torstai, 24 huhtikuu 2014 23:47

Päävalmentaja Rauli Urama: ”Olen ylpeä jokaisesta pojasta!”

Kirjoittanut Tiina Pirilä
Rauli Urama. Rauli Urama. Pasi Mennander

Ruotsi ei jättänyt jossiteltavaa torstain puolivälierässä Suomea vastaan, vaan iski taululle julmat 10-0-lukemat ja meni välieriin. Länsinaapurin pojat tulivat otteluun tornadon lailla ja alle minuutissa kiekko oli ensimmäisen kerran Suomen maalissa.

Jos USA-ottelussa erien loput olivat Pikkuleijonille vaikeita, tällä kertaa peli alkoi tahmeasti. Noin kymmenessä minuutissa Ruotsi oli jo takonut taululle 3-0-lukemat ja meni sen jälkeen menojaan.

-  Ruotsi oli vahva alussa ja rankaisi tiukasti siinä puolustuspelivirheestä. Pääsivät nopeasti aika lailla helpolla johtoon. 5-0:ssa vielä näytti siltä, että meidän usko kestää ja tullaan, mutta kyllä sen jälkeen unelmat vähän romahti ja sitä kautta sitten ei luonne ihan kestänyt loppuun asti, päävalmentaja Rauli Urama summasi ottelua.

Ruotsi oli kova pelin kaikilla osa-alueilla, rymisteli laidoilla, viimeisteli paikoista ja vei kaksinkamppailuja. Urama pohdiskeli, olisiko jotain voitu tehdä toisin otteluun valmistauduttaessa tai sen sisällä.

- Ehkä olisi vaan pitänyt olla tänään vielä valmiimpi ottelun alkuun, vaikka pumpattiin kyllä hyvä henki päälle. Kamppailukovuuteen me ei oltu niin valmiita kuin olisi pitänyt olla. Varmasti meidän olisi pitänyt ylittää itsemme vielä enemmän, mutta ehkä se on se ainut juttu.

Ruotsin joukkueen yksilötaito ja kovuus oli Suomella hyvin tiedossa. Kolme kruunua on tuttu vastustaja suomalaispelaajille, ja se on ikäluokkansa huippujoukkueita, kuten MM-kisat ovat osoittaneet. Pistepörssin ja plus-miinus-tilaston kärkeä hallitsee kaksi ruotsalaisnimeä, William Nylander ja Axel Holmström.   

- Vastus oli tosi kova. Tämä ryhmä [Suomi] on kuitenkin ajanut Ruotsia kiinni koko ajan. Ensimmäinen voitto Ruotsista näitten kahden vuoden aikana saavutettiin helmikuussa ja siitä me usko tähänkin peliin saatiin.

Pikkuleijonat olivat valmistautuneet kotiturnaukseen pitkään ja huolellisesti. Joukkueen pelaajien kaikista kommenteista on käynyt selväksi, että tätä on odotettu. Tähän on panostettu. Tämä on ollut mielessä, kun treeneissä on hikoiltu ja käyty jaksamisen rajoilla. Yhtäkkiä kaikki on ohi. Mitä Urama sanoo pukukopissa pojille tappion jälkeen?

- Varmasti koetan sitä pettymystä ottaa heiltä pois. Tämä on kuitenkin peli muiden joukossa ja tästä tapahtumasta tulee nuoria hyviä leijonia joskus vielä olympiajoukkueeseen asti. Sinne se katse ja eteenpäin vaan. Totta kai se nyt tuntuu pahalle, ja tuntui varmasti pahalle, kun näki, että enää ei oikein ole mahdollisuuksia. Mutta varmasti tämä myöhemmin kasvattaa ja on taas valmis tekemään vähän enemmän, jutteli päävalmentaja.

Suomen joukkue on ollut tiivis porukka poikia, jotka ovat viihtyneet yhdessä jo pitkään. Joukkue on ollut kuin perhe, jossa jokainen pelaa toiselleen. Rauli Uraman on vaikea nostaa joukkueestaan esiin erityisiä onnistujia.

 - Kyllä mulle jäi onnistumisena mieleen koko tuo meidän joukkueen tekeminen, enkä anna tämän pelin sitä romauttaa. Koko joukkue oli sellainen, mitä me ajateltiin, ja he elivät tätä yhdessä, kuvailee päävalmentaja haikeana.

- Keskitalon Miro oli sellainen pelaaja, joka oli tasainen, ja hirveän energiatyön teki meidän neloskenttä eli Mäkisen Atte, Mäkisen Miro ja Kauppisen Antti, mutta olisi epäreilua eritellä ketään. Olen ylpeä jokaisesta pojasta, sanoo Urama ja katsoo tiukasti silmiin.

Pikkuleijonakoutsi näkee MM-turnauksessa myös paljon positiivista. Hän kiittelee sitä intoa, jolla alueen väki on ollut mukana tekemässä kisoja. Myös nuorille kiekkoilijoille kova turnaus on ollut arvokas kokemus niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

-  Turnaus on ollut erittäin hyvä. Olosuhteet ovat viimeisen päälle, väki mukana hienosti. Tämä on ollut mahtava kokemus ja varmasti pojille hieno ensimmäinen arvokisastartti.

Vaikka Suomen pelit MM-kisojen osalta ovat paketissa, turnaus jatkuu sunnuntai-iltaan asti, jolloin kultamitalistijoukkue selviää Lappeenrannan Kisapuiston jäällä. Rauli Urama liputtaa eurooppalaisjoukkueiden puolesta.

- Tshekin peli näyttää vahvalle. Tshekki oli tosi hyvä meitä vastaan ja on ollut koko ajan aika hyvä. Ehkä sieltä löytyy sille haastajakin, mutta mä uskon, että kyllä pohjoisamerikkalaiset koville joutuu, kun Ruotsi ja Tshekki rupeavat mukaan sinne kampeamaan, arvioi pikkuleijonakoutsi.

Suomalainen juniorikiekko saa Uramalta kehuja. Pikkuleijonavalmentajan luotto myös uuteen ikäluokkaan on vahva ja tulevaisuus näyttää suomalaisella junnukiekkorintamalla valoisalta.

- Hyvää työtähän Suomi-kiekko tekee. Huippuyksilöitä sieltä on tulossa ja taas siihen matkan päälle uusi ikäryhmä. Tässä oli jo muutamia poikia mukana. Hyvä niin, ja heidän mukanaan on sitten hyvä tuoda lisää pelaajia. Lähdetään vaan kohti tulevaa, päättää Rauli Urama.

 

 

Viimeksi muutettu perjantai, 25 huhtikuu 2014 00:04