keskiviikko, 29 tammikuu 2020 13:29

Kuka on Niko Ahoniemi? Jääkiekko on vienyt hyökkääjää länteen ja itään

Kirjoittanut Petteri Ikonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU

Mestiksessä pelaavan TUTO Hockeyn hyökkääjä Niko Ahoniemi tietää, mitä hänen on kehitettävä ennen liigapaikan nappaamista.

– Pelien välillä tapahtuva ailahtelu pitää saada pois. Jokaiseen otteluun pitää saada sama panos kuin mikä on ollut edellisessä, Ahoniemi sanoo.

Hän pääsi lähes täyden liigakauden makuun Ilveksessä 2016–17 ja pelasi vielä muutaman ottelun seuraavana syksynä, mutta ailahtelevaisuus vaivasi nuorta hyökkääjää sen verran paljon, että sittemmin peliaika on löytynyt Mestiksestä.

Mestis ei ole ollut Ahoniemelle, 23, lainkaan hassumpi paikka. Hän on päässyt pelaamaan sarjan kärkipään joukkueissa ja kehittämään peliään. TUTO Hockeyssa neuvoja antaa yli 500 liigaottelun veteraani Antti Virtanen.

– Ehkä oman alueen pelaaminen on isoin asia, mitä Virtanen on opettanut. Omassa päässä pitää pelata tylyä lätkää eikä kiekkoja saa menettää puolustussiniviivalla. Virtanen on tuonut työkaluja puolustuspeliin, Ahoniemi kertoo.

 

"Omassa päässä pitää pelata tylyä lätkää eikä kiekkoja saa menettää puolustussiniviivalla."

Myös edellisen päävalmentajan Miika Elomon kanssa sujui, kun Elomon komennossa Ahoniemi nousi turkulaisjoukkueen tehomiesten joukkoon.

– Yhteinen sävel löytyi nopeasti. Hän oli hyvä valmentaja, Ahoniemi kuvailee Norjaan täksi kaudeksi siirtynyttä Elomoa.

Päätällit pysäyttivät

Ahoniemi nakutti viime kaudella runkosarjassa pisteet 15+18=33, joten liki pinna per peli -tahtiin yltänyt hyökkääjä kasvatti syystäkin odotuksiaan täksi kaudeksi. Ensimmäinen kolaus tuli jo harjoitusottelukaudella, kun Ahoniemi sai uransa ensimmäisen pahemman päätällin.

Pelikuntoon päästyään hän teki tehoja mukavaan tahtiin. Uusi pysähdys tapahtui marraskuussa RoKia vastaan.

– Sain pahan aivotärähdyksen. Niskastani repesi nivel, Ahoniemi kertoo.

Sen jälkeen häneltä meni toipuessa pari kuukautta. Tammikuun puolivälissä hyökkääjä palasi kehiin ja pääsi pisteille heti ensimmäisissä otteluissaan.

– Olin täynnä intoa, mutta pelikunto ei ollut hyvä pitkän tauon jälkeen, Ahoniemi tuumii.

 

 

Ahoniemellä on muutakin ajateltavaa kuin jääkiekko. Hän työskentelee toista lukuvuotta oppilaanohjaajana erityisluokassa. Hän viihtyy työssään, joka tuo vastapainoa jääkiekolle ja leventää Mestis-kiekkoilijan leipää.

– Työssä oppii joka päivä uutta, Ahoniemi sanoo.

”Isä laittoi luistimet jalkaan”

Ihmisläheinen työ sopii leppoisalle tamperelaiselle, joka on kulkenut pitkän matkan Turkuun ja TUTO Hockeyhin.

– Isä laittoi luistimet jalkaan ja vei jäälle. Sen kummempaa syytä jääkiekon aloittamiseen en muista. Pelasin juniorina pitkään myös jalkapalloa, mutta se jäi siinä vaiheessa, kun kummassakin lajissa alkoi olla paljon harjoituksia, Ahoniemi avaa yläasteiässä tapahtunutta ratkaisua jättää ”vihreän veran shakki”.

 

"Isä ei sitten suostunut siihen, että jäisin Pohjois-Amerikkaan vain jääkiekkoilemaan."

Ahoniemi on alun perin Tapparan kasvatti, mutta lähti seurasta 17-vuotiaana vuonna 2013.

– Yritin Pohjois-Amerikkaan juniorisarjaan pelaamaan, Ahoniemi aloittaa.

– Tappara-valmentajalleni olin sanonut, että olen vain lomamatkalla, mutta lähdin sinne try-outille. En saanut kuitenkaan koulupaikkaa, kun rehtorit olivat kesälomilla, ja asioiden hoitaminen jäi viime tippaan. Isä ei sitten suostunut siihen, että jäisin Pohjois-Amerikkaan vain jääkiekkoilemaan.

Samoihin aikoihin Tapparan valmentaja sai vihiä Ahoniemen aikeista ja käski nuorukaisen B-junioreihin sen jälkeen, kun Ahoniemi oli palannut Tampereelle.

– Sanoin, etten mene enää B-junioreihin vaan A-junioreihin. Lähdin pois.

 

"Kaikki pelaajat joukkueessamme saivat palkkaa pelaamisesta. Se oli iso oppimisen paikka nuorelle pelaajalle, kun äiti ei ollut enää pesemässä pyykkejä."

Kielitaito kuntoon

Pelipaikka järjestyi kaudelle 2013–14 alun perin tavoitellun lännen sijaan idästä. Tai tarkemmin sanottuna Keski-Euroopasta, mutta Salzburgin juniorijoukkue tahkosi Venäjän pääjunioriliiga MHL:ää.

– Kaikki pelaajat joukkueessamme saivat palkkaa pelaamisesta. Se oli iso oppimisen paikka nuorelle pelaajalle, kun äiti ei ollut enää pesemässä pyykkejä. Jouduin myös opettelemaan kunnolla englantia.

Ahoniemi myöntää, että koulukäynti jäi aikanaan kesannolle, kun ulkomaankuviot veivät LVI-alaa ammattikoulussa opiskelleen nuoren mennessään. Yksi kausi energiajuomajätti Red Bullin organisaatiossa oli hyvä kokemus kielitaidon, pelillisten asioiden ja itsenäistymisen kannalta.

Kauden jälkeen Ahoniemi palasi Tampereelle, mutta Ilvekseen. Tupsukorvien A-nuorista löytyi pelipaikka, jota Tappara ei ollut vuotta aiemmin halunnut tarjota. Kuuluiko Hakametsän pukukoppikäytävän toisesta päästä kuittailua, kun tuttu taitohyökkääjä olikin nyt vihollisleirissä?

– Jotain kaverit huutelivat, mutta positiivisessa mielessä, Ahoniemi alleviivaa.

Mitään kaunoja ei siis jäänyt, vaikka edellisvuonna lähtö tutusta Tapparasta oli tapahtunut kitkerissä tunnelmissa.

 

Legacy Bowl -pokaalia kohottelemassa keväällä 2016.


SM-kulta huipensi junioriuran

Eri maiden sarjojen tasosta Ahoniemi sai reissullaan hyvän käsityksen.

– Se Venäjän MHL oli kovempi sarja kuin kotoinen nuorten SM-liiga, hyökkääjä näkee.

Silti ensimmäinen kausi nuorten SM-liigassa 2014–15 ei sujunut vielä mairittelevasti. Ahoniemi teki 38 runkosarjaottelussa pisteet 2+6=8. Seuraavalla kaudella sitten jysähti.

– Se kausi meni hyvin, ja voitimme mestaruuden.

Nykyään New York Islandersia edustava Otto Koivula ratkaisi A-nuorten SM-kullan Ilvekselle toisen loppuottelun viime hetkien maalillaan. Kausi oli Ahoniemelle mainio myös henkilökohtaisesti, kun hän teki 44 runkosarjaottelussa pisteet 22+24=46.

Ilveksen joukkueessa pelasivat Koivulan ja Ahoniemen lisäksi muun muassa Mattilan kaksoset Jesper ja Julius, Juho Liuksiala, Jere Helenius, Nico Vikstén, Joona Koppanen ja Janne Seppänen. Pudotuspelien aikaan joukkueessa pistäytyivät esimerkiksi Eemeli Suomi ja Ville Meskanen, joten taitoa, leveyttä ja tuhovoimaa Jouko Myrrän valmentamassa joukkueessa riitti.

 

 

Joukkueesta moni nousi seuraavaksi kaudeksi Ilveksen edustusjoukkueeseen ja Karri Kiven komentoon. Ahoniemi oli yksi niistä, jotka saivat reilun näyttöpaikan. Ensimmäisellä kaudella hänelle kertyi 41 runkosarjaottelua. Lainapestit Mestiksen LeKiin tulivat monen tamperelaiskiekkoilijan tavoin tutuiksi.

Seuraavalla kaudella Mestis tulikin todella tutuksi, kun liigapelien määrä jäi kahteen, ja Ahoniemi päätyi lainalle ensin KeuPa HT:n riveihin.

– Halusin johonkin lähelle Tamperetta, ja Keuruulle ei ole pitkä matka.

Sitten käsky kävi Turkuun ja TUTO Hockeyhin. Huhtikuussa 2018 KeuPa HT ja TUTO Hockey olivat vastakkain Mestiksen finaaleissa, ja Ahoniemi kohtasi pari kuukauden takaisia joukkuetovereitaan.

– Vastustaja kuin vastustaja. Ei siinä mitään outoa ollut. Jäällä KeuPa HT oli vastustaja siinä missä muutkin.

KeuPa HT vei mestaruuden, mutta TUTO:lle kausi oli hyvä finaalitappiosta huolimatta. Myös Ahoniemellä sujui mukavasti, ja turkulaisseura pestasi hyökkääjän seuraavaksi kaudeksi. Samalla järjestyi myös työpaikka peruskoulusta, joten Ahoniemen paketti on mukavasti kasassa.

 

"Keväällä meidän pitää pelata tylyä lätkää, mutta myös nöyrästi ja kurinalaisesti. Sitten pääsemme pitkälle."

Ketterä on hankala vastustaja

Nyt mies yrittää pysyä pelikunnossa ja auttaa turkulaisseuraa mestaruusjahdissa. Viime kaudella matka katkesi välierässä Imatran Ketterän käsittelyssä. Ahoniemikin nostaa hallitsevan mestarin Ketterän suurimmaksi ennakkosuosikiksi.

– Se on hankala vastustaja etenkin kotikaukalossaan. Joukkue liikkuu todella kovaa, ja heillä on taitavia pelaajia. Meidän ensimmäinen tavoite on päästä neljän parhaan joukkoon, Ahoniemi paaluttaa.

Loukkaantumisten värittämästä kaudesta huolimatta Ahoniemi ei peittele tavoitteitaan, vaikka loukkaantumiset ovatkin hidastaneet tavoitteiden täyttämistä.

– Tällä kaudellahan tavoitteena oli antaa sellaiset näytöt, että pääsen Liigaan. Olen avoin myös ulkomaille siirtymisen suhteen. Mikään ei estä lähtemästä ulkomaille pelaamaan, Ahoniemi suunnittelee.

– Keväällä meidän pitää pelata tylyä lätkää, mutta myös nöyrästi ja kurinalaisesti. Sitten pääsemme pitkälle, hyökkääjä päättää.

Niko Ahoniemen pelaajakortti Leijonat.fi:ssä


Artikkelin kuvat: Pasi Mennander

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

 
 
 

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta