maanantai, 18 helmikuu 2019 15:34

Kuka on Aleksi Karlsson? – FPS-hyökkääjä kevensi jalkaa ja paahtaa kohti Mestistä

Kirjoittanut Petteri Ikonen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Aleksi Karlsson. Aleksi Karlsson. Pasi Mennander

Suomi-sarjan kovimpien pistelinkojen joukkoon noussut Aleksi Karlsson pudotti viime kesänä painoa ja omien sanojensa mukaan kevensi jalkaa. Muutos fysiikkapuolella johti huipputuloksiin kaukalossa.

– Viime kaudella jalka tuntui välillä raskaalle, mutta nyt olen ylittänyt odotukset. En olisi viime kauden jäljiltä uskonut, että tämä kausi menee näin hyvin, Karlsson tuumii.

Pudotuspeleissä menestystä tavoitteleva Forssan Palloseura tarvitsikin täksi kaudeksi uusia vastuunkantajia, kun puolet joukkueesta vaihtui. Hyökkääjä Karlsson on ollut yksi tasonnostajista ja kiittänyt saamastaan vastuusta, kun pelit ovat sujuneet puolitoista pistettä per peli -tahdilla.

– Olen saanut pelata paljon ylivoimalla ja ykkösketjussa, Karlsson kertaa muutosta edelliskauteen verrattuna.

Mainiosti on sujunut myös FPS:llä. Forssalaiset asettivat tavoitteekseen Suomi-sarjan ylemmän loppusarjan, johon joukkue ylsi. Kevätkaudella kovia pelejä on ylemmän loppusarjan lisäksi tiedossa myös pudotuspeleissä.

– Ylemmän jatkosarjan lisäksi tavoitteeksi asetettiin kotietu pudotuspeleihin. Nyt on vain kovia joukkueita vastassa, Karlsson tuumii.

Suomi-sarjan kärkijoukkueet ovat tulleet toisilleen tutuiksi jo aiempina kausina ja viimeistään tämän kauden keskinäisissä otteluissa. Pelien kovetessa ja pudotuspelisarjoissa muodostuu usein kaksintaistelupareja, mutta Karlsson ei lukeudu tähän joukkoon.

– Ehkä joillekin muille niitä muodostuu, mutta en ole sellainen pelaaja. Keskityn omaan pelaamiseen, hyökkäystaidoistaan tunnettu Karlsson mietiskelee.

 

 

Kokeilu HPK:ssa ja takaisin Forssaan

Karlsson on FPS:n kasvatti ja ollut seuralleen uskollinen HPK:n junioreihin puoleksitoista kaudeksi suuntautunutta visiittiä lukuun ottamatta.

– Asuin niiden HPK-kausienkin aikana Forssassa. Meitä lähti Hämeenlinnaan 3–4 pelaajaa, joita isät kuskasivat treeneihin ja peleihin, Karlsson muistelee C- ja B-junioriaikojaan.

Isommassa organisaatiossa peliaika jäi välillä vähiin, ja Karlsson palasi viimeisiksi juniorivuosiksi FPS:ään.

– Mieluummin pienessä seurassa isossa roolissa kuin isossa seurassa pienessä roolissa. Jossain kohti tuli mietittyä, lähdinkö pois HPK:sta liian äkkiä, mutta paluu Forssaan ei ole kaduttanut, Karlsson näkee.

Forssassa Karlsson nousi jo alle 20-vuotiaana miesten joukkueeseen. Suomi-sarjassa hän iski parikymppisenä tehoja kovaa tahtiin, mutta tämä kausi on nostanut tulostason ennennäkemättömiin lukuihin. Aikooko Karlsson tyytyä Suomen kolmanneksi korkeimpaan sarjatasoon vai nähdäänkö hänet joskus korkeammallakin?

– Liiga olisi hieno asia, mutta Mestis on realismia. Johonkin voisi päästä koittamaan Mestistä jo ensi kaudeksi, Karlsson, 22, tuumii.

 

 

Forssan juniorituotannon tila ihmetyttää

Karlssonin lisäksi FPS:ssä pelaa kourallinen muitakin forssalaiskasvatteja. Paljon pelaajia tulee myös muista lähialueen seuroista kuten HPK:sta.

– Tämän kauden ketjukavereistani (Jyri) Waajakoski on tuttu minulle HPK:sta ja (Eetu) Moberg on tuttu jo FPS:n junioreista.

Perinteikkäässä kiekkokaupungissa olisi Karlssonin mukaan puitteet kunnossa, mutta juniorimylly ei jauha enää takavuosien malliin.

– Täällä on kaksi jäähallia, kuntosali ja urheilukenttä kaikki samassa paikassa. Olosuhteet olisivat hyvät, mutta valitettavan harva juniori pelaa jääkiekkoa.

– Itse pelasin ennen kouluikää vähän aikaa salibandyä, mutta innostuin jääkiekosta, kun kaverini aloitti jääkiekon pelaamisen.

Pieneneviin ikäluokkiin Karlsson joutui tottumaan jo omina juniorivuosinaan, kun tuttu jääkiekkoporukka hajosi. Sen vuoksi hyökkääjä vaihtoi hetkeksi HPK:n väreihin. Ikäistään peliseuraa piti etsiä muualta. Seuran vaihtaminen on ajankohtaista monelle forssalaisjuniorille edelleen.

– Nykyään FPS:llä ei ole enää A-junnujen joukkuetta, Karlsson harmittelee.

FPS on pelannut Suomi-sarjan kärkikahinoissa muutaman kauden ajan. Paikkakunnalla on pitkät perinteet I divisioonasta ja Mestiksestä. Kausina 1975-1977 Forssassa pelattiin vastaperustettua SM-liigaa, joten ainakin vanhemman polven forssalaiset odottavat paluuta ainakin Mestis-tasolle.

– Minun mielestäni olosuhteet ovat kunnossa Mestistä ajatellen. Halli on hyvä, ja kannattajapohjaa on. Jos nousu pelaamalla onnistuu, niin ilman muuta Mestikseen, Karlsson näkee.

 

 

Ei vain jääkiekon varassa

Karlssonin kannalta olisi tietysti hienoa, että tavoitteena oleva Mestis toteutuisi kasvattajaseurassa. Hän ei ota paineita sarjaporrasta ylemmäs nousemisesta, mutta satsaa jääkiekkoon vakavasti.

– Meidän joukkueessamme ei ole harrastelijoita. Meillä on neljät harjoitukset viikossa, ja pelit siihen päälle.

Paketti on raskas, kun Suomi-sarjassa pelaamisella ei elä. Karlsson opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa rakennusinsinööriksi ja asuu nykyisin Turussa.

– Opiskeluissani käynnissä on toinen vuosi. Olen edennyt ihan aikataulussa eli neljässä vuodessa olisi tarkoitus valmistua.

– Joukkueemme pelaajista moni muukin ajelee asuinpaikkakunnaltaan treeneihin ja peleihin Forssaan. Viitisen kaveria käy esimerkiksi Hämeenlinnasta, Karlsson kuvailee Suomi-sarjan pelaajien arkea.

Pitkien pelimatkojen sarjassa ei pelaajilla ole vapaa-ajanvietto-ongelmia. Kauden aikana maantiet pohjoiseen tulevat tutuiksi FPS:lle, joka ylemmässä jatkosarjassakin on heittänyt pelireissut Kalajoelle ja Kajaaniin. Pudotuspeleissä nämä reissut saattavat toistua.

Entinen FPS-hyökkääjä Antti Tenkanen ei turhaan vuonna 2015 Leijonat.fin haastattelussa kuvaillut Suomi-sarjaa maailman kovimmaksi harrastesarjaksi. Karlsson myöntää tämän. Kilometrejä riittää kuljettavaksi, ja Karlssonin tapaisella nuorella pelaajalla tie saattaa viedä vielä kovempiin sarjoihin.

Aleksi Karlssonin pelaajakortti Leijonat.fi:ssä
FPS:n joukkuekortti Leijonat.fi:ssä

 

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

 
 
 

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta