perjantai, 17 tammikuu 2020 16:52

Kuka on Lauri Huhdanpää? Hyökkääjä on viihtynyt Iisalmessa ja nauttii taas jääkiekosta

Kirjoittanut Petteri Ikonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Hyökkääjä Lauri Huhdanpää. Hyökkääjä Lauri Huhdanpää. Riku Laukkanen

Mestis-joukkue Iisalmen Peli-Karhujen hyökkääjä Lauri Huhdanpää on tällä kaudella päässyt nauttimaan pelaamisesta. Joukkueella on kulkenut mukavasti, Huhdanpää on saanut paljon peliaikaa ja kiittänyt vastuusta mukavilla tehopistemäärillä.

Parin vaikeamman kauden jälkeen vastuu maistuu erittäin hyvälle. Joukkueen pelikin parantui mukavasti vuoden loppua kohti.

– Alussa meillä oli ongelmia puolustuspelissä, mutta enää ei kolise omiin 4–5 maalia jokaisessa ottelussa. Alkukaudestahan meidän piti tehdä 6–7 maalia per peli, että pystyimme voittamaan huonollakin puolustuspelillä, Huhdanpää tuumii.

Valittamista ei ole ollut Huhdanpäänkään esityksissä. Hän viimeisteli heti runkosarjan avausottelussa kaksi maalia entistä seuraansa Jokipoikia vastaan.

– En yleensä koskaan jännitä pelejä, mutta ennen sitä peliä oli outo fiilis.

 

Jokipoikien pelipaidassa kaudella 2016–17.


Outoon fiilikseen oli syynsä. Huhdanpää pelasi väkevän Mestis-debyyttikauden Jokipojissa 2016–17, mutta toinen Joensuun kausi 2018–19 sujui huomattavasti heikommin. Näyttöhaluja siis riitti kauden avauksessa, ja Huhdanpää johdatti IPK:n 4–1-voittoon joensuulaisista.

– Varsinkin alkukausi oli todella hyvä. Sitten minulla tuli pieni suvanto, mutta viime aikoina peli on alkanut taas kulkea, Huhdanpää tuumii.

Kaikki Tampereen seurat läpi

Kauden mittaan pisteitä on kertynyt mukavaan tahtiin eli Huhdanpää on palaamassa ensimmäisen Mestis-kautensa tasolle. Pisteiden tekemiseen hän on tottunut lähes koko uransa ajan, kun tamperelainen pelasi Ilveksessä, KooVeessa ja Tapparassa juniorivuosinaan.

– Ilveksessä aloitin, mutta olen kolunnut kaikki Tampereen seurat läpi, Huhdanpää kertoo.

Taitokiekkoilija ja taiteilija ovat tuttuja määritelmiä monelle tamperelaispelaajalle, etenkin Ilveksestä ja KooVeesta ponnistaville pelaajille ja sopii myös Huhdanpään määritelmäksi. Tapparassa vannotaan enemmän kurinalaisuuden nimeen, mutta Huhdanpää pärjäsi sielläkin.

 

Tapparassa kaudella 2015–16.


Tamperelaishyökkääjän junioripolun yksi sivuaskel suuntautui 19-vuotiaana Jokerien A-nuoriin. Parin kuukauden pätkäsopimuksen aikana kertyi kelpo määrä pisteitä, mutta myös kontakteja muihin ihmisiin.

– Pelasin Jokereissa Piipposen Jonin ja Wacklinin Viljamin kanssa. Myöhemmin olimme Jonin kanssa KeuPa HT:ssa pelatessa kämppäkavereita, Huhdanpää kuvaa hyvään kaveriinsa tutustumista.

– Viljamin kanssa pelasin myöhemmin yhdessä Jokipojissa.

Toinen tavoite on täyttynyt

Viimeisellä A-nuorten kaudellaan Huhdanpää tehoili Tapparassa ja valittiin Nuorten SM-liigan kuukauden pelaajaksi syyskuussa 2015. Tuolloin hän kommentoi Leijonat.fi:lle tavoittelevansa paikkaa Liigasta jo seuraavalle kaudelle ja haluavansa elättää itsensä jääkiekkoa pelaamalla.

Tavoitteista jälkimmäinen on toteutunut, vaikka Mestiksessä leipä on kapea.

– Kesäisin olen tavallisissa töissä Tampereella, Huhdanpää kertoo.

Ja se liigapaikka, siihen Huhdanpää petasi hyvät mahdollisuudet viimeistään ensimmäisellä Mestis-kaudellaan 2016–17.

– Olen kiitollinen päävalmentaja Ari Aaltoselle ja apuvalmentaja Eemeli Parikalle siitä, millaisen mahdollisuuden he antoivat minulle Jokipojissa. Olin nuori kaveri, joka tuli Tapparan A-nuorista ja pääsin heti Jokipojissa hyvään rooliin, Huhdanpää kiittelee joensuulaisten silloista valmennuskaksikkoa.

– Aaltonen puski minua eteenpäin ja sanoi, että pelaa vaan kiekon kanssa miten haluat. Jos menetät kiekon, alapuolella on neljä muuta pelaajaa.

 

Kauden 2016–17 päätteeksi Huhdanpää palkittiin Mestiksen parhaan tulokkaan Petri Varis -palkinnolla.


Valmentajan vaihtuminen sysäsi sivuraiteelle

Huhdanpää noudatti persoonallisen valmentajan ohjetta, teki peliä ja viimeisteli maaleja. Edelliskevään pronssimitalisti Jokipojilla pyyhki muutenkin hyvin, kun joensuulaiset olivat syksyn 2016 Mestiksen kärkikahinoissa.

Sitten alkoivat vaikeudet.

– Hävisimme varmaan kahdeksan tai yhdeksän peliä peräkkäin, Huhdanpää muistelee.

Aaltonen ei saanut joukkueen suuntaa kääntymään ja sai potkut helmikuussa 2017. Samalla alkoivat myös Huhdanpään vaikeudet, kun yhteinen sävel uuden päävalmentajan Jouni Variksen kanssa ei meinannut löytyä.

Vaikeasta talvesta huolimatta Jokipojat pääsi pudotuspeleihin, kun syyskaudella kerätyt pisteet pohjustivat pudotuspelipaikan. Kiekko-Vantaa voitti puolivälieräsarjan 4–0.

– Ne olivat kaikki maalin pelejä, Huhdanpää muistuttaa.

Kauden päätteeksi Huhdanpäällä oli kasassa pisteet 7+31=38 runkosarjasta ja 0+3=3 pudotuspeleistä. Hänet valittiin Mestis-kauden parhaaksi tulokkaaksi, vaikka loppukausi jätti niin hänellä kuin joukkueellakin parannettavaa. Hyökkääjän hyvät peliesitykset oli silti huomattu myös liigaympyröissä.

– Pääsin Lukon liigajoukkueen mukaan harjoittelemaan ja olin KeuPa HT:ssa heidän yhteistyöpelaajanaan. Koko seuraava kausi kului Keuruulla. En ollut valmis Liigaan.

Jokipoikien uusi tarjous ei vastannut odotuksia

Huhdanpään panos KeuPa HT:ssa jäi yllättävän pieneksi. Runkosarjassa hän summasi pisteet 8+12=20 ja pudotuspeleissä 12 ottelussa 2+1=3.

Välierissä KeuPa HT pudotti Huhdanpään entisen seuran Jokipojat voitoin 4–0. Ratkaisevan Joensuussa pelatun ottelun jälkeen alkoi itää siemen Joensuuhun palaamiseen.

– Jokipoikien pelaajahankinnoista vastaava Martikaisen Mika tuli juttelemaan pelin jälkeen ja kertoi minulle olevan tarjolla sama rooli kuin mikä kaudella 2016–17 oli ollut. Innostuin asiasta, koska olin viihtynyt Joensuussa hyvin edellisellä visiitilläni.

– Muutenkin olen tykännyt pelata kaupungeissa, joissa joukkueella on iso merkitys ihmisille. Keuruulla ja nyt Iisalmessa on havaittavissa samanlaista yhteisöllisyyttä. Jääkiekkojoukkue on iso asia pienessä kaupungissa ja pelaajat tunnistetaan kadulla.

– Joensuu on huomattavasti isompi kaupunki kuin Keuruu tai Iisalmi, mutta jääkiekolla on suuri merkitys joensuulaisille. Joukkueen tekemiset kiinnostavat kaupunkilaisia, ja sen tuntee pelatessa. Turussa tai Tampereella Mestis-joukkueen asema on heikompi, koska ne ovat isoja kaupunkeja, ja siellä pelataan myös Liigaa, Huhdanpää pohtii.

 

"Kiekollista peliä ja tuloksentekemistä varten on kuitenkin vissi ero, pelaako kahdeksan minuuttia vai 15–20 minuuttia. Kun pelaa paljon, kiekko pysyy lavassa kuin itsestään."

Ennen sopimuksen syntymistä Huhdanpää juhli Mestiksen mestaruutta KeuPa HT:ssa keväällä 2018. Sitten hän palasi Jokipoikiin suurin odotuksin ja mielessään suuri vastuu kärkisijoille tähtäävässä joukkueessa. Totuus oli toisenlainen. Peliaika jäi huomattavasti pienemmäksi kuin oli luvattu ja oli edellisellä Joensuun kaudella ollut.

– En saanut luottoa Jouni Varikselta. En sopinut hänen suunnitelmiinsa, vaikka seurajohdosta peliaikaa oli luvattu. Oli minussakin vikaa, että homma ei lähtenyt sujumaan, Huhdanpää myöntää.

Entinen tehohyökkääjä oli pettymys myös Huhdanpään arvostamalle joensuulaisyleisölle, kun runkosarjassa syntyi enää pisteet 4+8=12. Pudotuspeleissä hän jäi pisteittä, ja Jokipojat taipui puolivälierissä Imatran Ketterälle 1–4. Joensuussa jatkaminen ei siis ollut vaihtoehto pettymyksien täyteisen viime kauden jälkeen.

– Pelasin paljon puolustavassa roolissa. Siihen olin tottunut myös Keuruulla, joten opin puolustavampaa peliä noina kausina. Eivät nekään kaudet menneet hukkaan, Huhdanpää nostaa esiin puolustavan roolin positiiviset puolet.

– Kiekollista peliä ja tuloksentekemistä varten on kuitenkin vissi ero, pelaako kahdeksan minuuttia vai 15–20 minuuttia. Kun pelaa paljon, kiekko pysyy lavassa kuin itsestään.

 

 

Tuttuja kavereita ketjussa

Iisalmeen Huhdanpää päätyi Keuruulla syntyneen kontaktin myötä, kun IPK:n nykyinen päävalmentaja Niko Härkönen työskenteli KeuPa HT:n valmennustiimissä kaudella 2017–18.

– Härkönen tiesi mihin pystyn ja mitä osaan. Tiesin, että saan IPK:ssa hyvän roolin ja pystyn täällä tekemään uutta tulemista. Nyt pelaaminen on taas hauskaa.

IPK:ssa Huhdanpää on totisesti nousemassa jälleen Mestiksen eturiviin.

– Olen pelannut samassa ketjussa Jere-Matias Alasen ja Timi Lahtisen kanssa. Alanen on tuttu kaveri jo Tapparan A-nuorista. Lahtisen muistan jo pikkujunnuista lähtien, koska olemme samaa 1995-ikäluokkaa. Hän edusti Jokereita, ja olemme pelanneet kauan vastakkain.

Nyt IPK nauttii Huhdanpään, Alasen ja Lahtisen palveluksista. Iisalmessa pelataan Mestis-kiekkoa neljättä kautta ja paikka sarjassa on vakiintunut.

– Joukkue on tainnut pelata kerran aiemmin pudotuspeleissä. Sinne tämänkin kauden joukkue tavoittelee.

 

"Tiesin, että saan IPK:ssa hyvän roolin ja pystyn täällä tekemään uutta tulemista. Nyt pelaaminen on taas hauskaa."

Kauden kynnyksellä IPK vahvistui kovan luokan tekijämiehellä, kun liigajyrä Ilkka Pikkarainen palasi kotiseuduilleen Ylä-Savoon ja liittyi IPK:n vahvuuteen. Pikkarainen, 38, pääsi aikanaan kokeilemaan NHL:ssä ja tahkosi yli 500 Liigan runkosarjaottelua.

– Hänen sopimuksensa oli iso juttu meille. Kaikki katsovat Pikkaraista ylöspäin. Hän tekee hyvin hommia ja näyttää esimerkkiä nuorille eikä kukaan löysäile sellaisen esimerkin jälkeen. Välipäivinäkin hän on ensimmäisenä tekemässä punttitreeniä, Huhdanpää kehuu joukkueen ikänestoria.

Pikkaraisen työkalupakista tarttuu varmasti jotain myös Huhdanpään matkaan. Liigaunelma elää edelleen. Kolme-neljä vuotta sitten liigapaikka jäi ottamatta, mutta ylemmäs ehtii myöhemminkin.

– Tästähän löytyy ihan läheltä esimerkki, kun IPK:n Otto Huttunen nousi 28-vuotiaana liigakuvioihin, Huhdanpää mainitsee IPK:n pitkäaikaisen luottopelaajan ja kapteenin.

Kenties tamperelaistaiteilija Huhdanpäänkin tie vie Iisalmen kautta liigajäille, esimerkiksi Huttusen viitoittamaa tietä KalPan riveihin. Ensin Huhdanpään tehtävänä on johdattaa IPK pudotuspeleihin.

Lauri Huhdanpään pelaajakortti Leijonat.fi:ssä


Artikkelin kuvat: Riku Laukkanen ja Jääkiekkoliiton arkisto

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

 
 
 

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta