sunnuntai, 04 touko 2014 22:39

Tshekki U18 MM-kisoissa - Kun hopea on kaikkea muuta kuin häpeä

Kirjoittanut Hanni Hopsu

Harvoin näkee sellaista hopeajoukkuetta kuin mitä viikko sitten alle 18-vuotiaden MM-kisoissa nähtiin. USA vei kultaa, mutta Tshekin pelaajat ottivat hopeamitalinsa vastaan päät pystyssä ylpeinä siitä, miten olivat kisoissa pelanneet; vauhdikkaasti ja rohkeasti, luovasti ja riskejäkin ottaen, omiin taitoihinsa uskoen, mutta silti joukkueen eteen uhrautuen. Hopea oli Tshekille kaikkea muuta kuin häpeä. 

”Haluamme voittaa mitalin, mutta emme mitä tahansa mitalia, vaan haluamme olla parhaita, haluamme kultaa”. Tämän sai kuulla niin tshekkipelaajien kuin kannattajienkin suusta useasti MM-kisojen aikana. Toki suurimmalla osalla joukkueista on tapana julistaa mestaruus tavoitteekseen, mutta tshekeillä julistus ei jäänyt ainoastaan sanojen tasolle vaan päättäväisyys näkyi koko joukkueen tekemisestä niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin.

- Meillä on todella loistavia persoonia tässä joukkueessa. Jokainen pelaaja on sitoutunut tekemään töitä ja valmis uhrautumaan joukkueen eteen. Meillä on erittäin taitavia yksilöitä, mutta hekin nostavat aina joukkueen edun oman henkilökohtaisten kunnianhimonsa edelle. Toki tiukoissa peleissä lopulta usein joku yksilö nousee esiin ja ratkaisee, mutta silti menestykseen vaaditaan aina koko joukkueen panos - pelaajien, valmennusjohdon, kaikkien! Tshekin joukkueen GM Milan Hnilicka sanaili. 

Tshekki on aiemmin voittanut poikien MM-kisoissa kolme mitalia; pronssit vuosina 2002, 2004 ja 2006. Vuoden 2006 pronssin jälkeen seuraavat seitsemän kevättä olivat maalle kuitenkin murheellisia, sillä välieriin se ei yltänyt kertaakaan, puolivälieriinkin vain kolmesti ja keväällä 2009 Tshekkiä ei edes nähty MM-kisoissa. Harva olisi uskonut, että viime keväänä seitsemänneksi jäänyt joukkue pelaisi tänä keväänä loppuottelussa. 

- Yksi asia, jonka eteen jääkiekkoliittomme tekee töitä on se, että vuoden mittaan joukkue pääsisi pelaamaan mahdollisimman monissa laadukkaissa turnauksissa. Tällä kaudella olimmekin sitten Pohjois-Amerikassa parissa erittäin kovatasoisessa turnauksessa ja sitten oli turnaukset Sveitsissä ja Venäjällä - hyviä pelejä sielläkin! Pelaajat ovat siis kohdanneet haasteita läpi kauden päästessään pelaamaan niin kovia vastustajia vastaan ja se on kehittänyt joukkuetta paljon, Hnilicka valotti yhtä selitystä joukkueen kehityksen takana.

MM-kisat alkoivat Tshekin osalta komeasti, kun se avausottelussaan nujersi Tanskan selkein numeroin 9-2. Toisessa ottelussaan tehottomuudesta kärsinyt joukkue kaatui USA:n käsittelyssä maalein 3-0, mutta tuon tappio-ottelun jälkeen Tshekin pelaajat puhkuivat entistäkin valtaisampaa voitonnälkää ja joukkue sijoittuikin alkulohkossaan toiseksi voitettuaan ensin Suomen rangaistuslaukauksilla 4-3 ja sitten Sveitsin lukemin 4-2.

Puolivälierissä Tshekki kohtasi Venäjän. Loppuunmyyty Imatra Spa Areena sai nauttia todellisesta trilleristä, kun varsinainen peliaika päättyi 2-2 ja ottelu meni jatkoajalle. Ajassa 65.55 pieni mutta äänekäs tshekkiläinen kannattajajoukko repesi riemuun kun taas monisatapäinen venäläisyleisö vaipui hiljaisuuteen; Jakub Vrana iski maalin, joka avasi joukkueelle oven välieriin ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen.

- Välieriin yltäminen on meille todella iso asia, mutta emme halua tehdä siitä suurta numeroa, sillä emme ole vielä valmiita. Kunnioitamme toki suuresti sitä tulosta, johon olemme jo yltäneet, mutta haluamme saavuttaa vieläkin enemmän, Hnilicka tuumaili välieräottelun aattona.

”Olen valtavan ylpeä näistä pojista”

Välierissä Tshekki kohtasi Imatran lohkon voittaneen Kanadan ja ottelusta muodostui yksi kisojen jännittävimmistä ja laadukkaimmista molempien joukkueiden pelattua juniorikiekkoa parhaimmillaan; vauhdikkaasti, rohkeasti, fyysisesti ja tunteella. Tshekki karkasi toisen erän puoliväliin mennessä jo 3-0 johtoon, mutta Kanada nousi tasoihin ja venytti pelin jatkoajalle.
Tshekki ei kuitenkaan mennyt kipsiin vaahterarintojen hurjan nousun jälkeen vaan keräsi uudelleen rohkeutensa ja hyökkäsi riskillä jopa alivoimalla pelatessaan. Joukkueen uuttera taistelu ja ihailtava pelirohkeus palkittiin, kun pian alivoiman päättymisen jälkeen David Kase riisti kiekon hyökkäysalueella ja teki maalin, joka vei Tshekin U18 MM-kisojen loppuotteluun ensimmäistä kertaa koskaan. Joukkueen riemulla ei ollut rajoja ja voittoa juhlittiin kuin maailmanmestaruutta ikään.

Ottelun jälkeen onnesta sekaisin ollut David Pastrnak soperteli hetken ylistyksiä pelitovereistaan ja fiiliksistään, mutta kykeni sitten vähitellen siirtämään ajatuksiaan jo loppuotteluun ja painotti sitä, että matka oli yhä kesken.

- Emme ole vielä saavuttaneet unelmaamme. Huomenna meidän on kyettävä vastaamaan USA:n aggressiivisuuteen, blokattava paljon vetoja, otettava mustelmia, on tehtävä töitä koko kentällä, pelattava rohkeasti ja tehtävä enemmän maaleja kuin he.

Finaalissa USA osoittautui kuitenkin liian kovaksi palaksi ja jo ennen avauserän puoltaväliä se oli jyrännyt 3-0-johtoon. Tshekki ei silti luovuttanut vaan pelasi loppuun asti asenteella, jolla koko joukkue oli sitoutunut pelaamaan alusta alkaen; sisukkaasti, uhrautuen, suurella sydämellä. David Pastrnakin sanat välieräottelun jälkeen kuvasivatkin joukkuetta osuvasti.

- Tämän paidan kantaminen on suuri kunnia ja pelaamme nöyrinä omalle kotimaallemme. Olemme täällä joukkueena, pidämme kaikki toisistamme, meillä on hauskaa yhdessä ja joukkuehenkemme tiivistyy päivä päivältä - pelaamme ikään kuin olisimme vain yksi jätkä jäällä.

Mutta taistelu ei riittänyt. Kun loppusummeri soi, taululla oli lukemat 5-2, ja ilmaan lensivät amerikkalaisten hanskat sekä kypärät. Tshekit nojailivat hetken mailoihinsa katseet jäähän luotuina, mutta sitten koko joukkue kerääntyi yhteen suureen halaukseen osoittaen, että joukkue oli joukkue myös tappion hetkellä. Muutamien pelaajien kasvoilta pettymyksen näki, mutta valtaosa puhkesi hymyyn hopeamitaliaan hypistellessään.

- Tämä on aivan loistava suoritus näiltä pojilta. USA oli kisojen paras joukkue ja ansaitusti maailmanmestari, mutta minä olen valtavan ylpeä näistä pojista - vaikka olimme 5-2 tappiolla päätöserässä, he uurastivat loppuun asti eivätkä antaneet periksi. Tämä oli iso ilta meille ja pojat saavat nauttia tästä. Hopeamitali maistuu todella hyvältä! Tshekin päävalmentaja Petr Jakub tunnelmoi finaalin jälkeen.

Kisapuistossa loppuottelun jälkeen vallitsikin aivan ainutlaatuinen tunnelma. Tshekki-pelaajien kannattajajoukko hurrasi omilleen ja pelaajat kiittivät tukijoitaan selät suorina hopeamitalejaan kantaen samalla kun amerikkalaiset poseerasivat mestaruuspokaalin kanssa omille omaisilleen. Haastattelualueella USA:n ja Tshekin pelaajat taputtelivat toisiaan olalle ja onnittelivat - kaukalosta oli loppujen lopuksi poistunut vain voittajia.

”Nämä kymmenen päivää tulemme muistamaan ikuisesti”

Pelaajien jo kadottua pukukoppiin hopeajoukkueen päävalmentaja vietti vielä pitkän tovin haastattelualueella vastaillen kiirehtimättä eri medioiden kysymyksiin ja kehuen joukkuettaan aidosti hymyillen.

- Olemme koko ajan olleet selkeästi hyökkäysvoittoinen joukkue, joten isoin ongelmamme läpi kauden oli pelata kiekottomana omassa puolustuspäässämme. Mutta alkusarjan USA-ottelun jälkeen kehityimme siinä, ja olen ylpeä siitäkin, kuinka pojat omaksuivat hienon puolustusasenteen ja oppivat tekemään töitä myös omaa maaliaan varjellakseen. Uskon, että se oli kaikille merkittävä asia oppia myös jokaisen tulevaisuuden jääkiekkoilijan uraa ajatellen.

Jokainen pelaaja - maasta riippumatta - oppi varmasti mittaamattoman arvokkaita asioita parivuotisella matkalla kohti MM-kisoja ja itse kisoissa.
Jokaisessa joukkueessa nähtiin hienoja kasvutarinoita.
Jokaiselle pelaajalle kisat tarjosivat epäilemättä unohtumattomia joukkuetovereiden kanssa jaettuja hetkiä niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.
Hetkiä, jotka olivat mitä maittavin palkinto kaikesta siitä raskaasta uurastuksesta, mitä kisoihin pääseminen oli jokaiselta pelaajalta vaatinut.
Muistoja, jotka tulevat vielä vuosien päästäkin tuomaan hymyn niin pelaajien, valmentajien kuin taustajoukkojenkin kasvoille.

Jakub Petr puki tunteet Tshekkien leiristä sanoiksi.

- Nämä kymmenen päivää tulemme muistamaan ikuisesti. Tulen muistamaan mukavat ihmiset ja lämpimän ilmapiirin! Tullessamme Lappeenrantaan saimme kauimmaisen pukukopin, mutta puolivälierien jälkeen meiltä ystävällisesti kysyttiin haluaisimmeko muuttaa tähän halliin - kieltäydyimme kuitenkin, sillä olimme niin onnellisia omassa hallissamme. Tulen muistamaan kaikki ystävälliset ja auttavaiset kuskit, hotellityöntekijät, vapaaehtoiset, järjestäjät… ja totta kai meidän loistavat kannattajamme! Tulen muistamaan tämän joukkueen ja sen loistavat persoonat, kaikki ne lukemattomat hienot hetket, jotka olemme saaneet yhdessä kokea. Erikseen minun on mainittava se välierien jatkoaikavoitto - se oli kokemus, jota me - koko joukkue - emme tule koskaan unohtamaan!

 


 

Viimeksi muutettu perjantai, 09 touko 2014 02:37