjunut 93,4 %:n varmuudella, mikä on tilaston kärkilukema. Päästettyjen maalien keskiarvo on tilaston kakkoslukema 2,03.

– Ennen kauden alkua tiesin, että tulen pelaamaan paljon juuri U18:ssa. Tavoitteeni oli päästä pelaamaan myös U20:ssa tällä kaudella, mutta en uskonut, että mahdollisuus tulee jo ennen joulua.

Lokakuussa Vinni teki onnistuneen debyytin U20:ssa voittopelissä KalPaa vastaan.

– Pelaamisessa on aika paljon eroa eri ikäluokkien välillä. U18:ssa ja U20:ssa mennään ihan "sata lasissa", mutta U16:ssa tilanteet tulevat selvästi hitaammin. Siellä tahtoo tulla ongelmia ylipelaamisen kanssa, kun ennakoi tulevaa vähän liikaa.

Syyskauden viimeisissä otteluissaan Vinni torjui nollapelit sekä Ilvestä että K-Espoota vastaan. 

– Onnistuin hyvin noissa peleissä, mutta pääosin nollapelit olivat hyvän joukkuepelaamisen ansiota.

* * *

Emil Vinni kertoo parhaaksi ominaisuudekseen paineensietokyvyn. Nopeista reaktioista on myös hyötynsä.

– Uskon, että olen parhaimmillani kaikkein tiukimmissa pelitilanteissa. Räpsäkäsi on vahvuuteni, ja hanskasta eivät kiekot juuri tipahtele. Fysiikassa ja torjuntatekniikassa riittää tietenkin aina kehittämistä.

– Ennen peliä en suuremmin mieti mahdollisia tulevia tapahtumia kaukalossa. Ehkä olen hieman enemmän omissa oloissani. Keskityn hyvin ja menen vain pelaamaan.

Nuoren maalivahdin tulevaisuuden tavoitteet liittyvät kuluvaan kauteen. Poikkeustilanteen rauhoittuminen on Vinnin toivelistan kärjessä.

– Odotan, että päästäisiin takaisin hallille normaaleihin harjoituksiin ja peleihin. Haluan saada lisää pelejä alle, jotka vievät minua pelaajana eteenpäin. Vuoden päästä haluan tavoitella paikkaa HIFK:n U20-joukkueesta. Ehkä jo parin vuoden päästä voisi Liigakin olla ajankohtainen. Mutta katsotaan, miten kehittyminen sujuu.

* * *

Emil Vinni / lyhyet

Paras pelaaja vastustajan riveistä?
– Tapparan Tommi Männistö

Tulevaisuuden huippu omista tämän syksyn pelikavereista?
Samu Bau

Suosikkipelaaja suomalaisista?
Tuukka Rask

Suosikkipelaaja ulkomaalaisista?
Connor McDavid

Missä olet 10 vuoden kuluttua?
– Tavoite on olla silloin NHL:ssä

Olet nyt

 
 
 

Etsi sivustolta