maanantai, 18 maaliskuu 2019 19:01

Kuka on Joonas Larinmaa? Jokipoikien luottopelaaja summaa pisteitä kaukalossa ja yliopistossa

Kirjoittanut Petteri Ikonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Joonas Larinmaa. Joonas Larinmaa. Pasi Mennander

Jokipoikien Mestis-joukkueen hyökkääjä Joonas Larinmaa vastaa puhelimeen kesken pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailujen miesten 15 kilometrin väliaikalähtökilpailun.

– Voitko soittaa hetken päästä uudelleen. Hiihtokilpailu ratkeaa aivan kohta, Larinmaa toivoo.

Varttitunnin kuluttua Suomen mitalitili on auennut Seefeldissä järjestettävissä MM-kilpailuissa, kun Iivo Niskanen nappasi pronssin paraatimatkaltaan. Larinmaa vastaa puhelimeen ja paljastuu innokkaaksi urheilun seuraajaksi. Hän seuraa erityisesti muita lajeja kuin omaansa jääkiekkoa.

– Hiihtoja katson silloin, kun ehdin. Seuraan erityisesti jalkapalloa. Italian Serie A:ta ja Juventuksen otteita. Katson myös Englannin Valioliigan otteluita, Larinmaa kertaa vapaa-ajan vietteitään.

 

"Kaksi edellistä kesää olen harjoitellut päätoimisesti, ja se on näkynyt suorituksissa kauden aikana."

Vapaa-aikaa Larinmaalla ei toki liiaksi ole. Hän on satsannut viime vuodet täysillä jääkiekkoon ja kerännyt kaukalon lisäksi pisteitä myös Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella.

– Opiskelen neljättä vuotta luokanopettajaksi. Kasassa on noin 160 opintopistettä eli paljon ei puutu kandidaatin tutkintoon vaadittavasta määrästä, Larinmaa viittaa 20 pisteen päässä häämöttävään tavoitteeseen.

– Tosin nyt olen keventänyt pääaineen opintokuormaa ja tehnyt sivuaineita jääkiekon ehdoilla. Pääaineeseen liittyen pitäisi tehdä se kandidaatin tutkielma ja työharjoittelu, Larinmaa selventää.

Kullekin on aikansa. Tarmokas nuori mies ei ole luopunut unelmastaan pelata jääkiekkoa täysin ammattilaisena.

– Aikaisemmin olin kesäisin töissä ja harjoittelin kesätöiden ohessa, mutta se kuvio oli melko raskas. Kaksi edellistä kesää olen harjoitellut päätoimisesti, ja se on näkynyt suorituksissa kauden aikana.

– Harjoittelen kesät Turussa. Sports Science Labissa toteutettavien saliharjoitusten lisäksi käyn kesäjäillä, joissa on mukana pelaajia laidasta laitaan. Siellä on A-nuoria ja myös NHL-pelaajia, 26-vuotias Larinmaa kertoo ja mainitsee kysyttäessä Artturi Lehkosen.

 Jokipoikien onneksi näytöt eivät riittäneet KeuPaan

Aurajoen rannat vetävät puoleensa turkulaiskasvattia, mutta jääkiekkoilun ja opiskelujen suhteen ura on auennut isommin muualla. Ensimmäinen askel TPS-kasvatille tosin tapahtui kotikaupungin sisällä, mutta Aurajoen toiselle puolelle.

– Siirryin B-junioreissa Tepsistä TUTO:n riveihin isomman peliajan perässä. Kumpikin joukkueista pelasi SM-tasolla, joten TUTO:ssakin oli kovia pelejä tarjolla.

Juniorivuosien jälkeen Larinmaa tutustui miesten sarjojen vaatimustasoon Forssan Palloseuran riveissä Suomi-sarjassa.

– Tein osa-aikatöitä ja ajelin muutaman kaverin kanssa Turusta Forssaan.

Mutta miten ihmeessä turkulainen päätyi Joensuuhun? Pelaajaliikenne Varsinais-Suomen ja Pohjois-Karjalan välillä kun ei ole kaikkein tyypillisintä.

– Forssan-kauden jälkeen menin KeuPa HT:n tryout-jaksolle. KeuPa HT oli juuri noussut Mestikseen ja etsi pelaajia, Larinmaa aloittaa.

Samaan aikaan Jokipojat oli talousvaikeuksien vuoksi pudotettu pois Mestiksestä keväällä 2014 ja kasasi joukkuetta Suomi-sarjaan.

– Jokipoikien silloinen päävalmentaja Niko Eronen soitti ja kysyi mukaan. Sanoin, että tavoittelen paikkaa Mestiksestä. Lopulta en kelvannut KeuPalle ja soitin Eroselle, että olen käytettävissä.

 

"Ensimmäisellä Mestis-kaudella puolustaja Juuso Akkanen nousi tärkeäksi pelaajaksi. Minun oli vaikea löytää omaa rooliani joukkueesta, mutta Juuso loi uskoa ja piti minut positiivisena."

Larinmaa muutti Joensuuhun ja keskittyi kauden päätoimisesti jääkiekkoon. Jokipojat jyräsi vakuuttavasti Suomi-sarjan mestariksi ja kelpasi myös Mestiksen lisenssikomitealle. Joensuussa palattiin tutulle Mestis-tasolle, ja Larinmaakin pääsi vihdoin Mestikseen.

– Sillä Suomi-sarjan kaudella seurasin paljon Pitkäsen Samun pelaamista, Larinmaa mainitsee joukkueen silloisen kapteenin ja ykköshyökkääjän.

– Katsoin miten Samu pelaa minkäkin tilanteen ja otin oppia. Sitten ensimmäisellä Mestis-kaudella puolustaja Juuso Akkanen nousi tärkeäksi pelaajaksi. Minun oli vaikea löytää omaa rooliani joukkueesta, mutta Juuso loi uskoa ja piti minut positiivisena, Larinmaa kiittelee 500 Mestis-ottelun veteraani Akkasta.

 ”Kyllä minä itseäni vielä turkulaisena pidän”

Alkuun päästyään Larinmaa on vain kiihdyttänyt tahtiaan Mestiksessä. Ensimmäisellä kaudella hän teki 19 pistettä runkosarjassa. Sitten 32 ja viime kaudella 49. Tällä runkosarjakaudella pisteitä kertyi yhteensä 20 + 23 = 43. Runkosarjan pistepörssissä hän sijoittui parhaana Jokipoikien pelaajana yhdeksänneksi.

– En ole asettanut itselleni mitään rajoja jääkiekkoilijana. Olen jo kahdessa miesten sarjassa huomannut, että jossain kohti tulee olo, että on valmis siirtymään eteenpäin.

– Tällä kaudella olen pystynyt tekemään pisteitä tasaisesti. Olen pystynyt joka pelissä luomaan tilanteita ja saanut onnistumisia.

Viides kausi Joensuussa on vahvistanut Larinmaan sidettä Joensuuhun, mutta aivan vakiokalustoon hän ei itseään laske.

– Kyllä minä itseäni vielä turkulaisena pidän, Larinmaa alleviivaa.

Hän näkee tämän kauden joukkueessa samankaltaisia asioita kuin neljä vuoden takaisessa Jokipoikien joukkueessa, joka voitti vaikeista lähtökohdista huolimatta Suomi-sarjan mestaruuden keväällä 2015.

– Silloinkin joukkueessa oli aika paljon muualta tulleita pelaajia. Se itse asiassa paransi joukkuehenkeä, kun olimme yhdessä uudessa kaupungissa ja meillä oli näyttämisenhalua.

Pelaajalistojen tarkastelu vahvistaa Larinmaan ajatuksen. Kauden 2013–14 jälkeen Jokipojat uudistui rajusti. Samoin kävi viime kauden jälkeen, kun esimerkiksi runkopelaajista Pitkänen ja Ville Halonen lopettivat Mestis-tasolla. Pelaajavirta vei monia myös muihin kaupunkeihin.

Varakapteeni uskaltaa avata suunsa

Tämän kauden Jokipojat aloitti mainiosti, mutta tahti hyytyi marraskuussa. Sen jälkeen kausi kului pudotuspelipaikkaa turvatessa ja kotiedusta taistellessa. Lopulta Jokipojat sijoittui runkosarjassa kuudenneksi.

– Kausi on ollut ailahteleva. Ei sille ole mitään yksittäistä syytä. Olemme pitäneet palavereita ja käyneet asioita läpi, mutta ailahtelevaisuus ei ole poistunut. Ongelma on henkisellä puolella, Larinmaa näkee.

 

"Olen väkisin ajautunut tilanteeseen, että vähän kokeneempana pelaajana pitää avata suuta ja ottaa vastuuta. A tietysti velvoittaa."

Täksi kaudeksi Larinmaan rooli kasvoi muutenkin, kun pelipaidan rintapieleen ommeltiin varakapteenin A-kirjain. Hän muodostaa kapteeniston kokeneen Esa Lehikoisen (C), toista kautta Joensuussa pelaavan Mika Koiviston (A) ja nuoren Janne Hämäläisen (A) kanssa.

– Olen väkisin ajautunut tilanteeseen, että vähän kokeneempana pelaajana pitää avata suuta ja ottaa vastuuta. A tietysti velvoittaa. Uskallan myös luonnostaan avata suuta tietyissä asioissa, Larinmaa paaluttaa.

Alkukaudesta hän hyökkäsi Tatu Kokkolan ja Koivisto kanssa, mutta sitten ketjuksi vakiintui Larinmaa–Miro Väänänen–Mika Koivisto. Joukkueen tavoite on selkeä.

– Meillä on mestaruus tavoitteena, ja se on realistinen tavoite, Larinmaa päättää.

Joonas Larinmaan pelaajakortti Leijonat.fi:ssä
Mestiksen pudotuspelit tulospalvelussa

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

 
 
 

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta