tiistai, 14 elokuu 2018 13:26

Kuka on Mikko Heiskanen? - KeuPa HT:n mestarivalmentaja on nähnyt seuran monet vaiheet

Kirjoittanut Petteri Ikonen

Jääkiekkopuolustaja Mikko Heiskanen tuskin arvasi, millaiseen paikkaan saapui ja mitä tulisi kokemaan, kun hän vuonna 2011 teki sopimuksen Suomi-sarjassa pelanneen KeuPa HT:n kanssa.

Heiskanen saapui keuruulaisjoukkueen alakertaan 26-vuotiaana jo kokeneena puolustajana. Tuon jälkeen hän on nähnyt KeuPa HT:n menestyksen ensin Suomi-sarjassa, sitten vaakalaudalla olleen tulevaisuuden, Mestis-nousun ja kasvamisen Mestiksen mestariksi.

- Silloin kun menin Keuruulle pelaamaan ensimmäisen kerran, D Teamista siirtyi Mestis-pelaajia seuraan. KeuPa HT:n organisaation toiminta oli vähän puuhastelua, ja rahat sekä resurssit olivat tiukassa. Keuruulla on kuitenkin aina tehty hommia sydämellä, Heiskanen muistuttaa.

- Silloin treenattiin kerran viikossa, ja viikonloppuna oli pelit. Ei tehty oheisharjoituksia ja tultiin puoli tuntia ennen peliä hallille. Nautimme kyllä pelaamisesta. Urheilullisesti seura on mennyt hurjasti eteenpäin noista vuosista.

Urheilullista menestystä tuli Suomi-sarjassa, vaikka Mestis-nousuun huipentuneeseen kauteen 2013-2014 lähtö oli vaikea. Heiskanen siirtyi ennen kautta LeKiin, mutta palasi takaisin Keuruulle kesken kauden.

- Viikko ennen sarjan alkua sanottiin, että rahaa ei ole. Itsekin osallistuin talkoisiin, kun jaoimme Facebookissa ilmoituksia seuran tilasta. Lopulta joukkue sai rahat kasaan, ja Suomi-sarjassa pelaaminen oli mahdollista.

- Alkukauden olin LeKissä, mutta tajusin ettei aika riitä Mestikseen. Tulin jouluna KeuPa HT:n riveihin henkiseksi johtajaksi, luokanopettajan opintojaan pelaamisen ohella suorittanut Heiskanen kertaa lähes viiden vuoden takaisia tapahtumia.

KeuPa HT:n dramaattisella kaudella 2013-2014 oli lopulta kultainen päätös.

- Pääsimme just ja just kahdeksan parhaan joukkoon runkosarjassa ja sitten voitimme pudotuspeleissä ottelusarjan kerrallaan, Heiskanen kuvailee mestaruusjuhliin päättynyttä kautta.

Ville Niemisen valmentajapariksi

Edessä oli nousu Mestikseen, mutta Heiskanen keskittyi opintoihinsa ja kävi pelaamassa Suomi-sarjaa Nokialla. Paluu Keuruulle oli edessä vuonna 2015, mutta jääkiekkomaila ja pelivarusteet vaihtuivat pilliin ja valmentajan fläppitauluun. Heiskanen aloitti KeuPa HT:ssa apuvalmentajana.

Päävalmentajana toimi Ville Nieminen, joka hyppäsi pitkältä ja menestyksekkäältä pelaajauralta suoraan päävalmentajaksi Mestikseen.

- Villen kanssa valmentamisesta on hyvät muistot. Aloitimme silloin molemmat valmentamisen ja olimme kokemattomia. Kausi olikin sitten aikamoinen kokemus. Alku oli haastavaa aikaa ja välillä mökötettiin. Hänestä tuli hyvä kaveri, ja viimeksi eilen soiteltiin.

KeuPa HT sijoittui Niemisen ja Heiskasen komennossa Mestiksessä lopulta neljänneksi kaudella 2015-2016.

- 10-20 kierrosta oltiin häntäpäässä, mutta sitten alkoi tulla voittoja. Kehityimme valmentajina ja opimme uusia juttuja.

Niemisen tie vei Liigaan nostetun Jukurien apuvalmentajaksi, ja Heiskanen otti KeuPa HT:n komentoonsa. Ensimmäinen kausi 2016-2017 päättyi tappioon puolivälierissä, mutta toisella jysähti täysipotti runkosarjan voiton ja mestaruuden kera. Keväällä 2018 Heiskasesta tuli historian nuorin Mestiksen mestaruuden voittanut päävalmentaja.

- Kyllä siinä puolitoista viikkoa meni tajutessa, että mitä tuli tehtyä. Hieno fiilis on kaudesta kaikkine torijuhlineen. Nyt pöly on kuitenkin jo laskeutunut. Mestaruus oli hieno palkinto yhteisölle, mutta työt jatkuvat, heinäkuussa 33 vuotta täyttävä Heiskanen tuumii.

Mikko Heiskanen kuvattuna huhtikuussa 2018 Mestiksen kuudennessa finaalipelissä. Kuva: Lehtikuva

Uusi päivärytmi Liiga-joukkueessa

Työt jatkuvat niin KeuPa HT:lla kuin Heiskasellakin, mutta ei enää yhteisen tavoitteen eteen. KeuPa HT jatkaa Mestiksen väriläiskänä. Heiskanen otti kauden jälkeen uuden askeleen nuorella valmennusurallaan.

- Hommat Kouvolassa ovat käynnistyneet ja on aika totutella monin tavoin uuteen juttuun. Harjoitukset ovat aamupäivisin 9-13, jonka jälkeen on muita hommia. Keuruulla homma meni niin, että lähdin ajamaan sinne kahdeksalta aamulla ja olin illalla kahdeksalta takaisin Jyväskylässä, Heiskanen vertailee nykyistä Liiga-arkea muutamaan edelliskauteen.

- Oma työnkuva tulee liittymään esimerkiksi puolustuspäähän, alivoimaan, videoihin ja tilastointiin. Tavoitteena on oppia valmentajana uutta joka päivä.

Kouvola ei ole Heiskaselle vieras paikka. KooKoo on vuosien saatossa noussut Mestiksestä Liigaan.

- Kouvola on itselleni tuttu paikka pelaajauralta, joten erinomaiset fasiliteetit jääkiekkoon liittyen ovat tutut. Joukkueen pelaajat ovat tietysti vaihtuneet niistä ajoista, mutta tuttuja ihmisiä on edelleen mukana seurassa, kaudella 2008-2009 KooKoossa Mestistä pelannut Heiskanen sanoo.

Kouvolassa on yksi Suomen parhaista jäähalleista, mutta Keuruulla Heiskanen joutui tottumaan pieneen jäähalliin ja alkeellisiin olosuhteisiin. Heiskanen kokee pienuuden myös KeuPa HT:n vahvuudeksi.

- Pelaajat välittävät seurasta ja myös esimerkiksi pääkaupunkiseudulta tulevat pelaajat ottavat seuran omakseen. Uudet pelaajat ovat heti mukana hommassa ja kukaan ei lähde pois ovet paukkuen.

- Kotijoukkueen kannaltahan asiat ovat hyvällä mallilla. Uimahalli, kuntosalit ja kaikki tarvittava ovat jäähallin lähellä. Kaupunki tarjoaa asunnot pelaajille, Heiskanen luettelee Keuruun vahvuuksia Mestis-pelaajan kannalta

- Ulkopuolisen silmin touhu saattaa näyttää vähän kummalle ja paikat huonolle, mutta KeuPan pelaajille ne ovat riittäneet. Jokainen saa keskittyä jääkiekkoon, kun ei juuri ole muita virikkeitä.

Keuruun jäähalli lokakuussa 2014. Kuva: Pasi Mennander

”Tippaakaan en ole huolissani”

Heiskanen näki KeuPa HT:n touhut ensin pelaajana ja sitten valmentajana. Taakseen hän jätti kehittyneen seuran, joka ei kurkota liian korkealle.

- Mestiksessä kaikilla seuroilla on haasteita, ja Keuruulla niitä on vielä enemmän. Organisaatio tietää realiteetit ja tekijöitä toimiston puolelle ei ole koskaan liikaa. Rahalla ei voi ketään ostaa, joten jo aiemmilta vuosilta tuttua talkoomeininkiä tarvitaan jatkossakin. Nyt on saavutettu tietty taso. Seuraavaksi Keuruulla mietitään, pystytäänkö rakentamaan dynastia Mestikseen.

- Aina pitää parantaa toimintaa, mutta tippaakaan en ole huolissani seuran tulevaisuudesta. Ihan varmasti KeuPa taistelee mitaleista jatkossakin. Lisäksi yhteistyö JYPin kanssa palvelee keskisuomalaista pelaajapolkua.

Kerran viikossa harjoittelevasta joukkueesta on kehitytty harjoitusmäärissä lähelle ammattilaistasoa.

- Viime vuonna oli vielä työssäkäyviä pelaajia, mutta nyt menneellä kaudella oli päätoimisia kiekkoilijoita tai opiskelijoita. Opiskelijat pääsivät hyvin treenaamaan ja pudotuspelienkin aikaan päästiin 15-20 äijällä treenaamaan aamuisin. Melkein ammattilaistouhusta oli kyse, Heiskanen ruotii.

Mestiksen kauden avaustilaisuudessa syyskuussa 2017. Kuva: Lehtikuva

Joroisten härkä #2

Mikko Heiskanen on lähtöisin Joroisista. Paikkakunnan tunnetuin jääkiekkoilija on Joroisten häräksi kutsuttu Jukka Hentunen, joka raivasi tiensä A-maajoukkueeseen ja NHL:ään saakka. Mikko Heiskasen peliura vei Varkauden Warkiksen juniorien kautta ensin Jyväskylään, mutta ura täysammattilaisena jäi haaveeksi.

Liiga-otteluiden makuun Heiskanen pääsi Pelicansissa, mutta runkosarjaotteluita kertyi lopulta vain 18. Mestiksessä puolustajan palveluksista nauttivat Haukat, HeKi, TUTO Hockey, KooKoo, D Team ja LeKi. Kausi 2007-2008 huipentui Mestiksen mestaruuteen TUTO Hockeyssa ja vuonna 2011 palkintokaappiin kertyi D Teamissa Mestiksen pronssimitali.

- Päivääkään en vaihtaisi pois niistä vuosista. Yritin kovasti Liigaan, mutta en ymmärtänyt miten kokonaisvaltaista urheilijan elämän pitää olla. Kyllä pelivuosista jäi hyviä muistoja ja oppia elämään. Kolmekymppisenä tajusin, että pelihommat taitavat olla siinä, Heiskanen kertaa.

Peliura antoi eväitä valmentamiseen, mutta niitä antaa myös luokanopettajan koulutus. Opettajana Heiskanen ehti työskennellä puolitoista vuotta ennen kuin ryhtyi ammattilaisvalmentajaksi.

- Luokkahuoneessa ihmisiä johdetaan melko lailla samalla tavalla kuin jääkiekkoilijoitakin.

Mestis-kauden 2017-2018 päätteeksi palkintosade ei rajoittunut kultamitaleihin vaan Heiskanen valittiin Mestiksen Fair Play -valmentajaksi. Palkinto on nimetty Heiskasen Diskos- ja D Team -kausien valmentaja Jukka Ahvenjärven mukaan. Ahvenjärvi tuli Mestiksessä tunnetuksi todellisena herramiesvalmentajana.

- Jukka oli kokenut valmentaja, joka ei hetkahtanut juuri mistään. Melko tasapaksu kaveri, joka oli todella rauhallinen. Toki kyllä hän sanoi kovastikin, jos piti. Elämänkokemuksen myötä hän ymmärsi ihmisiä.

Ahvenjärven lisäksi Heiskanen nostaa pyydettäessä esiin muutaman muunkin valmentajan.

- Melkoinen värisuora tuli nähtyä. Turussa Ismo Lehkosella oli selkeä punainen lanka valmennuksessa, ja joukkueessa oli mahtava henki. Pelicansin A-nuorissa olin Pasi Räsäsen valmennuksessa. Hän on keskusteleva valmentaja, josta tuli sitten lopulta kollega Mestis-valmentajana. Matikaisen Petrillä oli Pelicansissa hienoja juttuja, joilla saatiin sytytettyä joukkue.

- Vuosien varrelta on toki huonojakin kokemuksia valmentajista, mutta jätetään nimet mainitsematta. Jokainen kokemus on kuitenkin tavallaan rikkaus.

Mestiksen Fair Play -valmentajan palkinnon saajan valitsivat Mestiksen tuomarit ja erotuomarijohto. Heiskasella on jopa omakohtaista kokemusta tuomarina työskentelystä, mutta toisen lajin parista.

- Viitisen vuotta sitten olin Superpesiksessä pesätuomarina pari kesää. Se oli sellainen kesätyö, missä oppi ymmärtämään tuomarin toimintaa. Se ei ole helppo tehtävä, ja virheitä tulee joskus, Heiskanen tietää.

 

 

Olet nyt

Lisää Kuka on -artikkeleita

 
 
 

Kuka on...

Leijonat-lehdestä tuttu Kuka on... -henkilöjuttujen sarja löytyy nyt verkosta. Esittelemme pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja jääkiekon taustavoimia, joiden tarinoita et ehkä ole vielä lukenut tai kuullut.

Etsi sivustolta