torstai, 24 huhtikuu 2014 23:02

Taitava Virtanen Kanadasta: ”Toewsin taito ja Nashin kovuus”

Kirjoittanut Leeni Pellinen
Jake Virtanen odottaa innolla kesän NHL-varaustilaisuutta. Artikkelin kuvat: Siiri Markkanen. Jake Virtanen odottaa innolla kesän NHL-varaustilaisuutta. Artikkelin kuvat: Siiri Markkanen.

Kun kuuluttaja kuuluttaa ottelussa nimen Virtanen, niin ei heti tule katsojalle mieleen, että kyse voisi olla lahjakkaasta kanadalaishyökkääjä Jake Virtasesta, joka on yksi joukkueensa suurimmista tähdistä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Nimikin sen jo paljastaa, että Virtasella on suomalaiset sukujuuret. Hän kertoo, että hänen isänsä on lähtöisin Pietarsaaresta, mutta on muuttanut jo nuorella iällä Kanadaan. MM-kisareissu Imatralle ja Lappeenrantaan on itse asiassa Virtasen ensimmäinen visiitti isänsä kotimaahan.

- Isä oli niin tyytyväinen, kun mut valittiin joukkueeseen ja sain mahdollisuuden tulla Suomeen. Muu perheeni on täällä vieraillut, mutta mä en, myös Suomen kansalaisuuden omaava Virtanen valottaa.

Hymyileväinen ja rento nuori lahjakkuus on silminnähden iloinen ollessaan kisoissa ja saadessaan pelata Suomessa. Hän on nauttinut ajastaan täällä ja myös hänen isovanhempansa ovat lentäneet entiseen kotimaahansa kannustamaan pojanpoikaansa kisoissa.
 

Leijonat-toimitus lahjoitti Virtaselle MM-kisojen virallisen Leijona-paidan.
 

Virtanen naureskeleekin, että hänen isoäitiään ärsyttää pelikoosteita katsellessa, kun nimi Virtanen äännetään kanadalaisittain ilman r-kirjainta. Nuori herra on hyvin ylpeä suomalaisista sukujuuristaan.

- Isällä on vähän pakkomielle Suomesta, ja hän on kertonut todella paljon asioita. Isän mielestä Suomi on erittäin kaunis maa. Täällä on paljon kesämökkejä ja järviä. Meillä ei ole Kanadassa sellaista. Taitaa hän vähän tänne kaivata, ainakin välillä, Virtanen kertoo hymyillen lennonjohtajana työskentelevästä isästään.  

Tuleva tähti

Jutellessa Virtasen kanssa ei uskoisi, että kyseessä on Pohjois-Amerikan tulevan kesän NHL-varaustilaisuuden 10 kärkeen veikkailtu lupaus. Virtanen on kuin kuka tahansa 17-vuotias nuori, joka kertoo viihtyvänsä vapaa-ajallaan kavereiden ja perheen parissa, koska pitkä kausi pitää hänet poissa kotikaupungistaan Abbotsfordista.

WHL-liigan Calgary Hitmeniä edustava Virtanen paukutteli tällä kaudella hurjat tehot pelaten piste per peli –tahdilla – 71 (45+26) pistettä 71 ottelussa. Nimettömänä pysyttelevä NHL-pelaajatarkkailija kertoo Virtasen olevan luontainen maalintekijä, jolla on hyvät työkalut kehittyä huippupelaajaksi. Virtasen aseina on hänen kokonsa ja loistava luistelu.

Virtanen itse nostaa esiin kaksi kanadalaistähteä, Jonathan Toewsin ja Rick Nashin kuvaillessaan itseään pelaajana.

- Toews on johtajatyyppi ja loistava luistelija, joka osaa käsitellä taitavasti kiekkoa. Nash puolestaan on voimahyökkääjä, joka ei pelkää kontaktia. Itsekin tykkään pelata fyysisesti ja luistelu on yksi vahvuuksistani. Nashin tapaan oon ikäisekseni aika kookas. Yritän yhdistellä molempien pelaamisesta tiettyjä osioita ja tehdä siitä sitten omannäköistä peliä.

Kesäkuun koitos

On helppo uskoa Virtasen olevan pidetty kaveri joukkueen keskuudessa. Hän kuvailee itseään äänekkääksi tunnelmanluojaksi.

- Pyrin aina tsemppaamaan kavereita ja rentouttamaan kopin tunnelmaa heittämällä läppää ja kuittailemalle jätkille.

Kesäkuuta ja NHL-varaustilaisuutta Virtanen odottaa mielenkiinnolla. Omien sanojensa mukaan hänelle on ollut hyötyä siitä, että hän pääsee Calgaryssä vierestä seuraamaan Flames-pelaajien arkea, kun Virtasen edustama Hitmen pelaa kotiottelunsa myös Saddledome-areenalla ja pukukoppi on aivan Flames kopin läheisyydessä.

- Olen kuullut vanhemmilta pelikavereilta siitä, kuinka siisti juttu draft-tapahtuma on ja oon aika fiiliksissä, että nyt pääsen itse kokemaan sen, aina NHL-ammattilaisuudesta haaveillut Virtanen tunnelmoi.  

Itse varauksen suhteen Virtasella ei ole mitään toiveita. Hän haluaa ainoastaan toteuttaa haaveensa ja päästä pelaamaan maailman kovimpaan liigaan. 

 

 

Viimeksi muutettu torstai, 24 huhtikuu 2014 23:24