torstai, 31 lokakuu 2019 15:52

Kuka on Paavo Hölsä? Maalivahti haluaa tehdä RoKin kanssa lappilaista jääkiekkohistoriaa

Kirjoittanut Petteri Ikonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Paavo Hölsä. Paavo Hölsä. Pasi Mennander

Mestiksessä pelaavan Rovaniemen Kiekon maalivahti Paavo Hölsällä ja joukkueella on selkeät tavoitteet meneillään olevalle kaudelle. Hölsä haluaa olla suurella panoksella mukana, kun RoKi tavoittelee Mestis-taipaleensa parasta sijoitusta.

– Sarjassa kun pelataan, niin eihän mitään muuta tavoitetta voi olla kuin mestaruus, Hölsä tuumii.

Mestaruustavoite kuulostaa RoKin tapauksessa hurjalle.

– Pudotuspelipaikka on ensimmäinen tavoite. Siellä haemme sitten pientä yllätystä. Mikä se sitten onkaan, niin tavoitteena on tehdä lappilaista lätkähistoriaa, Hölsä tarkentaa.

RoKi pelaa viidettä peräkkäistä kautta Mestiksessä. Nyt pudotuspeliyllätyksen tavoittelulle on perustelunsa.

– Ensimmäisellä kaudella varmistimme sarjapaikan karsinnoissa. Toisella ja kolmannella kaudella olimme välisijoilla eli sarjapaikan varmistamiseen ei tarvittu edes karsintoja. Viime kaudella joukkue eteni jo pudotuspeleihin, Hölsä avaa nousujohteista kehitystä.

 

"Sarjassa kun pelataan, niin eihän mitään muuta tavoitetta voi olla kuin mestaruus."

Hölsä ei ollut mukana viime kaudella, kun RoKi eteni puolivälieriin ja putosi Lempäälän Kisalle voitoin 2–4. Hölsä pelasi kolmen RoKi-kauden jälkeen KeuPa HT:ssa ja saavutti siellä hopeaa. Tosin pudotuspeleissä vastuu jäi pieneksi.

Joulukuussa 25 vuotta täyttävälle maalivahdille viime kausi oli silti tärkeä. Pari vuotta sitten tullut polvivamma mahdollisti taas pelaamisen, ja Hölsä on mielissään KeuPa HT:n tarjoamasta mahdollisuudesta. Runkosarjassa hän jakoi torjuntavastuun Samuli Tervon kanssa. Hölsä pelasi 26 ja Tervo 20 ottelussa. Lainamies Joona Voutilainen kävi pelaamassa neljässä ottelussa. Pudotuspeleissä Tervo torjui 17 ottelussa ja Hölsä vain kahdessa.

– Yhdeksän kuukauden tauon jälkeen halusin vain johonkin pelaamaan. KeuPa HT uskalsi ottaa riskin ja antoi mahdollisuuden minulle, Hölsä summaa viime vuoden siirtoa Rovaniemeltä Keuruulle.

Edes jääongelmat eivät haittaa

Kauden jälkeen Hölsä palasi tuttuun RoKiin, jossa hän nyt pyrkii lopulliseen läpimurtoon Mestiksen eliittimaalivahtien joukkoon.

– Startti kauteen ei ollut hyvä. Hävisimme monta maalin peliä. Sitten saimme isoja pisteitä vieraskiertueelta, Hölsä viittaa Vantaalle, Turkuun ja Tampereelle suuntautuneeseen reissuun, jonka otteluissa RoKi kukisti yhden maalin erolla ensin Kiekko-Vantaan, sitten TUTO Hockeyn ja viimeisenä KooVeen.

– Nythän kausi on mennyt hyvään suuntaan. Pukukopissa on ollut kivaa, Hölsä tuumii.

RoKin menoa ei ole haitannut edes se, että kotihallissa on ollut jäädytysongelmia. Kotiotteluita on pitänyt siirtää helmikuulle.

– Meillä on kolme kaukaloa, joten harjoituksia ei ole jäänyt väliin. Muutenkin Rovaniemellä on hienot olosuhteet, kun Santasport (Lapin urheiluopisto) on vieressä. Siellä on hyvät treenimahdollisuudet, kun on juoksuradat, kylpylä ja muut oheisharjoittelupaikat.

 

"Viihdyn Rovaniemellä erittäin hyvin ja olen kotiutunut tänne. Minulla on täällä kavereita jääkiekon parissa ja jääkiekon ulkopuolella."

Syys-lokakuussa RoKi teki vähän maaleja, mutta maalivahti Hölsän johdolla myös päästi vähän maaleja. Puolustus siis toimii, mutta hyökkääjät eivät tee tarpeeksi maaleja?

– En näkisi asiaa noin mustavalkoisena. Kaikki lähtee puolustuspelistä ja sen toimivuudesta. Kokonaisvaltaista viisikkopeliä on kehitettävä, Hölsä paaluttaa.

Kavereita jääkiekossa ja sen ulkopuolella

Hölsä saapui RoKiin ensimmäisen kerran elokuussa 2015 ja pelaa joukkueessa nyt neljättä kauttaan. Maalivahti on suorittanut Rovaniemellä tradenomiopintoja ammattikorkeakoulussa ja viihtynyt muutenkin hyvin.

– Opinnoista en ole hirveästi ottanut paineita, mutta olen kyllä edistänyt niitä. Viihdyn Rovaniemellä erittäin hyvin ja olen kotiutunut tänne. Minulla on täällä kavereita jääkiekon parissa ja jääkiekon ulkopuolella.

Hölsällä on nyt meneillään uran komein RoKi-jakso, jos tilastoja on uskominen. Hyviä asioita on ollut jokaisessa Rovaniemen-kaudessa, vaikka 2017–18 kausi päättyikin ennen aikojaan. Ensimmäisellä kaudella hän pelasi 28 runkosarjaottelua, toisella 38 ja kolmannella ennen loukkaantumista 19 ottelua.

– Sain silloin pari vuotta sitten paljon vastuuta syyskaudella, mutta kausi päättyi ennen aikojaan loukkaantumiseen, Hölsä harmittelee.

Nyt Hölsä torjuu jälleen ykkösmaalivahtina. Tavoitteiden toteutumiseksi kiekon pitää tarttua tasaisen hyvin koko kauden ajan. Estettä menestymiselle ei ole, kun parin vuoden takainen polvivamma on unohtunut eikä haittaa maalivahtia.

 Sormi suussa Joensuussa

Peli kulkee, olosuhteet ovat hyvät, joukkueessa on hyvä henki ja kaupungissa viihtyy. Hölsän elämä Rovaniemellä on mallillaan. Etelä-Suomesta katsottuna Rovaniemi on kaukana, mutta Hölsä on tottunut reissuamiseen ja pitkiin pelimatkoihin. Jo kasvattajaseura SaiPassa ja sen jälkeen Jokipojissa hän joutui totuttelemaan pitkiin vieraspelimatkoihin, kun Itä-Suomen joukkueet lähtivät tien päälle välillä useaksikin päiväksi.

Kestämistä kysyttiin myös silloin, kun Hölsä muutti 15-vuotiaana Lappeenrannasta Joensuuhun vuonna 2010.

– Tiesin, että Kiviahon ”Henkka” (Henri) saa SaiPan B-nuorissa paljon vastuuta. Myös 1993 syntyneissä oli yksi maalivahti, joka tulisi pelaamaan paljon. Minä tarvitsin peliaikaa muualta, Hölsä aloittaa yli yhdeksän vuoden takaisen siirron muistelemisen.

– Sitten sain tietää, että Jokipoikien B-nuoret etsivät maalivahtia. Sieltä soitettiin, ja lupauduin tulemaan. Kehottivat kyllä kysymään vielä vanhemmilta luvan, Hölsä naurahtaa.

 

"Aluksi olin vähän sormi suussa. Sitten opin, ettei roskia ja tiskejä kannata jättää haisemaan."

Siirto tutuista Lappeenrannan kuvioista ja kotipiiristä reilut 200 kilometriä pohjoisemmaksi oli Hölsän uralla käänteentekevä kokemus. Nuorukainen oppi elämän perustaitoja ja pääsi testaamaan jääkiekkotaitojaan vieraassa kaupungissa.

– Aluksi olin vähän sormi suussa. Sitten opin, ettei roskia ja tiskejä kannata jättää haisemaan, Hölsä kertaa.

Joensuussa maalivahti kävi lukion ja nousi B-nuorista lopulta A-nuorten liigajoukkueeseen. Jokipojat oli noussut kaudeksi 2012–13 Nuorten SM-liigaan ja taisteli varsin kelvollisesti suurempien seurojen A-nuoria vastaan. Hölsä sai 18-vuotiaana maistiaisen Nuorten SM-liigan vaatimustasosta.

– Meillehän tuli joukkueeseen Joensuun ulkopuolelta Oskari Hämäläinen ja Kalle Moisio, jotka olivat hyviä pelimiehiä. Joensuulaisista Jesse Paukku olisi ollut eturivin hyökkääjä missä tahansa Nuorten SM-liigan joukkueessa. Paikallisista myös Oula Uski oli hyvä pelaaja, mutta kaiken kaikkiaan materiaalimme oli liian ohut korkeammista sijoituksista taistelemiseen.

Jokipojat ei retkahtanut pahasti missään vaiheessa kautta, mutta jäi viimeiseksi. Sarjapaikkansa joukkue lunasti karsinnoissa. Hölsä muistelee Joensuun kausia lämmöllä.

– Joensuun aikaisia kavereita tulee nähtyä edelleen joka vuosi. Upea muisto on myös se, kuinka hyvin A-nuorten peleissä kävi katsojia. Joensuussa ei oltu pelattu Nuorten SM-liigaa pitkään aikaan, ja kotipeleissä oli aina viitisen sataa katsojaa. Nythän Joensuussa käy Mestiksessä katsojia 700–1 000, joten ne A-nuorten yleisömäärät olivat kova juttu, Hölsä vertailee.

 

"Sitten RoKilla tuli loukkaantuminen ja minua pyydettiin sinne try-outille. Lähdin innoissani ajamaan Lappeenrannasta Rovaniemelle."


Liigamahdollisuus on realistinen

SaiPa nappasi Joensuussa kypsyneen kasvattinsa takaisin kausiksi 2013–15. Lappeenrannassa pelatessa Hölsä työskenteli koulunkäyntiavustajana ja kesäisin UPM:n tehtaalla.

– Kotiin oli kiva palata, koska siellä oli tutut ympyrät. Ei minua tarvinnut hirveästi houkutella, ja tein mielestäni oikean ratkaisun.

Hölsä pelasi kahden kauden ajan Nuorten SM-liigaa ja mahdollista olisi ollut jatkaa vielä kolmaskin kausi, mutta maalivahti kaipasi jo kesällä 2015 jotain muuta.

– Olisin voinut pelata yli-ikäisenä, mutta en halunnut. Sopimuksen syntyminen muualle jäi aika myöhäiseen kesään. Sitten RoKilla tuli loukkaantuminen ja minua pyydettiin sinne try-outille. Lähdin innoissani ajamaan Lappeenrannasta Rovaniemelle.

 

"Joskus jonkun loukkaantuminen voi avata mahdollisuuden jollekin toiselle. Pelin pitää olla sillä hetkellä huipputasolla, kun mahdollisuus tulee."

Hölsä teki jälleen hyvän ratkaisun ja ponnisti Rovaniemellä Mestis-uralle. Nyt usean kauden uurastamisen jälkeen hän pelaa uransa parasta kiekkoa, ja Liiga kiinnostaa.

– Mestis-taipaleeni alussa kehityin lyhyessä ajassa paljon ja aloin odottaa liigatasolle pääsemistä. Olen oppinut vuosien saatossa kärsivällisemmäksi eikä enää ole niin kiire eteenpäin. Olen kuitenkin pitänyt Liigaan pääsemistä monta vuotta realistisena asiana.

– Jos mahdollisuus tulee, se pitää käyttää. Liigamaalivahdin paikkoja on vähän, ja joskus jonkun loukkaantuminen voi avata mahdollisuuden jollekin toiselle. Pelin pitää olla sillä hetkellä huipputasolla, kun mahdollisuus tulee.

Tänä syksynä nähtyjen peliesitysten jatkuessa voi olla, että agentin puhelin alkaa soida Liigan suunnalta aiempaa kovemmalla äänellä. Sitä ennen RoKi ja Hölsä aikovat tehdä lappilaista lätkähistoriaa.

Paavo Hölsän pelaajakortti Leijonat.fi:ssä

 

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

 
 
 

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta