torstai, 24 huhtikuu 2014 14:57

Kevin Fiala - "Haluan pelata NHL:ssä niin pian kuin mahdollista!"

Kirjoittanut Hanni Hopsu
Kevin Fiala. Kevin Fiala. Tiina Pirilä

Sveitsissä jääkiekko on nousussa. Viime vuosien arvokisoissa pieni kiekkomaa on toden teolla kiusannut isompiaan ja lopulta kevään 2013 MM-kisoissa sveitsiläiset raivasivat tiensä aina hopealle asti. Myös junioripuolella on tehty hyvää työtä, mikä alkaa vihdoin tuottamaan tulosta - yksi sveitsiläisen kiekkoilun tuoreimmista timanteista on 17-vuotias Kevin Fiala.
 

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa katsomo kuhisee scoutteja väijymässä nuoria lupauksia ja tulevaisuuden tähtiä. Kun Sveitsin numero 10, Kevin Fiala, on jäällä, lukemattomat silmäparit seuraavat tarkkaan hänen jokaista ratkaisuaan.

”Fialan luovuus yhdistettynä nopeaan luisteluun, erinomaiseen laukaukseen, kiekon käsittely- ja syöttötaitoihin, sekä kykyyn löytää vapaa paikka, tekee hänestä vaarallisen pelaajan aina, kun hän on jäällä”, kuuluu hockeyfuture.comin arvio sveitsiläisestä.

Hyökkääjä on itsekin tietoinen omista taidoistaan, eikä turhaan ole asettanut tavoitteitaan korkealle.

- Tällä hetkellä tavoitteet ovat ensi kesässä; haluan tulla varatuksi NHL:ään ensimmäisellä kierroksella ja kymmenen parhaan joukossa. Ja totta kai haluan myös päästä pelaamaan NHL:ssä niin pian kuin mahdollista. Mutta jatkan töiden paiskimista samaan malliin kuin olen tähänkin asti paiskinut - saa nähdä, miten käy!

NHL:stä puhuttaessa Fialan silmissä välkkyy innostus ja nuorukaisen puheesta kuulee, että taalaliiga on ollut hyökkääjän unelma numero yksi pienestä pitäen.

- Sidney Crosby on lempipelaajiani ja olen pienestä pitäen tykännyt Jaromir Jagrista, joten seuraan Pittsburgh Penguinsin pelejä tarkkaan, Fiala kertoo.

Fiala siirtyi kaudeksi 2012-2013 Sveitsistä Ruotsin Malmöön pelaamaan junioriliigaa ja viime kaudella sveitsiläinen pelasi HV71:n riveissä SuperElit-junioriliigaa sekä 17 ottelua SHL:ssä tehoin 3+8. Maajoukkueessa lahjakkuus on edustanut U16-ikäluokasta lähtien ja oli vuodenvaihteessa myös alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, missä hän taiteili viidessä pelissä viisi tehopistettä.

- Ruotsissa pelaaminen on kehittänyt minua paljon. Olen mielestäni ottanut isoja askeleita eteenpäin viimeisen kahden kauden aikana, sveitsiläinen toteaa.

Tiivis puolustuspeli on Sveitsin vahvuus

Sveitsi on esiintynyt MM-kisoissa vahvasti - jopa yllättävän vahvasti. Joukkue ei nakuttele turhan paljon maaleja, mutta toisaalta sen puolustuspeli on erittäin tiivistä ja kurinalaista. Sveitsi teki neljässä alkusarjan pelissään 10 maalia ja päästi 10.

- Meidän pelimme perustuu siihen, että suojelemme omaa maaliamme tiiviinä viisikkona ja viimeistelemme tehokkaasti paikoistamme hyökkäyspäässä, Fiala analysoi.

Joukkueen kaikki neljä kenttää kykenevät varjelemaan omaa maaliaan tiukasti, mutta maalintekovastuu on pääosin ykkösvitjan harteilla, jossa Fialan kavereina pelaavat äärimmäisen taitavat Denis Malgin ja Noah Rod. Ketjun roolista kertoo paljon se, että Fiala on ollut maalintekijänä tai syöttäjänä kahdeksassa Sveitsin kymmenestä maalista.

- Meillä on neljä ketjua, joilla kaikilla on omat roolinsa. Tärkeintä on, että jokainen ketju hoitaa oman tehtävänsä sataprosenttisesti, sillä muuten emme voi voittaa.

Sveitsi voitti kisojen avausottelussaan ennakkosuosikki USA:n komeasti maalein 4-2. Seuraavasta kahdesta ottelusta Sveitsi sai kuokkaan Suomelta maalein 2-1 ja vahvavireiseltä Tshekiltä lukemin 4-2. Alkusarjan päätösottelussaan Sveitsi voitti Tanskan 3-2 ja sijoittui lohkossaan neljänneksi saaden puolivälieriin vastaansa Kanadan.

- Uskon, että voimme päästä vielä pitkälle. Niin kuin jo totesin, meillä on vahva puolustuspeli sekä ketjuja, jotka pystyvät ratkomaan pelejä. Haluamme voittaa kultaa, ja jos kaikki hoitavat omat tehtävänsä, meillä on siihen mahdollisuus, Fiala sanailee.

Sveitsin peleissä Kisapuiston lehtereillä on voinut kuulla lehmänkellojen kilkatusta. Joukkueen tukena on parikymmenhenkinen kannattajajoukko, joka on tukenut omiaan sinnikkäästi. Fiala vakuuttaa, että pelaajat osaavat arvostaa katsomosta saamaansa tukea.

- Meille merkitsee valtavasti se, että täällä on ihmisiä kannustamassa meitä. He puskevat meitä kovempiin suorituksiin ja heidän menoaan on hienoa katsoa ja kuunnella. Niin kuin sanoin, me jatkamme työn painamista - katsotaan, mihin se riittää!
 

Viimeksi muutettu torstai, 24 huhtikuu 2014 15:39