perjantai, 08 maaliskuu 2019 20:23

Keitä ovat Jarkko Heikkinen ja Niko Saarenpää? Tutut luottopelaajat palasivat auttamaan Hokkia

Kirjoittanut Petteri Ikonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Saarenpää (vas.) ja Heikkinen. Saarenpää (vas.) ja Heikkinen. Pasi Mennander

Kajaanin Hokki pelasi Mestiksessä 15 kautta peräkkäin ennen kuin joukkue jäi toissa keväänä ilman Mestis-lisenssiä. Nyt Hokki rakentaa uutta nousua maltillisesti Suomi-sarjassa.

Joukkueen runkomiehiin kuuluivat jo Mestiksessä puolustaja Jarkko Heikkinen ja hyökkääjä Niko Saarenpää. Hokki pelasi ilman Heikkistä tai Saarenpäätä Mestiksessä vain kaksi viimeistä kauttaan, mutta luottopelaajat palasivat riveihin kaudeksi 2017–2018.

– Hokilla oli varsin kainuulainen joukkue kasassa. Ja kyllä minä itsenikin alan kohta kainuulaiseksi laskea. Niin kauan olen täällä pelannut, vaimo on kotoisin Kuhmosta, ja pojat ovat syntyneet Kajaanissa, Saarenpää, 35, summaa.

Saarenpää on lähtöisin Oulunsalosta ja sai kiekko-oppinsa Kempeleen Kiekko-Ketuissa, Laser HT:ssa ja Oulun Kärpissä. Hokkiin hän siirtyi ensimmäisen kerran vuonna 2005.

Suomussalmelaislähtöinen Heikkinen debytoi Hokissa jo viime vuosituhannella, jolloin kajaanilaisjoukkue pelasi II divisioonassa. Heikkinen edusti II divisioonan jälkeen Hokkia Suomi-sarjassa ja lopulta Mestiksessä yli vuosikymmenen ajan, kunnes ura oli katkolla syksyllä 2014.

– Olkapää meni rikki lokakuussa 2014. Sen jälkeen en pelannut lähes kolmeen vuoteen jääkiekkoa siten, että saa lämätä ja taklata. Harrastekiekko ei kuitenkaan tuntunut riittävältä, vaikka mielessäni olin haudannut jo ajatuksen sarjapeleistä. Olin otettu, kun Hokki pyysi taas mukaan, Heikkinen myöntää.

– Minulla oli halua lähteä auttamaan tuttua seuraa, ja tietysti loukkaantumisen takia pelihalujakin jäi. Loukkaantuminen ei ole omaehtoinen päätös uralle, joten teki mieli vielä kaukaloon, Heikkinen, 40, jatkaa.

 

"Harrastekiekko ei tuntunut riittävältä, vaikka mielessäni olin haudannut jo ajatuksen sarjapeleistä. Olin otettu, kun Hokki pyysi taas mukaan." – Jarkko Heikkinen


Perhesyyt palauttivat Kajaaniin

Saarenpää ei ollut pelannut Suomi-sarjassa koskaan aiemmin ennen kautta 2017–2018. Hokki selvisi ylempään jatkosarjaan ja tavoitteli menestystä pudotuspeleissä. Mestis-karsinnat jäivät haaveeksi. Tällä kaudella Hokki eteni jälleen ylempään jatkosarjaan.

– Rakennamme Kajaanissa positiivista ilmapiiriä joukkueen ympärille, ja hallissa kävi ihan hyvin väkeä. Täällä on puitteet, jotka riittävät ehdottomasti Mestiksen pelaamiseen ja eiköhän sinne paluuta tulevaisuudessa tavoitella, Saarenpää tuumii.

– Teemme asiat melko ammattimaisesti. Joukkueessa on eteenpäinpyrkiviä pelaajia, ja meillä on mahdollisuus harjoitella kahdesti päivässä, Saarenpää avaa Hokin arkea.

Perhesyyt vauhdittivat Saarenpään päätöstä palata tuttuihin maisemiin.

– Kajaanin oli helppo tulla. Olin kauden 2016–2017 yksin Ruotsissa, ja vanhempi poika aloitti syksyllä 2017 koulun Kajaanissa. Hokki on aina hoitanut hienosti hommansa minun osalta, joten palasin joukkueeseen mielelläni. Tarjolla oli iso rooli ja puolipäiväinen siviilityö, joten pelaaminen onnistui hyvin.

 

"Hokki on aina hoitanut hienosti hommansa minun osalta, joten palasin joukkueeseen mielelläni. Tarjolla oli iso rooli ja puolipäiväinen siviilityö." – Niko Saarenpää


Jaettu ilo kiehtoo

Myös Heikkisen elämässä riittää kiirettä. Perheessä on kolme lasta, ja Heikkinen työskentelee liikuntakeskusyrittäjänä. Suomi-sarjassa ja Mestiksessäkään kiekkoilemalla leipä ei juuri levene, joten mikä saa kokeneet pelaajat sitomaan luistimet jalkaan illasta toiseen ja matkustamaan pelimatkoille ympäri Suomea?

– Joukkuelajeissa kiehtoo jaettu ilo. Tunne voiton jälkeen on hieno, ja on mukava nähdä nuorten pelaajien onnistumisia. Itsekin yritän säheltää mukana. Voittojen vastakohtana ovat tappiot, ja nekin pitää osata käsitellä yhdessä oikealla tavalla, Heikkinen pohdiskelee.

Vuodet jääkiekon parissa ovat tuoneet hienoja muistoja. Heikkinen ja Saarenpää olivat saavuttamassa Hokin riveissä Mestiksen mestaruutta vuonna 2007 ja hopeaa vuotta myöhemmin. Vuonna 2009 Saarenpää nappasi Hokissa vielä pronssia, mutta Heikkinen pelasi puolet kaudesta TPS:ssä.

– Oli puhetta jatkosopimuksesta, mutta pudotuspelit jäivät osaltani kesken solisluuvamman vuoksi, Heikkinen kuittaa Liiga-pelien päättymisen vajaaseen yhteen kauteen.

Hokissa hänelle oli käyttöä vielä vuosien ajan. Saarenpää ja Heikkinen olivat isossa roolissa säilyttämässä Hokkia Mestiksessä kevään 2011 karsinnoissa.

– Kyllä niistä menestyskausista on hienot muistot, joista riittää juttua aina tuttuja pelikavereita tavatessa, Heikkinen mietiskelee.

 

"Joukkuelajeissa kiehtoo jaettu ilo. Tunne voiton jälkeen on hieno, ja on mukava nähdä nuorten pelaajien onnistumisia. Itsekin yritän säheltää mukana." – Jarkko Heikkinen


Romanialaisia maanteitä

Heikkinen on pelannut koko uransa Suomessa, mutta Saarenpää on kiekkoillut Ruotsissa ja Unkarissa. Ruotsiin hän lähti ensimmäisen kerran 2011 ja palasi Kajaaniin 2014. Saarenpää oli avainroolissa, kun Hokki palasi mitalikantaan keväällä 2015. Seuraava kausi kului Unkarissa.

– Olihan se iso muutos lähteä pikkukaupungista kahden miljoonan asukkaan Budapestiin. Perhe oli mukana ja ehdimme viettämään paljon aikaa yhdessä. Se oli hieno kausi, mutta Romaniaan suuntautuneet kolme pelireissua olivat vähän kurjia. Matkat eivät olleet yhtä pitkiä kuin Suomessa, mutta tiet olivat huonossa kunnossa.

– Unkari pelasi tuolla kaudella MM-kilpailujen A-sarjassa, joten paikalliseen pääsarjaankin panostettiin. Ulkomaalaispelaajat tietysti nostivat vielä tasoa, Saarenpää kertaa.

Heikkinen on pelannut 478 Mestiksen runkosarjaottelua. Maaginen 500 runkosarjaottelun raja jäi kaudella 2014–2015 saavuttamatta loukkaantumisen vuoksi. Mestiksen/ I divisioonan historiassa vain Mika Helkearo, Mikael Hallbäck, Aki Keinänen ja Juuso Akkanen ovat saavuttaneet kyseisen rajan.

– Tiesin, että joku tuollainen määrä on kasassa, Heikkinen vastaa kysymykseen ottelurajan lähestymisestä.

– Ei tuo minulle ole mikään virstanpylväs, koska mielestäni pitäisi laskea pudotuspeliotteluita ja mestaruuksia, Heikkinen lisää.

Suomi-sarja oli uusi kokemus Saarenpäälle ja Heikkisenkin edellisistä otteluista sarjassa oli aikaa yli 15 vuotta. Kokeneet pelaajat pitävät Suomi-sarjaa hyvänä sarjana.

– Kaikki ottelut täytyi pelata 100 lasissa, mutta ylempi jatkosarja oli mahtava järjestely. Kärkiporukoissa oli paljon pelaajia, jotka ovat pelanneet Mestistä tai ovat ainakin lähellä Mestis-tasoa, Saarenpää ruotii Suomi-sarjan tasoa.

 

"Jos nousisimme Mestikseen, pitäisi harkita omaa tilannetta. Lasten myötä elämässä on paljon muutakin tekemistä kuin jääkiekko. Mestiksessä jääkiekkoilu alkaa olla jo päätoimista." – Niko Saarenpää


Mestis ei mielessä

Mestiksen pudotuspeliotteluita Heikkinen on pelannut 61 ja on kaikkien aikojen tilastossa 30 eniten pelanneen joukossa. Heikkisen parhaina pelivuosina ottelusarjat ratkesivat viimeistään viidennessä pelissä, joten otteluita ei ollut mahdollistakaan pelata yhtä paljon kuin nykyisin, jolloin ottelusarjat ratkaistaan paras seitsemästä -järjestelmällä.

Heikkiselle kertyi enimmillään 12 ottelua yksien pudotuspelien aikana, vaikka Hokki meni loppuotteluihin asti kahtena keväänä. Tänä keväänä Hokin tavoitteena ovat Suomi-sarjan pudotuspelit, mutta lähivuosina ehkä jo Mestiksen pudotuspelit.

– En tykkää mennä asioissa liian pitkälle ja suunnitella kauaksi. Parempi mennä päivä kerrallaan, Heikkinen kuittaa kysymyksen uran jatkumisesta kauden jälkeen.

Saarenpääkin suhtautuu maltillisesti paluuseen Mestis-peleihin, joita hän on tahkonnut pudotuspelit mukaan luettuna yli 300.

– Jos nousisimme Mestikseen, pitäisi harkita omaa tilannetta. Lasten myötä elämässä on paljon muutakin tekemistä kuin jääkiekko. Mestiksessä jääkiekkoilu alkaa olla jo päätoimista, Saarenpää päättää.

Jarkko Heikkisen pelaajakortti Leijonat.fi:ssä
Niko Saarenpään pelaajakortti Leijonat.fi:ssä

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

 
 
 

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta