tiistai, 05 tammikuu 2016 10:00

Jääkiekkoleijona #138 - ”Nuorten peleissä on se tietynlainen raikkaus aina”

Kirjoittanut Hanni Hopsu
Jääkiekkoleijona #138 -  ”Nuorten peleissä on se tietynlainen raikkaus aina” Silja Schemeikka.

Yli 600 ottelua Liigassa urallaan pelannut, NHL:ssä piipahtanut ja Suomea niin olympialaisissa kuin MM-kisoissakin edustanut Risto Jalo katseli maanantaina iloisin mielin Nuorten Leijonien otteita taistelussa finaalipaikasta länsinaapuri Ruotsia varten. 

On toinen erätauko ja taululla numerot 2-1 Suomelle. Edessä on vielä sydäntä koettelevat 20 minuuttia, mutta Risto Jalo istuu alas pöydän ääreen tyynen rauhallisena. Entisellä Leijonalla on vahva luotto askissa kamppaileviin sinivalkoisiin. 

- Hyvältä on peli näyttänyt. Suomi aloittikin tosi vahvasti. Pelkäsin, että Ruotsi dominoisi enemmänkin siinä alussa, mutta pojat ovat pelanneet tosi hyvin joukkueena. Kiekko on pidetty hyvin ittellä, ei olla tehty hätäisiä ratkaisuja ja hyvällä itseluottamuksella pojat pelaavat. Erittäin hyvältä näyttää, Jalo kommentoi.

Vuonna 1981 ja 1982 Nuorten MM-kisoissa pelannut ja ensin hopeaa ja sitten pronssia voittanut Jalo on seurannut Nuorten Leijonien kisataivalta tiiviisti, eikä yhtäkään peliä ole jäänyt väliin. 

- Kyllä olen joka pelin seurannut, mutta TV:stä vain aiemmin. Levin lumilla olin tuossa hiihtelemässä, mutta lenkit tehtiin sillä tavoin, että ehdittiin aina peliin. Tänään ekaa kertaa paikan päällä. 

Jalo on myös kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka Suomen peli on kisojen edetessä parantunut. 

- Tänään varsinkin puolustajien kiekollinen pelaaminen on pistänyt silmään. Ja sitten se tiivis puolustuspeli. Toki Ruotsilla on ollut muutamat omat paikat, mutta niin on ollut vastaavasti Suomellakin. Puolustuspeli on tiivistynyt huomattavasti siitä, mitä se oli alkuun. 

Joukkueen yhtenäisyys ja joukkueena pelaaminen on kiinnittänyt erityisesti Jalon huomion ja mieltä lämmitti myös kakkosketjun onnistumiset. 

- Koko viisikko löytänyt toisensa niin että siellä pelataan lähempänä toisia koko ajan. Silloin on helpompi puolustaa omissakin tiiviisti. 

- Tänään on mukavaa ollut se, että Rantanen ja Kapanen ovat tehneet paljon hommia koko kisojen ajan ja nyt näyttää, että tänään se palkitaan sitten pisteidenkin muodossa. Nyt uusi ratkaisijoita tarvitaankin, sillä ei Laine, Aho ja Puljujärvi voi kaikkea ratkoa. 

Ruotsi kykeni pitämään Ahon johtaman ykkösketjun tänään kurissa pisteiden valossa, mutta kolmikko loi yhä paikkoja ja pelasi omassa päässä tarkkaa puolustuspeliä. Suomen tehoketjusta Jalolla onkin vain positiivista sanottavaa. 

- Onhan se ollut tosi makeeta katsoa, kuinka pojat tekee todella luovia ratkaisuja, löytävät hyvin toisensa ja täydentävät toisiaan erinomaisesti. Ahohan sitä ketjua johtaa ja rytmittää heidän peliä aivan loistavasti. Ilo on ollut kattella kyllä!

Neljät miesten MM-kisat ja yhdet olympialaiset pelaajana kokenut Jalo kuvailee Nuorten MM-kisoja perin ainutlaatuisena tapahtumana. 

- Nuorten peleissä on se tietynlainen raikkaus aina. Tulee virheitä enemmän ja sitä kautta tilanteita enemmän, mutta sitten taas yritetään rohkeita ratkaisuja ja sehän sytyttöö yleisöäkin sitten mukavasti. Yhtään ei häviä tunnelma vaikkapa edellisille miesten kotikisoille. Lämmittää kyllä mieltä tällainen tapahtuma, Jalo päättää. 

 

 

Olet nyt

Lisää U20-uutisia

U20 Nuorten Leijonien ohjelma 2020-21

18.07.-23.07.2020:
Testi- ja otteluleiri, Vierumäki

25.08.-30.08.2020:
Jää- ja otteluleiri, Lappeenranta & Imatra


Kauden muut tapahtumat vahvistetaan myöhemmin.