perjantai, 20 lokakuu 2017 22:31

BSM: Luisteluvoimaa, yksilöllisyyttä ja keskinäistä kilpailua – tässä ovat Kärppien menestyksen avaimet

Kirjoittanut
Antti Aarnio. Antti Aarnio. Pasi Mennander

Kärppien B-nuoret ovat voittaneet kolmen viimeisen kauden aikana kaksi Suomen mestaruutta sekä viime keväänä SM-pronssia. Oululaisten dominointi on jatkunut myös kuluvalla kaudella, kun joukkue on voittanut 14 ottelustaan 13. Päävalmentaja Antti Aarnio toimii ikäluokan valmennusryhmässä neljättä kauttaan ja valotti Leijonat.fi:lle joukkueen menestyksen perusteita.

– Joukkue on uudistunut kovasti, kuten näissä ikäluokissa tavallista on. Olemme tavoitelleet harjoitteluun ja kaikkeen tekemiseen hyvää rytmiä, Aarnio kertoo.

Kärpissä elämänhallinnan ja urheilullisen elämän opettaminen on ollut keskeisessä osassa junioritoiminnassa. Tämä on kantava voima eteenpäin pyrkimisessä.

– Onhan meillä todella urheilullinen ryhmä. Kun yksilöt menevät eteenpäin, kehittyy pelikin. Koko johtoryhmällämme on ollut omat vastuualueensa ja he ovat osaltaan vahvistaneet joukkuetta ja sen harjoittelua. Jari Laukkasen tulo mukaan valmennukseen on ollut yksi iso palanen.

– Luisteluun olemme panostaneet paljon. Jaksamista pitää löytyä koko pelin ajaksi. Kevään testeissä jäimme selvästi edellisestä B-nuorten joukkueesta, mutta nyt eroa on onnistuttu kuromaan kiinni.

Kahta poikaa lukuunottamatta Kärppien B-nuorten joukkueen pelaajat ovat mukana seuran akatemiaharjoittelussa mukana. Tämä mahdollistaa myös tehokkaan aamuharjoittelun, jossa voidaan panostaa enemmän yksilötaitojen eteenpäin viemiseen. Parhaimmillaan Kärppien B:n harjoituksissa on kahdeksan valmentajaa yhtäaikaa jäällä auttamassa poikia.

– Meillä on taitovalmentajaa ja luisteluvoiman kehittämiseen keskittyviä valmentajia. Minun tehtäväkseni jää valvoa toimintaa kokonaisuutena ja vastata  sisällöistä. Huolehdin myös, että teemme mielekkäitä ratkaisuja, Aarnio tiivistää.

– Pelaajien kesken meillä on kova kilpailu, joka ruokkii myös motivaatiota. Useampi pelaaja on mukana maajoukkuekuvioissa, joten haastetta riittää myös siinä, kuinka heidät pystytään pitämään kilpailussa mukana.

Yksi Kärppien huippulupauksista on 15-vuotias Oliver Suni, tulokaskauttaan B-nuorissa pelaava hyökkääjä.

– Oliver on todella lahjakas poika, joka kasvoi viime kaudella pituutta lisää 15 senttiä. Luistelun, tasapainonhallinnan ja jaksamisen kanssa on kuitenkin vielä paljon töitä. Mutta onhan hän sellainen kokonaisvaltainen, luontainen  huipputalentti, jonka pelaamista on mahtava seurata. Oliver on fiksu kaveri, ja häntä on helppo opettaa.

– Tässä vaiheessa tulevat ne suuret kysymykset eteen. Eli mitkä ovat pelaajan  tavoitteet ja miten hän sisäistää, mitä kansainväliselle huipputasolle nouseminen vaatii. Haasteena on myös, kuinka kuroa etumatkaa muihin kiinni  kehitettävissä ominaisuuksissa. Arjen tekeminen päämäärätietoisesti tuo kuitenkin tulosta. Tyytyväisyys kun tuppaa tappamaan tekemisen, Aarnio varoittaa sudenkuopasta.

* * *

Antti Aarnio oli valmentajana mukana myös U17-maajoukkueen alkukauden turnauksessa Rovaniemellä ja kertoo saaneensa sieltä paljon uusia näkemyksiä.

– Maaottelut auttoivat näkemään, missä menemme kansainvälisessä kiekossa ja mitä asioita meidän pitäisi edelleen pystyä kehittämään. Sillä sehän meidän tehtävämme on: viedä mahdollisimman monia poikia kohti kansainvälistä tasoa. Ja onhan meillä erinomaisia esimerkkejä Oulusta viime vuosilta.

Viikonloppuna Kärppien B-nuoret pelaavat kaksi ottelua – lauantaina Lukkoa ja sunnuntaina HIFK:ta vastaan. Valmennuksella riittää haasteita otteluun valmistautumisissa.

– Paljon on poikia mukana maajoukkuetoiminnassa, mikä aiheuttaa liikehdintää meidänkin joukkueeseen. Perusrosteristamme maajoukkueessa on mukana kaksi puolustajaa ja yksi hyökkääjä. Mutta kun Liiga-joukkueemme antaa näyttöpaikkoja Nuorten SM-liigaa pelaaville ja A:han haetan täydennyksiä meidän joukkueestamme, niin lopputulos on, että lauantaina meillä taitaa puuttua kaikkiaan kahdeksan pelaajaa normikokoonpanosta, Antti Aarnio ynnää valmennuksen haasteet tuleviin koitoksiin.

Kärpät hakee viikonloppuna täydennyksiä myös C-nuorista. Debyyttinsä B:ssä tekee muun muassa 14-vuotias Samu Tuomaala, joka on yksi Kärppien mielenkiintoisista tulevaisuuden nimistä.

 

 

Olet nyt

Lisää B-nuorten SM-sarjan uutisia

Etsi sivustolta