sunnuntai, 27 huhtikuu 2014 12:32

USA:n päävalmentaja Danton Cole: ”Ruotsilla on helkkarinmoinen joukkue!”

Kirjoittanut Tiina Pirilä
USA:n päävalmentaja Danton Cole: ”Ruotsilla on helkkarinmoinen joukkue!” Pasi Mennander

USA kaatoi lauantai-iltana Ruotsin selvin 4-1-lukemin ja meni finaaliin kuudetta kertaa peräkkäin. Danton Colen valmennuksessa USA on nyt toisen kerran finaalijoukkue.  Cole sanoi pilke silmäkulmassaan, että antoi pelaajilleen noin 15 minuuttia aikaa juhlia Ruotsi-voittoa. Sen jälkeen katseet suunnattiin finaaliin.

Danton Cole myönsi, että Suomi-Ruotsi-ottelun tulos oli melko erikoinen, mutta se ei suuremmin vaikuttanut USA:n valmistautumiseen Ruotsia vastaan.

- Monesti turnauksissa pelataan ristiin eikä edellisiä tuloksia kannata tuijottaa. Tiedettiin, että Ruotsilla on helkkarinmoinen joukkue ja että he ovat vahvoja ja nopeita. Tiedettiin myös, että meidän pitää olla henkisesti terävänä ottelussa ja pystyä kamppailemaan joka kiekosta. Täytyi pelata sillä intohimolla, jolla aina pelataan – ja pojat pelasivat juuri niin, Cole sanaili.

Ruotsin kirkkaimman tähden William Nylanderin nimi komeili pistepörssin kärjessä ennen ottelua ja hänen otteensa olivat luonnollisesti kiinnittäneet niin scouttien kuin joukkueidenkin huomion. USA:n päävalmentaja myönsi, että Nylander oli aiheuttanut USA:nkin leirissä päänvaivaa.

- Ei voitu kiinnittää liikaa huomiota Nylanderiin ja ykköskenttään, koska Ruotsilla on kolme muutakin hyvää kenttää, jotka pystyvät maalintekoon. Pelattiin omalla systeemillä ja välittämättä siitä, ketkä pelaajat ovat vastustajalta jäällä, samalla puolustusasenteella. Totta kai on pakko jossain määrin kiinnittää huomiota hänenlaiseensa pelaajaan. Ei Nylanderkaan sattumalta ole pistepörssin kärjessä. Kyllä hänet jäällä huomaa.

USA on tottunut olemaan U18-kisojen finaalissa kerta toisensa jälkeen. Cole halusi kuitenkin korostaa sitä, että vaikka USA on ollut finaalien vakiokalustoa peräkkäisinä vuosina, samat pelaajat eivät ole aina voittamassa turnausta.

- Ollaan erittäin ylpeitä meidän nuorista pojistamme ja arvostamme heitä. He tekevät kaksi vuotta aika rankasti töitä ja tulevat tähän turnaukseen vain yksi asia mielessään. Se on kova polku. Moni pelaaja pelaa pitkään saamatta koskaan kokea MM-kisapeliä. Mielestäni se on palkinto pojille, jotka ovat jaksaneet tehdä töitä ja on hienoa nähdä, kun he saavat työstään palkinnon, hehkutti amerikkalaisvalmentaja.

Sunnuntain finaalissa amerikkalaisnuoria vastaan asettuu upean turnauksen pelannut Tshekki, joka on ensimmäistä kertaa finaalissa. Tshekki kaatoi puolivälierissä ensin Venäjän ja välierissä hallitsevan mestarin Kanadan. Millä eväin USA lähtee turnauksen yllättäjää vastaan finaalitaistoon?

- On yritetty pitää teemana sitä, että ollaan joukkueena parempia joka pelissä ja se tulee olemaan huomisen pelin avain. Pitää jaksaa pelata kovalla tasolla ja olla huolellinen. Ylivoiman pitää olla tehokkaampaa ja täytyy pystyä parempaan alivoimapelaamiseen, luettelee Danton Cole.

Viimeksi muutettu sunnuntai, 27 huhtikuu 2014 14:29