perjantai, 27 marraskuu 2020 15:49

Kuka on Matias Varttinen? Maaliahne hyökkääjä tavoittelee paluuta liigajäille

Kirjoittanut Petteri Ikonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU

Viisi vuotta sitten jääkiekkohyökkääjä Matias Varttinen kuvaili itseään henkilöksi, joka menee päivän kerrallaan eikä mieti liikaa tulevaisuutta. Varttinen pelasi tuolloin kolmatta kautta Porin Ässien A-nuorissa, ja hänet valittiin joulukuussa 2015 nuorten SM-liigan kuukauden pelaajaksi.

Varttisen silloisessa haastattelussa esille nostama elämänfilosofia on säilynyt näihin päiviin saakka ja on osoittautunut jopa profeetalliseksi.

– Näin se on edelleen. Ja kun otetaan huomioon tämä nykyinen tilanne, pitää mennä edelleen päivä kerrallaan. Kysymysmerkkejä on paljon eikä tiedä milloin pelit loppuvat ja saadaanko kautta pelattua loppuun asti, Varttinen puntaroi koronavirussyksynä.

Kysymysmerkkejä on riittänyt paljon, mutta Varttinen on vastannut sarjasta riippumatta hyvin häneen kohdistuneisiin odotuksiin läpi peliuran. Euralaislähtöinen hyökkääjä siirtyi täksi kaudeksi Mestis-joukkue Imatran Ketterään, joka on sarjan hallitseva mestari vuodelta 2019.

– Kausi on tuntunut hyvältä. Joukkueella on mennyt hyvin. Koko joukkueen pelillä on ollut paljon vaikutusta siihen, että olen päässyt tekemään maaleja, kymmenen maalin rajan jo kauden 11. ottelussa puhkaissut Varttinen tuumii.

Varttinen on tavallaan samassa tilanteessa kuin viisi vuotta sitten. Tuolloin hän tavoitteli Ässien liigajoukkueeseen nousemista ja pääsikin debytoimaan pääsarjassa kaudella 2015–16.

 

Porin Ässien pelaajakuvassa elokuussa 2018.


Tuon jälkeen liigaympyröissä vierähti kolme kautta, mutta nyt käynnissä on toinen peräkkäinen Mestis-kausi, kun Joensuun Jokipojissa pelatun kauden jälkeen Varttinen siirtyi parisataa kilometriä Kuutostietä kohti etelää. Tavoitteena on jälleen liigajäille nouseminen, ja siihen hän antaa näyttöjä Mestiksen kärkiorganisaatioihin lukeutuvassa Ketterässä.

– Paikka on hyvä, vaikka Imatra ei olekaan mikään iso kaupunki. Ketterässä tehdään hyvin hommia päivittäinen. Juuri se korkean tason päivittäinen tekeminen on asia, millä Ketterä tavoittelee menestystä ja on pärjännytkin hyvin.

Imatran ylpeys nousi Mestikseen 2017 ja ylsi heti kärkikahinoihin. Ensimmäinen kausi toi runkosarjan kolmannen sijan, mutta putoamisen puolivälierissä. Toisella kaudella Ketterä oli jälleen kolmas runkosarjassa, ja pudotuspeleissä puhti riitti mestaruuteen saakka.

Täksi kaudeksi Ketterä kasasi jälleen hyvän joukkueen ja jahtaa kärkisijoja. Ennen kauden alkamista Ketterä pelasi monipuolisesti harjoitusotteluita ja kohtasi esimerkiksi voitokkaasti liigajoukkueita, mutta pelasi myös alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta vastaan kaksi ottelua.

– Taas on kova nippu kasassa ja tavoitteena on uusia mestaruus. Treenimäärät ovat olleet kovat ja sieltä pitäisi saada siirrettyä asiat peleihin.

 

"Taas on kova nippu kasassa ja tavoitteena on uusia mestaruus."

Varttisen maalitahti on ollut sarjan ensimmäisinä kuukausina vahva ja lupailee viime kaudella Jokipojissa syntyneen 17 täysosuman ylittämistä.

– Mitään pistetavoitteita en ole itselleni asettanut vaan tavoitteeni on auttaa joukkue menestymään. Itseäni haluan kehittää monipuolisemmaksi ja paremmaksi etenkin puolustuspelissä.

Ketterä oli Varttiselle entuudestaan tuttu vastustaja, mutta uusien joukkuetoverien kanssa yhteinen sävel löytyi varsin nopeasti.

– Samoilla ketjuilla olemme yrittäneet pelata, mutta alussa oli hieman vaihtelua. Olen pelannut Sebastian Sjöholmin, Mikko Haaparannan, Arttu Rämön ja Roope Mäkitalon kanssa, Varttinen luettelee kauden ketjukavereitaan.

Panelian Raikkaasta liikkeelle

Matias Varttinen aloitti jääkiekon kyläseura Panelian Raikkaassa ja edusti sitä yläasteen kynnykselle saakka.

– Meillä oli hyvä joukkue, ja treenasimme hyvin. Pienellä paikkakunnalla oli paljon jääaikaa tarjolla, hyökkääjä muistelee lapsuuttaan Satakunnassa.

Varttinen pelasi myös jalkapalloa ja jatkoi sitä 15-vuotiaaksi. Siinä vaiheessa jääkiekko vei jo niin paljon aikaa, että lajivalinta oli tehtävä. Pari vuotta aiemmin PaRa vaihtui Ässiin.

– Olin 12–13-vuotias, kun siirryin Ässiin. Muutin Poriin sitten 16-vuotiaana, kun aloitin urheilulukion, Varttinen avaa.

Ässien junioreissa Varttinen nakutti hyviä pistemääriä kaudesta toiseen ja eteni porilaisseurassa kohti tavoitettaan liigapaikkaa. Varttinen kirjoitti ylioppilaaksi ja kävi armeijankin vielä juniorivuosien puitteissa.

– A-nuorten SM-hopea (2017) jäi mieleen yhtenä parhaista muistoista, vaikka hävisimmekin ne finaalit. Ensimmäinen liigapeli jäi myös mieleen.

 

Maalinteossa nuorten SM-finaalissa huhtikuussa 2017. Mestaruuden voittaneen HPK:n maalia vartioi Ukko-Pekka Luukkonen.


Tuo ensimmäinen liigapeli koitti kaudella 2015-16 puolisentoista kuukautta sen jälkeen, kun Varttinen oli kertonut suunnitelmistaan Leijonat.fille.

– Hienoa, että sain pelata, mutta kyllä minua jännitti. Peli kuitenkin meni ihan hyvin.

Otteluita kertyi kolme, mutta pistetili jäi vielä avaamatta. Sähäkän hyökkääjän otteet olivat kuitenkin tehneet vaikutuksen.

– Sain jatkaa liigajoukkueessa seuraavalla kaudella. Tavoitteeni oli ollut päästä pelaamaan Ässissä ja siihen tavoitteeseen ylsin. Keskityin pelaamaan omaa peliäni ja pystyin siihen ihan hyvin.

 

"A-nuorten SM-hopea jäi mieleen yhtenä parhaista muistoista, vaikka hävisimmekin ne finaalit."


Piipahdus Karhu HT:seen toi kovia pelejä

Kausi 2016–17 vierähti lähes kokonaan liigamiehistössä, mutta Varttinen kävi avittamassa myös A-nuoria. Ensimmäinen liigakausi tuotti pisteet 7+6=13, toinen 0+5=5 ja kolmas 2+8=10. Tehokkaasti läpi juniorivuosien hyökännyt Varttinen joutui liigakaukaloissa pienempään rooliin kuin mihin oli tottunut, mutta kilpailu pelipaikoista oli tietysti aiempaa kovempi.

– Olen tyytyväinen aikaani Ässien liigajoukkueessa. Rooli ei ollut sama kuin junnuissa, mutta tein parhaani. Kausiin mahtui myös muutamia loukkaantumisia, Varttinen avaa.

– Ei ole helppoa hypätä suoraan A-nuorista miehiin ja tehdä siellä tulosta. Mestiksessä olen sittemmin näyttänyt, että pystyn tekemään tulosta myös miesten sarjassa.

Viimeisen Ässät-kauden alkuvaiheessa Varttinen piipahti lainalla Suomi-sarjan joukkue Karhu HT:ssa, mutta hyppy ei tapahtunutkaan kaksi sarjaporrasta alemmas vaan Suomen Cupiin, missä Porin kakkosjoukkue haastoi Mestis-joukkueita.

– Vastassa olivat LeKi, Hermes, TuTo Hockey ja KeuPa HT. Viimeksi mainittu etenikin sitten finaaliin. Suomi-sarjasta ei muistuttanut muu kuin Karhu HT:n logo pelipaidan rinnassa, Varttinen tarkentaa urakaaressa erikoiselta näyttänyttä lainajaksoa.

– Sehän oli kuin olisi mennyt Liigasta lainalle Mestikseen, kun vastustajat olivat tuollaisia. Karhu HT:ssä sain hyviä miesten pelejä ja hyviä joukkueita vastaan.

 

"Ei ole helppoa hypätä suoraan A-nuorista miehiin ja tehdä siellä tulosta."


Harmittava loppu ajalle Joensuussa

Varttinen on vain 169-senttinen, mutta ei halua nähdä pientä koko rajoittavana tekijänä. Vikkelä ja taitava hyökkääjä aikoo palata liigatasolle vahvuuksillaan.

– Omiin vahvuuksiin pitää luottaa. Nykypäivänä peli on mennyt sellaiseksi, että pienellä pelaajalla ei ole estettä pärjätä. Jään kakkoseksi fysiikassa isoja pelaajia vastaan, mutta pitää käyttää nopeutta ja muita vahvuuksia.

Porin-vuosien jälkeen Varttinen siirtyi kohti tuntematonta, kun Ässissä valmentanut Joni Petrell nappasi hyökkääjän mukaansa Jokipoikiin.

– Mestiksessä oli tarjolla suurempi peliaika kuin Liigassa. Pääsin sellaiseen rooliin, missä olin ollut edellisen kerran juniorivuosina.

 

"Mestiksessä oli tarjolla suurempi peliaika kuin Liigassa. Pääsin sellaiseen rooliin, missä olin ollut edellisen kerran juniorivuosina."

Varttisen viime kausi Jokipojissa päättyi kaksin tavoin ikävästi. Helmikuussa hän sai aivotärähdyksen Heinolan Peliittoja vastaan, mutta oli kuntoutumassa juuri sopivasti pudotuspelien alkuun mennessä. Pudotuspelejä ei kuitenkaan päästy pelaamaan koronaviruksen vuoksi.

Jokipojissa Varttinen nakutti 41 runkosarjaottelussa pisteet 17+24=41, joten työnäyte oli erinomainen. Lisäksi hänet valittiin Mestiksen herrasmiespelaajaksi.

– Ketterä esitti kiinnostusta minuun, ja myös minulla on tahto siirtyä Imatralle, Varttinen avaa siirtoaan.

 

"Elän lätkän ehdoilla ja haluaisin pelata vielä useita vuosia."

Ketterä on ollut viime vuosina hyvä näyteikkuna liigajäille, mihin Varttinenkin edelleen tähtää.

– Mestiksessäkin olen keskittynyt pelkkään jääkiekkoon enkä ole käynyt töissä pelaamisen ohessa. Haluan Liigaan mahdollisimman pian, koska ikää alkaa olla, 25-vuotias Varttinen paaluttaa.

Hän myöntää miettineensä myös opiskelujen aloittamista, mutta kiinnostavaa alaa ei ole löytynyt. Siihen asti Varttinen panostaa kaikkensa jääkiekkoon. Tehokas syksy on alleviivannut sitä, että oikealta laukova hyökkääjä pystyy tuloksentekoon suuressa roolissa miesten sarjassa.

– Elän lätkän ehdoilla ja haluaisin pelata vielä useita vuosia, Varttinen suunnittelee.

- Matias Varttisen pelaajakortti Leijonat.fi:ssäArtikkelin kuvat: Pasi Mennander, Riku Laukkanen, Liiga/Europhoto/Jukka Rautio

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

 
 
 

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta