tiistai, 14 elokuu 2018 15:01

Kuka on Kalle Valtola? - Tehopuolustaja rikkoi Mestiksen puolustajien piste-ennätyksen

Kirjoittanut Petteri Ikonen

Kalle Valtolan viimeiset reilut puolitoista vuotta ovat olleet nousukiitoa, jonka aikana hommat ovat hoituneet jääkiekkokaukalossa ja myös ammattikorkeakoulun opintojen parissa. Tänä syksynä edessä on uusi haaste KooKoon Liiga-joukkueen alakerrassa.

Kaudella 2017-2018 Valtola takoi Mestiksessä puolustajan tontilta kovat tehopisteet 14+32=46, joilla hän sijoittui sarjan pistepörssissä kymmenenneksi. Valtola runkosarjan pistesaldo on uusi puolustajien piste-ennätys, ja nuorukainen valittiin kauden jälkeen sarjan parhaaksi puolustajaksi ja tähdistökentälliseen.

Entinen ennätys oli Pasi Järvisen nimissä. Järvinen nakutti vuosikymmen sitten TUTO:lle pisteet 10+35=45.

- En ottanut paineita piste-ennätyksestä. Kaverit vähän muistuttelivat siitä, mutta aika vähäistä se oli. Piti vain keskittyä omaan hommaan, Valtola tuumii nöyrästi.

Vuosikymmen sitten Järvinen nosti kauden päätteeksi ilmaan Mestiksen mestaruuspokaalin. Nyt Valtola yritti samaa turkulaisjoukkueen riveissä.

- TUTO:ssa on aina tavoitteena se, että kanisteri nousee. Se oli ainoa tavoitteemme kauteen lähtiessä, Valtola tuumii.

TUTO Hockey eteni Mestiksen finaaleihin saakka, mutta joutui lopulta todistamaan KeuPa HT:n itseään vahvemmaksi. Valtola alleviivasi eriomaista kauttaan 14 pudotuspelitehopisteellä. Kauden jälkeen KooKoo julkaisi Valtolan kaksivuotisen Liiga-sopimuksen.

Valtolan tähtäin oli jo parin vuoden ajan Mestistä korkeammalla, mutta turkulaispuolustajalle Mestis oli luonteva väliaskel kohti täysammattilaisuutta.

- Totta kai se Liiga on seuraava askel ja tavoite. Olisin varmaan jo menneellä kaudella pystynyt pelaamaan siellä, mutta halusin olla varmasti valmis ylemmälle tasolle ennen kuin lähdin pyrkimään sinne.Kiekkoja ja koulukirjoja

Omat peliesitykset lämmittävät 22-vuotiaan puolustajan mieltä. Kaudella 2016-2017 syntyi runkosarjassa 21 tehopistettä, ja nyt tuo määrä yli kaksinkertaistui.

- Minun osalta kausi meni hyvin ja ei ole valittamista. Edellinen kausi meni hyvin ja odotin, että nyt voisi mennä paremmin. En kuitenkaan arvannut, että menee näin paljon paremmin. Kaikki natsasi kohdalleen joukkuekavereiden kanssa, ja ylivoimalla peli sujui.

Mestiksessä pelatessaan Valtola opiskeli Turussa ammattikorkeakoulussa tradenomiksi. Kahden vuoden ajan hän eteni opinnoissaan normaalissa tahdissa.

- Opiskelun ja pelaamisen yhdistäminen onnistui hyvin. Mestiksessä se oli mahdollista, että ei tule aamujäille, jos on koulua, ylioppilas Valtola mietiskelee.

Valtolan lisäksi TUTO Hockeyssa oli puolenkymmentä muutakin opiskelijaa, osa pelaajista kävi töissä ja osa pelasi jääkiekkoa päätoimisesti.

Valtola kuvattuna Mestiksen kuudennessa finaaliottelussa huhtikuussa 2018. Kuva: Lehtikuva

Suunnitelmien mukaan

Juniorisarjoissa Valtola iski kovia pistemääriä ja voitti esimerkiksi B- ja C-nuorten SM-sarjoissa puolustajien pistepörssit ja valittiin kummassakin sarjassa kerran parhaaksi puolustajaksi. Moni 1995-ikäluokan pelaaja kiekkoilee jo isossa roolissa Liigassa ja parhaat jo NHL:ssä. Valtola etenee omaan tahtiinsa ja nöyrin mielin.

- Aika lailla niin tämä jääkiekkoura on mennyt kuin ajattelinkin sen menevän. En olettanut, että nousisin nopeasti ja nuorena Liigaan. Tiesin, että tulen pelaamaan Mestiksessä, Valtola myöntää.

Mestis oli Valtolalle melko tuntematon sarja ennen omia pelikausia. Turkulaisen Kiekko-67:n riveissä uransa aloittanut ja sitten TPS:ään siirtynyt Valtola seurasi nuorena lähinnä Liiga-kiekkoilua. Mestiksen puolustajien piste-ennätystä ennen Valtolaa hallussa pitänyt Pasi Järvinen on melko tuntematon tapaus Valtolalle.

- Minulla ei ole oikeastaan minkäänlaisia muistikuvia hänestä pelaajana. Seurasin aikanaan Mestistä melko vähän.

Ensimmäiset kosketuksensa miesten sarjaotteluihin Valtola otti jo juniorivuosinaan, kun peliaikaa piti hakea välillä miesten II divisioonasta. TPS:n kivikovassa A-nuorten joukkueessa ei ollut paljon peliaikaa tarjolla, ja lopulta TPS-vuosien jälkeen Valtola siirtyi Lukon junioreihin.


 

- TPS:n joukkueen kovuudesta kertoo esimerkiksi se, että porukka voitti A-nuorten mestaruuden heti lähtöni jälkeen, Valtola viittaa TPS:n kauden 2014-2015 mestaruuden, jonka yksi pääarkkitehdeistä oli muuan Mikko Rantanen.

-  Raumalle lähdin peliajan perässä, ja siellä oli kyllä organisaatio viimeisen päälle kunnossa. Oli kuitenkin selvää, että en pääse pelaamaan Liigaa, ja KeuPa HT ei ollut vaihtoehto minulle.

TUTO Hockey kotiutti Valtolan takaisin Turkuun vuonna 2016.

- Oli luontevaa palata Turkuun, kun sain TUTO Hockeysta sopimuksen. TUTO Hockeyssa on varmaan Mestiksen parhaat puitteet kehittyä pelaajana. Minun oli kehitettävää itseäni kokonaisvaltaisesti. Puolustuspelaamista ja fysiikkaa täytyi erityisesti parantaa.

TUTO Hockeyssa nuorten kehittyvien pelaajien lisäksi oli myös kokeneita pelaajia, joista Aki Keinänen, 34, on sarjatason kaikkien aikojen eniten otteluita pelannut pelaaja. Menneellä kaudella TUTO:n tehomies oli Niclas Lucenius, joka on pelannut urallaan KHL:ssäkin.

- Toissa kaudella oli hienoa päästä pelaamaan (Petteri) Nummelinin kanssa. En päässyt pakkipariksi, kun olemme samantyyppisiä pelaajia. Se ei olisi toiminut, Valtola virnistää.

Vaikka Mestiksen mestaruus jäi TUTO Hockeylta saavuttamatta, yhden pokaalin joukkue nappasi. Syyskuussa TUTO Hockey voitti Suomen Cupin, jonka loppuottelussa Valtola teki voittomaalin.

- Suomen Cupin merkitys oli iso joukkueelle yhdistävänä tekijänä. Suomen Cupin otteluissa oli panos, ja se on se iso ero treenipeleihin verrattuna, Valtola ruotii.

Ensi syksynä riittää jälleen panosta, kun Valtola yrittää ottaa paikan KooKoon alakerrasta.
 

 

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

 
 
 

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta