maanantai, 30 marraskuu 2020 09:06

Kestomenestyjä Kärpät on ollut kapteeninsa Suvi Käyhkön johdolla uudessa tilanteessa tuloksellisesti heikon syksyn keskellä

Kirjoittanut Markus Viljanen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Suvi Käyhkö Suvi Käyhkö Jari Mäki-Kuutti

Kärpät on ollut viime vuosina kestomenestyjä Naisten Liigassa. Oululaisjoukkue voitti Suomen mestaruuden kausilla 2016–2017 ja 2017–2018 sekä juhli pronssimitaleja keväällä 2019. Viime kausi jäi sarjassa kesken, mutta Kärpät olisi pelannut pronssiottelussa, mikäli sellainen olisi järjestetty.

Kuluva kausi on ollut kuitenkin huomattavasti aiempia haastavampi. Kärpät voitti kauden ensimmäisestä kymmenestä ottelustaan vain kolme. Tekijöitä vaikean alkukauden taustalla on monia, eikä Kärppien kapteeni Suvi Käyhköllä ole heittää pöytään kaiken muuttavaa poppakonstia.

– Jos olisi jokin tietty asia, jonka muuttamalla peli kulkisi paremmin, niin varmasti sen tekisimme. Meiltä lähti isoja pelaajia, kun Isa Rahunen lopetti uransa ja hänen lisäkseen Saila Saari siirtyi KalPaan ja Aino Karppinen meni RoKiin. Joukkueen runko on muodostunut uudelleen hiljalleen, kun muutaman vuoden aikana on jäänyt pois monia kokeneita pelaajia, Käyhkö toteaa.

Joukkue on keikkunut sarjataulukossa puolen välin heikommalla puolella ja pudotuspelipaikan saavuttamiseksi saa vielä painaa rutkasti töitä.

– Onhan meillä myös aika nuori joukkue. Tässä on nyt haettu uusia johtajia ja pelaajia, jotka pystyvät ratkomaan otteluita. Usein ottelut ovat olleet tiukkojakin, mutta tuloksellisesti tekemisemme on ollut heikkoa.

Kymmenes kausi toi kapteenin kunnian

24-vuotias Käyhkö pelaa Kärppien organisaatiossa jo kymmenettä kauttaan. Seura ja toimintatavat ovat hänelle varsin tuttuja, mutta tällä kaudella uusia asioita on tullut rutkasti opeteltavaksi, kun Käyhkö valittiin joukkueensa kapteeniksi pelaajien äänestyksellä.

– En osannut ajatella, että valinta osuisi vielä tässä vaiheessa kohdalleni, mutta otin roolin totta kai kunnialla vastaan. Joukkueen johtaminen puheella on ollut minulle se vaikein osa-alue, mutta olen pyrkinyt kehittämään sitä puolta itsessäni, Käyhkö kertoo.

Menestymään tottuneelle seuralle vaikea alkukausi on ollut uusi tilanne. Käyhkö ottaa kapteenin roolinsa tosissaan, eivätkä tappiot maistu hyvältä.

– On ollut todella haastava ja vaikea tilanne, kun joukkue ei ole menestynyt ja olen ollut uudessa roolissa. Minulla on pitkä kokemus Kärpissä toimimisesta, emmekä ole ikinä sinä aikana olleet tilanteessa, jossa olisimme pelanneet noin heikon alkukauden.

– Totta kai sitä ottaa joukkueen menestymisestä paineita myös henkilökohtaisesti. Tavoitteeni on auttaa joukkuetta mahdollisimman hyvin, joten en voi olla täysin tyytyväinen. Tehopisteiden perään en niinkään katso, Käyhkö sanoo.

Koronatilanteesta ei ole ollut pelkkää haittaa

Haastatteluhetken jälkeen Kärppien peli on alkanut kulkea paremmin ja tärkeitä voittojakin on tullut viime otteluissa mukavasti tilille.

– Pelaamisemme on mennyt koko ajan eteenpäin ja olemme olleet hyvin mukana otteluiden kulussa. Uskoisin, että kun saamme kaiken potentiaalin irti joukkueestamme, niin eivät ne kaikki tiukat ottelut jatkossa tappioiksi käänny. Olemme koettaneet pysyä optimistisina, eikä yksittäisiin tappioihin kannata jäädä kiinni, sillä se käy pitkässä juoksussa raskaaksi. On nähtävä myös tuloksen taakse, Käyhkö tuumi muutama viikko takaperin.

Koronavirustilanne on tuonut isoja haasteita kilpaurheiluun. Asiat harvemmin ovat kuitenkaan mustavalkoisia ja Käyhkö on osannut ottaa uudesta tilanteesta irti myös hyvät puolet.

– Urheilijan näkökulmasta poikkeava tilanne on ollut ajoittain hyvä asia, sillä olen voinut rytmittää treenejä todella toimivasti yhdessä opintojen kanssa. Olen myös pystynyt panostamaan harjoitteluun enemmän kuin aiemmin. Yliopistossani mennään koko syksy ja tuleva kevätkin vielä etänä. Jääkiekon suhteen menen kausi kerrallaan. Nyt suurin tavoite on vain siinä, että pystyn täyttämään oman roolini ja auttamaan joukkuettani mahdollisimman hyvin.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia