torstai, 10 syyskuu 2020 10:27

Kuka on Jaakko Kuusisto? Kokonainen kausi yhdessä joukkueessa teki hyökkääjälle hyvää

Kirjoittanut Petteri Ikonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Jaakko Kuusisto. Jaakko Kuusisto.

Uusi ympäristö, uudet pelikaverit ja uusi sarjataso voivat joskus tehdä hyvää jääkiekkoilijalle. Viime kaudella tämän koki toimivaksi ratkaisuksi hyökkääjä Jaakko Kuusisto, jonka aiempi ura oli kulunut lähinnä Hyvinkää-Hämeenlinna-akselilla.

Kaudeksi 2019–20 hyökkääjä siirtyi Joensuun Jokipoikiin eikä ratkaisua tarvinnut katua. Kuusisto nakutti Mestiksen runkosarjassa 50 ottelussa pisteet 20+22=42. Hän oli joukkueen toiseksi paras maalintekijä ja jäi pistepörssissä toiseksi vain Saku Kivistä (21+21=42) heikomman maalimääränsä vuoksi.

– Pisteet eivät kerro kaikkea pelaamisestani. Kausi oli onnistunut muutenkin ja pystyin kehittymään monipuolisesti, Kuusisto tuumii.

Kuusiston tavoin Jokipoikiin saapui suuri joukko muitakin joensuulaisyleisölle uusia pelaajia.

– Alkukausi oli tahmea, kun vielä opettelimme tuntemaan toisiamme. Lopulta kaudesta jäi kaiken kaikkiaan hyvä maku, ja meillä olisi ollut hyvät lähtökohdat pudotuspeleihin, Kuusisto kertaa.

 

"Kuulostaa kliseiseltä, mutta olisimme voineet mennä päätyyn asti. Olimme kuuma joukkue runkosarjan lopussa."

Jokipojat oli runkosarjan lopussa kolmantena, mutta pudotuspelejä kukaan ei päässyt pelaamaan koronaviruksen keskeytettyä kauden.

– Kuulostaa kliseiseltä, mutta olisimme voineet mennä päätyyn asti. Olimme kuuma joukkue runkosarjan lopussa, Kuusisto sanoo.

Lausuntoa alleviivaa koko kauden ajan parantunut peli ja se, että vuodenvaihteen jälkeen voittoja kertyi selkeästi tappioita enemmän. Sarjan tasaisessa keskikastissa Jokipojat pystyi ottamaan loikan karkuun SaPKolta, KooVeelta, KeuPa HT:lta, TuTo Hockeylta ja Hermekseltä, vaikka vielä tammikuussa joukkueet mittelivät tasapäin sijoista 3–8.

Ennen viime kautta Mestis oli tuttu sarja Kuusistolle lyhyiden lainapestien myötä, kun vielä kaudella 2018–19 häntä kiikutettiin HPK:sta lainalle Keuruulle ja Imatralle. Lisäksi hän oli seurannut sarjaa silloin, kun siellä pelasi muutamia hänelle tuttuja pelaajia.

– Ei ole helppoa, jos joukkue vaihtuu koko ajan. Haluan olla yhdessä paikassa, mutta näin jo tuolloin, millainen sarja Mestis on. Ja tietysti Keuruulta ja Imatralta sai uusia tuttuja, vaikka pelejä kertyi yhteensä vain 11, Kuusisto nostaa esiin toissa kauden hyviä puolia.

KeuPa HT:n ja Ketterän lisäksi hänen palveluksiaan tarvitsivat myös HPK:n liigamiehistö ja A-nuoret, joten hyökkääjä ehti purkaa pelikassinsa monissa eri pukuhuoneissa.

 

 

– Jokipojissa se auttoi, että sain pelata yhdessä joukkueessa koko kauden. En edes muista, milloin edellisen kerran pelasin yhdessä joukkueessa koko kauden. Pystyin keskittymään yhden joukkueen kanssa menestymiseen, mikä oli hyvä homma.

– Viihdyin Joensuussa, ja ensimmäinen kausi kaukana kotoa teki hyvää. Jengi oli minulle uusi, ja siellä ei ollut juuri tuttuja kavereita entuudestaan, Kuusisto kuvailee Joensuun aikaansa.

Tulevaksi kaudeksi osoite vaihtui vielä kauemmaksi kotoa, kun Kajaanin Hokki nappasi hyökkääjän kauden 2020-21 Mestis-joukkueeseensa.

 

Alkaneella kaudella Jaakko Kuusisto pelaa Mestistä Kajaanin Hokissa. Kuusisto (oik.) ja RoKin Gabin Ville taistelivat kiekosta Rovaniemellä 27.8.2020 pelatussa harjoitusottelussa. Kuva: Arno Hämäläinen


Jääkiekko ykköslajiksi jo varhain

Jaakko Kuusisto on kotoisin Hyvinkäältä ja kertoo aloittaneensa jääkiekon 6-vuotiaana. Lapsena hän pelasi myös jalkapalloa, mutta jääkiekko valikoitui ykköslajiksi jo varhain.

– Aloitin jääkiekon varmaan sen takia, kun kaveritkin aloittivat. Noilta ajoilta tutuista juniorikavereista Eemeli Jeskanen pelasi viime kaudella Mestistä Peliitoissa, Kuusisto nostaa kysyttäessä esiin yhden vanhan pelikaverinsa.

Monen hyvinkääläiskiekkoilijan tie vie jo juniorina Uudenmaan mahtiseuroihin HIFK:hon tai Jokereihin tai sitten Kolmostietä kohti Hämettä.

– Pelasimme C-nuorten SM-sarjaa Hyvinkäällä, joten ei ollut tarvetta siirtyä pois aiemmin. Jäin vielä C-kausien jälkeen vuodeksi ja pelasin B-ikäisenä A-nuorten Mestistä. Uskon saaneeni siellä isomman roolin kuin mitä olisin saanut vaikka HPK:n B-nuorissa siinä vaiheessa. Minulle se oli hyvä vaihtoehto, että jäi vähän pidemmäksi aikaa. Sain pelata paljon.

– Siirryin HPK:hon, kun olin vanhempien B-junnujen ikäinen, Kuusisto kertaa 17-vuotiaana tekemäänsä ratkaisua siirtyä Jää-Ahmoja suurempaan seuraan.

 

B-juniori-iässä Kuusisto siirtyi HPK:hon. Kuva lokakuulta 2014.


Kuusisto kävi jääkiekkoilun ohella lukiota ja kirjoitti ylioppilaaksi. Junioriuran kohokohdaksi nousi A-nuorten SM-kulta, jonka Kuusisto saavutti kaudella 2016–17. Runkosarjassa hänelle kertyi vain 22 ottelua ja pudotuspeleissä viisi.

- Alkukaudesta olin loukkaantuneena. Tammikuussa lähdin armeijaan, Kuusisto perustelee pientä ottelumäärää.

- Sain Parolasta hienosti vapaita jääkiekkoon, Kuusisto kiittelee palveluspaikkaansa.

Keski-Euroopan meininkiä Spengler Cupissa

Seuraavalla kaudella 2017–18 hän nakutti 42 runkosarjaottelussa kovat tehopisteet 25+33=58 ja sijoittui nuorten SM-liigan pistepörssissä neljänneksi.

– Se oli kiva ja hyvä vuosi. Tavoitteeni oli, että nyt tai ei milloinkaan kunnon näytöt. Hyvin meni. Pääsin pelaamaan myös miesten joukkueessa, Kuusisto avaa 21 liigaottelun kokemustaan.

Kauteen mahtui ensimmäinen liigamaali ja myös otteluita ulkomailla, kun Kuusisto pelasi HPK:n kanssa perinteisessä Spengler Cupissa Sveitsissä. Kuusisto pääsi pelaamaan Riian Dynamon KHL-nippua ja Team Switzerlandia vastaan.

– Se on yksi hienoimmista kokemuksista, joita minulla on kertynyt jääkiekon parissa. Pääsin mukaan, ja Davosissa oli hullu meininki.

Seuraava kausi 2018–19 kului neljässä eri joukkueessa, mutta toi Mestis-kokemusten lisäksi myös kourallisen liigaotteluita. Kuusisto puki HPK:n liigajoukkueen paidan yhdeksässä runkosarjaottelussa ja yhdessä pudotuspeliottelussa. Kauden jälkeen Kanada-maljaan kaiverrettiin Kuusiston nimi, kun hän kuului HPK:n mestaruusjoukkueeseen.

– Ei mestaruuden voittaminen tunnu samalla tavalla hienolta, kun ei ole kokonaan mukana siinä joukkueessa. Aikanaan A-nuorissa minulla oli enemmän merkitystä joukkueessa, Kuusisto vertailee kultamitalejaan.

 

Keväällä 2017 Kuusisto ja HPK vastaanottivat Nuorten SM-liigan kultaiset mitalit.


HPK:lla ei ollut jatkohaluja pitää Kuusistoa.

– Suoraan sanottuna en tiedä, miksi hommat eivät siellä jatkuneet. Tietysti olisin halunnut jatkaa HPK:ssa, mutta Joensuuhun lähtöä ei tarvinnut katua. Liiga minun tavoitteeni on silti edelleen, Kuusisto paaluttaa.

Ketjukaveri nappasi jo liigapaikan

Kahden kauden liigakokemukset HPK:sta ja ehjä Mestis-kausi Jokipojissa antoivat luottoa siihen, että jonain päivänä liigaunelma voi toteutua tavoitteen kokoisissa raameissa.

– Nyt olen vuoden verran kokeneempi ja fiksumpi pelaaja, elokuun lopussa 23 vuotta täyttänyt hyökkääjä mietiskelee.

Jokipojissa Kuusisto muodosti tehokkaan tutkaparin Miro Väänäsen kanssa. Reilun vuoden Kuusistoa nuorempi Väänänen sai kauden jälkeen jo liigasopimuksen HIFK:sta.

– Alussa minulla vaihtui paljon ketjukaverit, mutta loka-marraskuussa he alkoivat vakiintua. Miron kanssa pelasin 90 prosenttia kaudesta, Kuusisto laskee.

 

"Olen vahva pelaaja, vaikka en ole pitkä. Fyysisyys on muutakin kuin isoa kokoa."

Joensuussa Kuusisto keskittyi kauden ajan täysillä jääkiekon pelaamiseen. Kauden jälkeen hän meni Hyvinkäälle töihin varastohommiin.

– Olen tehnyt näitä töitä aiemminkin, mutta en aiemmin tässä työpaikassa. Kauden jälkeen pidin taukoa vain viikon tai puolitoista ja aloitin sitten heti omatoimiset harjoitukset. Sen verran paljon jäi nälkää kesken loppuneen kauden jälkeen, etten pitänyt pitkää taukoa, Kuusisto ruoti kiireistä kesäarkeaan.

Työpäivän jälkeen häntä odotti harjoitukset, joihin ei koronavirusrajoitusten aikana passannut ottaa kavereita mukaan. Kesän suunnitelmiin kuului kuitenkin vanhoista tutuista koostuvan treeniporukan kasaaminen ennen kuin matka jatkui Kajaaniin.

 

Jaakko Kuusisto (vas.) ja Aatu Luusuaniemi juhlivat maalia harjoitusottelussa RoKia vastaan 27.8.2020. Kuva: Arno Hämäläinen


Millä aseilla liigapaikka jonain päivänä olisi otettavissa?

– Olen maalintekijä, mutta hoidan hommat myös puolustuspäässä. Kesän harjoituksissa kehitän itseäni kokonaisvaltaisesti, Kuusisto kuvaili.

– Olen vahva pelaaja, vaikka en ole pitkä. Fyysisyys on muutakin kuin isoa kokoa, 176-senttinen hyökkääjä sanoi.


Jaakko Kuusiston pelaajakortti Leijonat.fi:ssä
• Hokin päävalmentaja Niko Eronen kommentoi Kuusiston hankkimista Hokkicast-podcastissa (alkaen 3:30)

 

Jaakko Kuusisto nimettiin Hokin uuden kauden kapteenistoon. Kuvassa vasemmalta Risto Mattila, Mathieu Briand, Kuusisto ja Christoffer Seppelin. Kuva: Kajaanin Hokki


Artikkelin kuvat: Pasi Mennander, Arno Hämäläinen ja Kajaanin Hokki.

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

 
 
 

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta