sunnuntai, 03 tammikuu 2016 12:57

Juniorimaajoukkueiden vakiokasvo - ”Erittäin hauska olla osa tätä joukkuetta”

Kirjoittanut Hanni Hopsu
Sami Niku. Sami Niku. Siiri Markkanen.

Puolustaja Sami Niku on kuulunut juniorimaajoukkueiden kalustukseen jo U16-maajoukkueesta lähtien, jossa hän esiintyi kaudella 2011-2012. Käynnissä olevat U20-MM-kotikisat ovat jyväskyläläiselle kolmannet – aiemmin junnumaajoukkuekonkari on pelannut niin alle 18- kuin viime vuoden alle 20-vuotiaidenkin MM-kisoissa. 

Kiekollinen ja rauhallinen pakki, etevä luistelija, tekee hyviä ratkaisuja paineenkin alla ja antaa tarkkoja avauksia – näillä sanoin Nuorten Leijonien puolustajaa on kuvailtu Atlantin toisella puolen. Suomalainen varattiin kesän NHL-varaustilaisuudessa varausnumerolla 198, eikä jyväskyläläinen epäröi todeta, että NHL:ssä hänen tavoitteensa ovatkin.

- Tottakai tavoitteet on änärissä ja kaikkeni mä teen, että se tavoite myös toteutuisi. Sitä ennen pitää kuitenkin saada tuo luonne kuntoon, ettei olisi niin itsekriittinen ja sitten fysiikkaa pitää parantaa huomattavasti, että pärjää kaksinkamppailuissa ja siinä pelinopeudessa, Niku pohtii. 

Toki hyvä urheilija on aina itsekriittinen, mutta Niku myöntää, että hänellä se menee usein yli. Epäonnistumiset saavat puolustajan ruoskimaan itseään ankarasti ja etenkin nuorena se toisinaan vaikutti jopa hänen pelaamiseensa.

- Olenhan mä aina ollut todella itsekriittinen, mutta nykyään mä käsittelen niitä virheitä jo paremmin eikä siinä mene kauaakaan – seuraavassa vaihdossa olen jo sen nollannut ja pystyn keskittyä taas tekemiseen, puolustaja kertoo ja jatkaa:

- Ja olen mä kyllä sitten sellainenkin, että näytän tunteeni aika vahvasti. Että jos joku asia menee huonosti, mä saatan sen näyttää kovemmalla tavalla sen sitten. 

Nikun itsekriittisyyttä manailee myös tämän kanssa vuosikausia JYPissä pelannut nykyinen leijonatoveri Julius Nättinen, joka siirtyi täksi kaudeksi OHL-joukkue Barrie Coltsin riveihin.

- Samin tunnen kyllä hyvin. Hän on kentällä tosi taitava kiekon kanssa. Hänellä on hyvä peliäly ja näkee hyvin syötöt. Välillä Sami vaan suuttuu liian helposti itteensä ja on aivan turhan kriittinen itselleen. On kyllä erittäin hyvä pakki – kunhan saa sen liian kriittisyyden pois, hänestä tulee kova pelaaja. 

Nikun hyökkäystaidot ja -into puolestaan juontaa juurensa hänen aikoihinsa hyökkääjän tontilla. Älykäs pelaaja nauttii kiekon pitämisestä, pelin avaamisesta ja hyökkäysten rakentelusta, eikä hänen päätänsä kylmää edes tiukoissa paikoissa vaan hän uskaltaa tehdä rohkeita ratkaisuja kovan paineenkin alla. 

- Mä tykkään pelata tiukoissa paikoissa ja pystyn käsittelemään paineita – ne ei sillä lailla mun pelaamiseen vaikuta. Jos on joku iso peli edessä, se on mulle peli muiden joukossa, enkä esimerkiksi muuta valmistautumista mitenkään.

 

Juniorimaajoukkueesta hyviä muistoja

Nikun ensimmäiset MM-kisat olivat alle 18-vuotiaiden kotikisat Lappeenrannassa keväällä 2014. Tuolloin kotimatka kutsui puolivälierässä, kun Ruotsi rymisteli välieriin kaatamalla Suomen 10-0. Seuraavat kisat olivat edessä alle vuosi myöhemmin, kun Niku valittiin alle 20-vuotiaiden MM-joukkueeseen Kanadaan. Myös tuolloin matka päättyi puolivälierissä ja pudottajana oli jälleen Ruotsi. 

Alle 18-vuotiaiden kotikisoissa Niku oli isossa roolissa, mutta viime vuodenvaihteessa Torontossa ja Montrealissa pelatuissa ikäluokan 1997 Nuorten MM-kisoissa vuonna 1996 syntyneen  Nikun peliaika jäi vain muutamiin vaihtoihin. 

- Se oli semmoinen rooli niissä kisoissa. Kyllähän siellä penkillä tuli mietittyä, että seuraavat kisat olisi oman ikäluokan kisat, että siellä olisi mahdollisuus isompaan rooliin, jos vain kykenisin pelaamaan omatta tasollani. 

- Tietenkin viime kisat myös motivoi tekemään kovasti töitä koko vuoden, jotta saisi paikan tässä joukkueessa ja vastuuta askissa. Sen huomasi viime vuonna, että se ei ole hirveän hauskaa siellä penkin päässä istua, Niku juttelee.

Käynnissä olevissa alle 20-vuotiaiden MM-kotikisoissa Niku on pelannut Niko Mikkolan rinnalla kolmospakkiparissa. Puolustaja kertoo nauttivansa kotikisoissa pelaamisesta ja joukkueessa olemisesta suuresti. Kiitollisuus joukkueeseen pääsemisestä on syvä. 

- Erittäin hauska on olla osana tätä joukkuetta. Paljon on hyviä juttutuokioita ollut ja naurua piisaa, Niku hymähtää. 

- Mä luulenkin, että se on se joukkuehenki mikä vie meidät pitkälle. Ollaan todella yhtenäinen porukka ja yhteishenki tässä jengissä on erinomainen. 

Rauhallinen puolustaja kertoo, ettei hän itse ole joukkueessa äänekkäimmästä päästä – ei maajoukkueessa eikä JYPissä. 

- No mä olen aika lepposa ja hauska kaveri, mutta en kyllä mikään hirveän äänekäs ole tuolla kopissa koskaan. Muut pitää siitä huolen, Niku toteaa hymyillen. 

Samoilla linjoilla on myös Nättinen. 

- Niin semmonenhan se – rento jätkä, joka pystyy kyllä hyvin heittämään vitsiä ja näin, hyökkääjä virnistää. 

Vuonna 1996 syntyneelle Nikulle alle 20-vuotiaiden MM-kisat on viimeinen juniorimaajoukkuetapahtuma. Hän on kulkenut koko polun Pohjola Leireiltä U16-, U17- ja U18-maajoukkueiden kautta viimeiseen juniorimaajoukkueeseen. 

Vuosien varrelta on lukuisia hyviä muistoja. 

- Paljon on hyviä muistoja joukkueista, leireistä ja kisoista, mutta kyllä nämä MM-kisat tulee päällimmäisenä mieleen. Nämä ovat aina olleet erittäin hienoja kokemuksia.

 
 

Olet nyt

Lisää U20-uutisia