maanantai, 10 helmikuu 2020 12:21

Nuorten SM: Ässä-pakki jahtaa ennätystä – “Tavoitteet näkyvät jokapäiväisessä tekemisessä”

Kirjoittanut
Nuorten SM: Ässä-pakki jahtaa ennätystä – “Tavoitteet näkyvät jokapäiväisessä tekemisessä” Riku Laukkanen

Ässien Antti Tuomisto on kuulunut kuluvalla kaudella Nuorten SM-liigan tehokkaimpiin pelaajiin. Kookas puolustaja on takonut pisteitä tasaiseen tahtiin. Loppukaudella jännitetään, rikkoutuvatko vuosituhannen ennätyslukemat.

19 vuotta äskettäin täyttäneen Tuomiston ura olisi voinut jatkua tällä kaudella jo Liigassa, mutta puolustaja päätti toisin. Kesällä 2019 Detroit Red Wings iski Tuomistoon kiinni NHL-draftin toisella kierroksella numerolla 35. Ensi kaudella vuorossa ovat Pohjois-Amerikan kaukalot, kun kokemukset karttuvat Yhdysvaltain yliopistosarjasta.

– NHL-varauksella näen olleen pelkästään myönteisiä vaikutuksia Antin tekemiseen. Hänellä on nuoreksi pelaajaksi selkeät päämäärät urallaan. Tavoitteet näkyvät jokapäiväisessä tekemisessä, Ässien A-nuorten päävalmentaja Jere Härkälä näkee.

– Hän on valinnut hieman erilaisen polun kehittyä jääkiekkoilijana. Kahden viimeisen kauden aikana Antti on kantanut Ässissä isoa roolia ja kehittänyt vahvuuksiaan. Nuorten SM-liigassa hän on saanut paljon kehittäviä harjoittelupäiviä, joilla on ollut vaikutusta varmasti myös henkisellä puolella, Härkälä jatkaa.

Menneenä viikonloppuna Tuomisto toimi Nuorten Leijonien kapteenina Saksassa pelatussa turnauksessa. Hän onnistui myös maalinteossa turnauksen päätösottelussa Sveitsiä vastaan.

* * *

Viime kaudella Antti Tuomisto pelasi ensimmäisen täyden kautensa Nuorten SM-liigassa ja kokosi 45 ottelussaan pisteet 9+26=35. Tällä kaudella hän on takonut 41 ottelussaan peräti 44 pistettä ja johtaa puolustajien pistepörssiä ylivoimaisesti.

– Antin isoimmat vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä. Avauspelissä hän on tuottelias pelaaja, joka luo joka pelissä paikkoja vastustajan päähän. Ylivoimalla hyvä laukaus on eduksi.

– Luistelutaitavuudessa ja räjähtävyydessä riittää vielä kehitettävää. Isoa kokoa pitää osata käyttää entistäkin paremmin myös pienessä tilassa. Nopeat käännökset paranevat myös fysiikan kehittämisen myötä, Jere Härkälä luettelee.

15 maalistaan Tuomisto on tehnyt kuusi ylivoimalla. 317 laukausta on eniten Nuorten SM-liigapelaajien vertailussa. Peliaikaa Tuomisto on kerännyt 26.24 minuuttia ottelua kohden – enemmän kuin kukaan muu pelaaja.

* * *

Nuorten SM-liigan puolustajien piste-ennätys on NHL-legenda Risto Siltasen nimissä 44 vuoden takaa. Hurjasta laukauksestaan tunnettu Siltanen takoi 35 ottelussaan muhkeat 56 pistettä – näistä peräti 39 oli maaleja.

Tällä vuosituhannella Siltasen ennätystä on hätyytellyt vain Jokereissa kaudella 2011-12 pelannut nykyinen NHL-puolustaja Esa Lindell. Hän merkkautti 48 ottelussaan 51 pistettä.

* * *

Ässillä on kevään runkosarjassa jäljellä vielä seitsemän ottelua. Antti Tuomisto jahtaa vuosituhannen huippulukuja seuraavissa otteluissa:

Ke 12.2. 18:00 Jokerit – Ässät
Ti 18.2. 18:30 Ässät – Pelicans
Pe 21.2. 18:30 HPK – Ässät
La 22.2. 16:00 Ässät – Tappara
Pe 28.2. 19:00 Jukurit – Ässät
La 29.2. 18:00 Pelicans – Ässät
Ke 4.3. 16:00 Kärpät – Ässät
 

Olet nyt