maanantai, 29 maaliskuu 2021 08:00

Linda Leppäsen ensimmäinen kausi päävalmentajana oli onnistunut: ”Kokonaisuuteen täytyy olla tyytyväinen”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Linda Leppäsen ensimmäinen kausi päävalmentajana oli onnistunut: ”Kokonaisuuteen täytyy olla tyytyväinen” Pasi Mennander

Kevään 2019 MM-kotikisoihin menestyksekkään pelaajauransa lopettanut Linda Leppänen otti viime syksynä uuden haasteen vastaan, kun hän aloitti Ilveksen päävalmentajana. Valmentajana vielä varsin kokematon Leppänen luotsasi joukkonsa hyvään vireeseen ja Ilves oli alkusarjan päättyessä viidennellä sijalla.

- Viides sija oli itselleni hienoinen yllätys. Tosin pelimme kehittyi koko ajan ja pystyimme voittamaan kovia joukkueita, mikä antoi meille itseluottamusta. Pelaajat kehittyivät henkilökohtaisella tasolla huimasti kauden aikana. Joukkuepelissä opiskelimme puolestaan paljon puolustamista jokaisella kentän osa-alueella, Leppänen avaa.

Ilves paransi ylemmän jatkosarjan aikana sijoitustaan vielä pykälällä nousten neljänneksi. Puolivälierissä vastaan asettui HPK, jonka Ilves voitti suoraan otteluvoitoin 2–0. Puolustuspelaamisen harjoittelu oli selvästi juurtunut pelaajiin, sillä Ilves voitti molemmat ottelut päästämättä maaliakaan. Välierissä vastaan tullut Kiekko-Espoo eteni finaaleihin lopulta otteluvoitoin 3–1. Vaikka Ilves voitti vain kertaalleen, oli maaliero neljästä ottelusta espoolaisten hyväksi maltillinen 8–4.

- Olimme voittaneet kaikki joukkueet kauden aikana ainakin kertaalleen, mikä antoi hyvät lähtökohdat pudotuspeleihin. Moni varmasti luuli, että pystymme haastamaan Kiekko-Espoon yksittäisessä ottelussa, mutta näytimme joukkueemme sisukkuuden ja teimme kaikista otteluista tuloksellisesti tiukan. Heidän kokenut kokoonpanonsa oli hyvin tiedossa, joten maalivainumme olisi pitänyt olla sataprosenttista, kun saimme maalipaikkoja, Leppänen analysoi.

- Varsinkin kolmas peli ja neljännen pelin alku oli meiltä vahvaa pelaamista. Pystyimme myös käyttämään joka ottelussa neljää kenttää, mikä oli kauden aikana vahvuutemme.

Ilveksen nousujohteinen kausi päättyi lopulta pettymykseen, kun HIFK oli pronssiottelussa parempi 2–1-lukemin. Tappio ei kuitenkaan himmentänyt onnistuneen kauden saavutuksia.

- Lopputulos ei ollut mieleinen, mutta kokonaisuuteen täytyy olla tyytyväinen. Pelaajat menivät eteenpäin ja pystyimme voittamaan jokaisen joukkueen sarjassa. Tiesimme, että HIFK on kova vastus, joka pelaa todella kurinalaisesti omaa peliään.

Hyppy pelaajasta valmentajaksi onnistui kiitettävästi

Leppänen pelasi omalla pelaajaurallaan kotimaan pääsarjassa reilusti yli 400 ottelua. Vuosiin sisältyivät muun muassa viisi pistepörssin voittoa ja viisi Suomen mestaruutta. Muutos pelaajasta valmentajaksi sujui hänen omien sanojensa mukaan yllättävän hyvin, vaikka haasteitakin arkeen mahtui.

- Ensimmäinen kausi päävalmentajana oli hieno kokemus. Siirtymä pelaajasta valmentajaksi meni hyvin. Varsinkin, koska joukkueessa oli paljon pelaajia, joiden kanssa en ole itse urallani pelannut. Lähtökohdat olisivat olleet varmasti vaikeammat, jos kaikki olisivat olleet ”vanhoja pelaajia", Leppänen toteaa.

- Vaikeinta valmentamisessa on ollut jokaisen pelaajan huomioiminen. Jokaisen siviilielämä on niin erilainen, mikä tekee vaatimustason pitämisestä vaikeaa. Arkemme oli kuitenkin laadukasta ja mikä ehkäpä hienointa, sain joukkueesta aikalailla itseni näköisen – sitoutuneen ja yritteliään.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia