keskiviikko, 11 maaliskuu 2020 13:00

Kuka on Miro Väänänen? Yli kuusinkertaistunut yleisömäärä ei sekoittanut nuoren hyökkääjän päätä

Kirjoittanut Petteri Ikonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU

Joensuun Jokipoikien Mestis-joukkueen hyökkääjä Miro Väänänen pääsi helmikuussa pelaamaan uransa ylivoimaisesti suurimman yleisön edessä, kun hän debytoi lainasopimuksella Liigassa. HIFK:n ja TPS:n välinen runkosarjaottelu keräsi Helsingin jäähalliin 6 843 katsojaa, mikä oli yli kuusi kertaa enemmän kuin mihin Väänänen on tottunut Jokipoikien runkosarjapeleissä Mestiksessä.

– Parhaimmillaan Mestiksessä on ollut parituhatta katsojaa pudotuspeleissä, mutta nyt pelasin yhtäkkiä Helsingin kirkkaissa valoissa. Olihan se eri fiilis, kun katsomossa oli lähes 7 000 katsojaa, Väänänen kuvailee.

Hyökkääjä esiintyi mallikkaasti ja näytti sopivan suoraan liigaympyröihin.

– Peli oli jossain määrin jopa helpompaa kuin Mestiksessä, koska Liigassa peli on organisoidumpaa. Sain heti ensimmäisessä vaihdossa kiekon ja pääsin syöttämään ketjukaverille. Tajusin, että pystyn pelaamaan Liigassa samalla tavalla kuin Mestiksessä. Sijoittuminen joissain tilanteissa olisi voinut olla parempaa, Väänänen ruotii.

 

"Peli oli jossain määrin jopa helpompaa kuin Mestiksessä, koska Liigassa peli on organisoidumpaa."

Lainapesti oli sovittu yhden ottelun mittaiseksi, koska HIFK:n pelaajista moni kärsi loukkaantumisista ja lisäksi sitkeä sairastelu kiusasi joukkuetta.

– Jokipoikien päävalmentaja Joni Petrell kertoi keskiviikkoaamuna, että voisin päästä HIFK:hon lainalle. Sitten pelasin hyvän ottelun Hokkia vastaan keskiviikkoiltana. Tein pari maalia. Pelin jälkeen Petrell tuli sanomaan, että HIFK tarvitsee minut perjantain otteluun. Myös HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen soitti minulle ja jutteli asiasta, Väänänen taustoittaa.

Väänänen nautiskeli kaukalossa, kun peli sujui itseltä hyvin. Joukkueen osalta olisi voinut paremmin, kun TPS nitisti HIFK:n 4–1. Ottelun jälkeen Väänäsen saama palaute oli hyvää.

– Isot starat tulivat sanomaan, että hyvä peli. Ville Varakas antoi minulle pelipaidan, jota käytin ottelussa. Esimerkiksi Teemu Turunen ja Otto Paajanen antoivat ohimennen positiivista palautetta, Väänänen nostaa esiin.

Tuon jälkeen Väänänen palasi sovitusti Joensuuhun eivätkä hyvät peliesitykset jääneet liigakaukaloihin. Mestiksessä on nähty entistäkin paremmalla itseluottamuksella pelaava hyökkääjä.

– Joni Petrell painotti, että työt jatkuvat Mestiksessä, ja jalat täytyy pitää maassa. Se oli selvää itselleni, että jalat pysyvät maassa, Väänänen tuumii.

 

"Oli selvää itselleni, että jalat pysyvät maassa."

Mestis-mestaruus jalkojen välistä katsomalla

HIFK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen ei ollut valmentajana entuudestaan tuttu Väänäselle, mutta molemmilla on vahva joensuulaistausta.

– Isäni tuntee Pikkaraisen, Väänänen kertoo.

Miron isä Tero Väänänen pääsi liigapelien makuun Joensuun Kiekko-Pojissa 30 vuotta sitten.

Pikkarainen on myös silta siihen, mikä on Miro Väänäsen ja Jokipoikien tämän kauden tavoite. Kymmenen vuotta sitten Pikkarainen valmensi Jokipojat Mestis-mestaruuteen. Nyt Miro Väänänen yrittää olla yksi avaintekijöistä, että mestaruuden voittaminen pitkän ajan jälkeen onnistuisi Joensuussa. Miro muistaa Mestis-mestaruuden ratkaisseen ottelun hyvin. Hän oli tuolloin ala-asteikäinen.

– Hallissa oli lähes 5000 katsojaa, ja olin seisomakatsomossa. Siellä oli niin paljon väkeä, etten nähnyt peliä isojen äijien takaa. Vilkuilin aikuisten jalkojen välistä, sittemmin yli 180-senttiseksi venynyt Miro naurahtaa.

Sen kauden Jokipojilla ja tämän kauden HIFK:lla on muutakin yhteistä kuin sama päävalmentaja Pikkarainen. HIFK:n nykyinen urheilujohtaja Salmelainen hääri kymmenen vuotta sitten Jokipoikien avainhyökkääjänä ja iski ratkaisevassa loppuottelussa pisteet 1+1. Jokipojat peittosi jyväskyläläisen D Teamin 6–3.

Sen jälkeen Jokipojat ja Mestis ovat kokeneet monenlaisia myllerryksiä. Joensuussa, Kouvolassa ja Vaasassa kymmenisen vuotta sitten nähdyistä yleisömääristä voi vain haaveilla nyky-Mestiksessä, mutta Miro Väänänenkin on saanut osansa.

– Pari vuotta sitten voitimme Ketterän puolivälierässä voitoin 4–0. Silloin oli jo ratkaisupelissä pari tuhatta katsojaa, Väänänen muistuttaa.

– Jos tällä kaudella pääsisimme finaaleihin asti, niin uskoisin halliin tulevan vielä enemmän väkeä. Meillä on hyvä draivi päällä joukkueena. Sen pitää jatkua pudotuspeleissä.

 

"Jalkapallossa pelasin topparina, mutta taklasin vähän liian kovaa. Jääkiekossa olen päässyt käyttämään tätä taitoa."

Kovuus käyttöön jääkiekossa

Väänänen on päässyt maistamaan yhden ottelun ajan sitä, mihin hän tähtää. Takana on pitkä työ, jonka hedelmänä hän on noussut jo Mestis-tason kärkiratkaisijaksi ja Liigan porteille.

Jääkiekko on ollut Miro Väänäsen arjessa mukana jo lapsesta asti. Jääkiekkoa pelanneen isän myötä jääkiekon valitseminen yhdeksi lajiksi oli selvä asia.

– Harrastin myös yleisurheilua ja jalkapalloa. Jalkapallossa olin aika kovaotteinen pelaaja ja sain paljon kortteja. Pelasin topparina, mutta taklasin vähän liian kovaa. Jääkiekossa olen päässyt käyttämään tätä taitoa.

Väänänen ei arastellut liigakaukalojenkaan kovuutta, kun paikka tuli. Keväällä aukeava pudotuspelimaailma on sitten oma lukunsa, jolloin Mestiksessäkin peli kovenee.

– Siellä syntyy kaksinkamppailupareja. Peli on ihan erilaista ja kovempaa pudotuspeleissä. Meidän pitää ainakin parantaa puolustuspeliämme, 21-vuotias hyökkääjä tietää.

 

"Kauden ensimmäinen tavoitteeni oli pysyä ehjänä, saada paljon peliaikaa ja tehdä pisteitä. Nämä ovat toteutuneet."

Pudotuspelejä hän pääsi pelaamaan jo ensimmäisellä Mestis-kaudellaan 2017–18, jolloin Jokipojat tiputti puolivälierissä Ketterän, mutta taipui välierissä tulevalle mestarille KeuPa HT:lle. Kausi päättyi tappioon SaPKolle pronssiottelussa. Viime kaudella Ketterä oli jälleen vastassa puolivälierissä ja kuittasi edelliskevään voitoin 4–1.

Kauden päättyminen liian aikaisin jätti nälkää Väänäselle ja muille Jokipojille. Täksi kaudeksi joensuulaismiehistö uudistui paljon. Väänänen sai uudet ketjukaverit Matias Varttisesta ja Jaakko Kuusistosta.

– He ovat sellaisia pelaajia, joilla jalka ja kiekko liikkuvat. Heidän kanssaan on hyvä pelata, Väänänen sanoo.

Kolmikko onkin keikkunut kauden ajan Jokipoikien pistepörssin kärkisijoilla.

– Jo alkukaudesta peli kulki hyvin, mutta pisteitä ei juuri tullut. Sitten se asia korjaantui. Kauden ensimmäinen tavoitteeni oli pysyä ehjänä, saada paljon peliaikaa ja tehdä pisteitä. Nämä ovat toteutuneet.

Väänäseltä on ennenkin vaadittu kärsivällisyyttä, kun onnistumisia ei ole palkittu maaleilla tai pisteillä. Ensimmäisellä Mestis-kaudellaan hyökkääjä tahkosi yli 40 ottelua maaleitta, kunnes hän vihdoin osui maaliskuun alussa LeKin verkkoon.

– Paikkoja oli vaikka kuinka paljon. Sitten kun onnistuin, säikähdin itsekin, että nyt meni maaliin.

 

"Olen miettinyt opiskeluiden aloittamista. Mestiksessä kun pelaa, niin aika paljon jäisi aikaa opiskeluun."

Joensuu, Tampere, Helsinki…

Väänäsen vahvat pudotuspelit 2018 loivat potkua, joka toi lopullisen läpimurron viime kaudella. Hyökkääjä nakutti 49 runkosarjaottelussa pisteet 16+19=35.

Muutitko jotain pelissäsi, kun yhtäkkiä maaleja alkoi syntyä mukavaan tahtiin?

– En muuttanut. Mutta edelliskaudella pelasin nelosketjussa, ja sitten pääsin pelaamaan enemmän. Sain hyvän roolin ja onnistumisia kauden alusta asti.

Tällä kaudella pisteitä on tullut vielä paremmalla tahdilla.

Väänänen kirjoitti kaksi vuotta sitten ylioppilaaksi ja on sen jälkeen keskittynyt päätoimisesti jääkiekkoon.

– Olen kyllä miettinyt opiskeluiden aloittamista. Mestiksessä kun pelaa, niin aika paljon jäisi aikaa opiskeluun.

Tavoitteena siintää silti Liiga ja täysammattilaisuus.

– Viime kauden jälkeen tuli jo joitain kyselyitä, mutta totesimme parasta olevan kehittyä vielä Mestiksessä isolla peliajalla. Saa nähdä mitä tarjouksia tulee tämän kauden jälkeen.

 

"Viime kauden jälkeen tuli jo joitain kyselyitä, mutta totesimme parasta olevan kehittyä vielä Mestiksessä isolla peliajalla."

HIFK:ssa pelattu yksi ottelu ei ole Väänäsen ainoa kosketus vieraan paikkakunnan seuran edustamiseen. Kauden 2015–16 hän pelasi Ilveksen B-nuorissa.

Silvennoisen Santeri meni sinne jo aiemmin, ja sitten menin try-outille. Pääsin mukaan, ja se kausi oli hyvä kokemus.

– Seuraavan kauden (2016–17) aloitin Ilveksen A-nuorissa, mutta palasin Joensuuhun. Tuumimme, että A-nuorten Mestis ja iso rooli Jokipojissa oli parempi vaihtoehto.

Juniorivuosiltaan Väänänen haluaa nostaa esiin valmentaja Mikko Fiskin, joka kehitti teini-ikäistä pelaajaa Jokipojissa. Tällä kaudella Väänänen on ottanut kehitysaskelia Joni Petrellin opein. Petrell valmentaa Joensuussa ensi kaudellakin, mutta sisukas hyökkääjä Väänänen saattaa pelata jo tuolloin muualla.

- Miro Väänäsen pelaajakortti Leijonat.fi:ssä

 


Artikkelin kuvat: Riku Laukkanen ja Pasi Mennander

 

 

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

 
 
 

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta