sunnuntai, 27 huhtikuu 2014 14:00

Tshekki voiton päässä unelmastaan - "Tulimme tänne mielessämme vain yksi ajatus: Haluamme voittaa kultaa!"

Kirjoittanut Hanni Hopsu
Tshekin joukkue lauloi maansa kansallislaulua tunteella puolivälierävoiton jälkeen torstaina. Tshekin joukkue lauloi maansa kansallislaulua tunteella puolivälierävoiton jälkeen torstaina. Siiri Markkanen

Alle 18-vuotiaiden MM-kisat huipentuvat sunnuntai-iltana loppuotteluun, josta tulee varmasti vauhdikas, viihdyttävä ja tunteikas, sillä vastakkain ovat ennakkosuosikki USA sekä ensimmäistä kertaa finaaliin yltänyt Tshekki. 

Viikko sitten sunnuntaina haastattelupisteelle saapui suoraan aamujäiltä kaksi hymyilevää ja energistä tshekkiä. Edellisen illan 0-3 tappio USA:ta vastaan oli nollattu ja kaksikko Vitek Vanecek ja Vaclav Karabacek puhkui positiivisuutta ja uskoa.
- Se oli vaikea ja raskas tappio, mutta kävimme sen pelin läpi ja painotimme, että nyt meidän on tärkeää pysyä yhtenäisenä joukkona, Vanecek totesi tuolloin.

Yhtenäisyys - se jos jokin Tshekin joukkueesta paistaakin - sekä tahto ja sitoutunut asenne että sopiva sekoitus ylpeyttä ja nöyryyttä.
- Haluamme voittaa mitalin - emme mitä tahansa mitalia, vaan haluamme kultaa, kaksikko latasi silmissään ja äänessään sellainen määrä päättäväisyyttä, ettei epäilyille jäänyt sijaa.

Sitä päättäväisyyttä osoitti joka pelaaja joka vaihdossa, kun Tshekki lauantai-illan upeassa välierätrillerissä taisteli tiensä loppuotteluun kaatamalla Kanadan jatkoajalla lukemin 3-4. Pelin jälkeen haastatteluun saapui tärisevä ja sanaton David Pastrnak.
- Voi hyvänen aika… Voi hyvänen aika! Tämä oli niin valtava voitto meille! Merkittävin voitto, jonka olen saanut tähän mennessä urallani kokea. Olen niin onnellinen joukkueen puolesta. Anteeksi, en löydä nyt sanoja ollenkaan. Upea tunne! Tshekkihyökkääjä soperteli mitä levein hymy kasvoillaan samalla kun pukukoppikäytävältä kuului riehakasta kiljuntaa.

Tshekki ei ole koskaan aiemmin yltänyt loppuotteluun alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Vuosina 2002, 2004 ja 2006 maa voitti pronssia, mutta viimeisimmän pronssin jälkeen on ollut hiljaista; Tshekki ei ole kahdeksaan vuoteen ollut kuudetta sijaa korkeammalla ja vuonna 2008 maa ei edes päässyt pelaamaan MM-kisoissa. Finaalipaikka tänä keväänä on jymy-yllätys - jopa pelaajille itselleen.

- Pakko myöntää, että olemme yllättäneet itsemmekin, vaikka tulimmekin tänne mielessämme vain yksi ajatus; haluamme voittaa kultaa, mutta tiesimme myös, että se ei ole helppoa, sillä meidän ja mestaruuden välissä olisi monia todella kovia joukkueita, jotka meidän pitäisi kaataa.

Matkallaan loppuotteluun Tshekki hävisi vain USA:lle, mutta alkusarjassa sen paremmakseen joutuivat toteamaan Tanska, Suomi ja Sveitsi. Puolivälierissä Tshekki kellisti Venäjän Jakub Vranan jatkoaikamaalilla lukemin 3-2 ja lauantaina kaatui sitten Kanada.

Välieräottelu muodostui huimaksi trilleriksi, joka tarjosi Kisapuiston yleisölle hienoa jääkiekkoa. Tshekki karkasi 0-3 johtoon, mutta Kanada osoitti todellista luonnetta nousemalla tasoihin; 3-3-maali syntyi reilut seitsemän minuuttia ennen päätössummeria.
- Huhhuh, se oli kova paikka! Tiesimme, että Kanada pelaa täydet 60 minuuttia, joten oli tiedossa, että jotain sellaista tapahtuisi. Jäimme pahasti jumiin omaan puolustuspäähämme ja he saivat pelinhallinnan itselleen. Osoitimme kuitenkin, kuinka kova joukkue olemme, sillä saimme pelimme jälleen kasaan heidän tasoitusmaalinsa jälkeen ja ratkaisimme jatkoajalla, Pastrnak kertasi ottelua.

Jatkoajalla Tshekki painoi päälle hurjalla höyryllä, mutta sitten Pastrnak sai rangaistuksen kiekonmenetystään seuranneesta koukkauksesta ja Kanada pääsi pelaamaan ylivoimaa. Intensiivinen jännitys hallissa nosti sykkeet maksimiin niin Tshekin kuin Kanadankin kannattajien keskuudessa.
- Oi voi, se oli aivan kamalaa! Istuin jäähypenkillä pelosta jähmettyneenä, enkä varmaan hengittänyt koko aikana ja uskalsin hädin tuskin katsoa peliä! Alivoimakolmikkomme pelasi aivan mahtavasti ja käänsi pelin meille - olen niin kiitollinen heille! Pastrnak muisteli omia kauhunhetkiään.

Pian alivoiman jälkeen Tshekin David Kase riisti kiekon hyökkäysalueella, kiisi nokikkain maalivahti Mason McDonaldin kanssa ja tsippasi kiekon kanadalaisen ohitse maaliin. Riemu, joka repesi Tshekki-leirissä, oli rajaton. Pelaajat halailivat toisiaan uudestaan ja uudestaan ja kun maan kansallislaulu kajahti soimaan, jokainen tshekki lauloi mukana sydämensä pohjasta.
- Tämän paidan kantaminen on meille niin suuri kunnia ja pelaamme nöyränä kotimaallemme sekä toisillemme. Olemme täällä yhtenäisenä joukkueena, pidämme kaikki toisistamme ja meillä on niin hauskaa yhdessä. Joukkuehenkemme vain tiivistyy päivä päivältä. Ja me pelaamme kuin olisimme yksi jätkä jäällä!

Tshekille loppuottelupaikka oli merkittävä saavutus ja juhlinta sen mukaista, mutta Pastrnak vakuutti, ettei joukkueen nälkää ole kuitenkaan vielä tyydytetty.
- Olemme taistelleet tähän asti hienosti, mutta emme ole vielä saavuttaneet unelmaamme. Huomenna meidän on jälleen taisteltava vähintäänkin samaan malliin, jos haluamme viedä mestaruuden Tshekkiin. Meidän on nollattava tämä voitto - huomenna on uusi päivä ja uusi peli.


Tshekki-leirissä tiedetään, kuinka kova vastustaja USA on, mutta resepti mestarisuosikkien kaatamiseen ei ole turhan monimutkainen.
- Meidän on vastattava heidän aggressiivisuuteensa, on blokattava paljon vetoja puolustusalueellamme, uhrauduttava joukkueen eteen ja otettava mustelmia, tehdä töitä koko kentällä, pelata rohkeasti ja yksinkertaisesti tehdä enemmän maaleja kuin he! Pastrnak luetteli nauraen.


Tshekeille tällä hetkellä olemassa on vain illan finaali. Pelaajien henkilökohtaisilla suorituksilla tai tulevaisuuden suunnitelmilla ei tässä vaiheessa ole mitään merkitystä ja sitä korostaa myös Pastrnak.
- Minulle tulevaisuus on vain illan ottelu, jossa meillä on joukkueena mahdollisuus saavuttaa unelmamme. 

Viimeksi muutettu sunnuntai, 27 huhtikuu 2014 14:16