torstai, 24 huhtikuu 2014 03:15

Sebastian Aho - Yliluonnollisen vikkelä ja sulavaliikkeinen pistelinko

Kirjoittanut Hanni Hopsu
Sebastian Aho omaa vikkelät jalat ja kädet sekä erinomaisen peliälyn. Sebastian Aho omaa vikkelät jalat ja kädet sekä erinomaisen peliälyn. Tiina Pirilä

Kärppä on lähes yliluonnollisen vikkelä ja sulavaliikkeinen eläin. Samoilla adjektiiveilla voisi kuvailla myös Pikkuleijonien Sebastian Ahoa; kun hyökkääjällä on luistimet allaan, mailan käsissään ja kiekko lavassaan, alkavat kädet ja jalat käydä kolibrin siipien lailla. Tähän kun lisää vielä erinomaisen peliälyn niin voilá - tulosta tulee!  

- Kovaa luisteleva ja peliä näkevä hyökkääjä, Aho itse kuvailee omaa pelaajatyyppiään.

Raumalla syntynyt, mutta Oulussa kasvanut ja Kärpissä ikänsä pelannut Sebastian Aho on yksi oululaisen kiekkoilun lupaavimpia tulevaisuuden tähtiä. Seurajoukkueessaan sähäkkä hyökkääjä on kaudesta toiseen pelannut isossa roolissa, vaikka onkin ollut muita nuorempi; Aho on syntynyt vasta vuonna 1997, kun taas esimerkiksi Nuorten SM-liigassa vanhimmat pelaajat olivat päättyneellä kaudella vuonna 1993 syntyneitä. Hyökkääjän viime vuosien pistesaldot ovat pöyristyttäviä; C-junioreissa 58, B-junioreissa 60 ja päättyneellä kaudella A-junioreissa 59 tehopistettä.

- Sepe! Hirveä pistelinko! Manu Honkanen puuskahtaa ohi kulkiessaan.

- No se nyt vaan on mennyt noin…, Aho mutisee vaatimattomana.

- En mä oikeastaan hirveästi ajattele noita mun pisteitä. Tottakai pyrin tekemään mahdollisimman paljon tulosta hyökkäyspäässä, mutta välillä menee niin, etten tee yhtään pisteitä, mutta oma peli kulkee silti hyvin ja voin olla siihen tyytyväinen. Joskus taas on niin päin, että saan jonkun syöttöpisteen, mutta oma peli on mennyt huonosti, niin ei se tehopiste silloin lämmitä lainkaan, hyökkääjä pohtii.

Jo useamman kauden ajan Ahon kanssa on samassa ketjussa pelannut Antti Kalapudas, joka on ketjukaverinsa tapaan nakutellut 50-60 tehopistettä per kausi juniorisarjoissa. Myös MM-kisoissa kaksikko on ollut erottamaton laituripari, ja välillä näyttääkin siltä, että hyökkääjät lukevat toistensa ajatuksia ja pistävät syötöt lapaan vaikka sokkona.

- Me kumpikin luetaan hyvin peliä ja pystytään ruokkimaan toisiamme, mutta kyllä sen pitää olla hyvä sen kolmannenkin äijän siinä kentässä, sillä ei näissä peleissä kahdestaan pysty tekemään yhtään mitään. Mukana pitää olla koko viisikon, Aho toteaa.

Vaikka kaksikon yhteistyö jäällä toisinaan näyttääkin siltä kuin näiden välillä olisi jonkinlainen korkeamman asteen yhteys, eivät pojat kuitenkaan täydentele toistensa lauseita tai valikoi aamuisin samanvärisiä vaatteita ylleen. Aho myös vakuuttaa, ettei ote pelaamiseen katoaisi, vaikka oikealla laidalla joku muu viilettäisikin.

- Onhan meillä tietenkin se etu, että ollaan pitkään pelattu samassa ketjussa. Siinä ajassa on oppii tuntemaan toisen pelitavan hyvin ja löytämään kaverin helposti kentällä. Mutta ei se siltikään hirveästi mun peliin vaikuttaisi, vaikka siellä laidalla olisikin joku muu kuin Antti.


"Nautin siitä, kun yleisö huutaa meille!"

Ahon ja Kalaputaan välinen yhteistyö pelaa muuallakin kuin kaukalossa. Tästä nähtiin osoitus sunnuntaina, kun kaksikko nappasi Tappara-duo Jere Rouhiaisen ja Antti Kauppisen päänahan pöytälätkässä. Kirvesrinnat löysivät spekuloitavaa videotuomarin työskentelystä sekä maalivahtipelistä, mutta Ahon mukaan jossiteltavaa ei jäänyt.

- Voitto oli ihan puhtaasti meidän hyvyyttä!

Jos pöytälätkässä juhlivat pohjoisen pojat, niin joukkueen muissa jääkiekosta poikkeavista aktiviteeteissa on ollut yksi pelaaja, jonka otteet ovat jääneet erityisesti Ahon mieleen.

- Tähän on kyllä pakko sanoa, että Hopposen Waltteri on tehnyt suuren vaikutuksen. Kaveri oli etevä voimistelija, ampui komeasti haulikolla ja no, kokkauksista en oikein kyllä tiedä…

Selvää on, että Suomen joukkueessa on jos jonkinmoista persoonaa laidasta laitaan. Nämä erilaisten luonteet ja ihmistyypit ovat kaikki löytäneet paikkansa porukassa ja muodostaneet yhden hienon kokonaisuuden. Mitä Aho tulee muistamaan tästä joukkueesta vuosien kuluttua?

- Tässä jengissä on niin huikea ilmapiiri! Kaikilla on hauskaa ja nautitaan tästä touhusta. Ja jos on jotain vialla, niin pystytään aina puhumaan asiasta kuin asiasta ja selvittämään ongelmat pois alta. Se on tosi hieno piirre tässä joukkueessa, Aho selittää ja yrittää pitää ilmeensä peruslukemilla samalla, kun vieressä omaan haastatteluunsa valmistautuva turkulaistrio Manu Honkanen, Mikko Rantanen ja Teemu Lämsä pyörittää aivan omaa sirkustaan.

Entä mikä onkaan se asia, mikä ihmisten tulisi tietää Sebastian Ahosta?
Hyökkääjä on hetken vaiti ja pohtii vastaustaan tarkkaan, mutta sitten kasvoille leviää hymy, jossa pilkehtii aito into. 

- Mä nautin niin paljon siitä, kun yleisö huutaa täällä meille. Nautin siitä, kun pääsee pelaamaan tiukoissa peleissä, joissa on paljon tunnetta - niin kuin huomenna Ruotsia vastaan. Niistä paikoista mä nautin!
 

 

Viimeksi muutettu torstai, 24 huhtikuu 2014 10:33