torstai, 24 huhtikuu 2014 00:30

Pikkuleijonien kolmosvahti Veini Vehviläinen: ”Kaapo ei stressaa turhia”

Kirjoittanut Leeni Pellinen
Kaapo Kähkönen oli huikeassa torjuntavireesä USA-ottelussa.  Kaapo Kähkönen oli huikeassa torjuntavireesä USA-ottelussa. Matti Nenonen

Suomen joukkueen kolmosvahti Veini Vehviläinen seurasi tarkasti USA-ottelua katsomossa. Leijonat-toimitus päätti selvittää maalivahdin ajatuksia ja jututti Vehviläistä erätauoilla. 

17-vuotias JYP-vahti on kotikisoissa haistelemassa jo MM-kisatunnelmaa ensi kevättä varten. Totta kai Vehviläinenkin olisi mieluummin jäällä kuin katsomossa, mutta hän on ollut erittäin tyytyväinen, että on päässyt nyt joukkueeseen mukaan.

-  Kyllä tässä tietyllä tavalla huomaa sen hyppäyksen juniorikiekosta. Tää on jo enemmän ammattilaistoimintaa näissä kisoissa. Hyvä kokemus itelle olla mukana, niin osaa valmistautua ensi kevään kisoihin, kun tietää jo vähän mitä on tulossa.

USA-ottelussa Suomen maalia vartioi tuttuun tapaan Bluesin mestari-vahti Kaapo Kähkönen, jota Vehviläinen kutsuu rauhalliseksi ja varmaksi maalivahdiksi.

-  Kaapon vahvuus on varmaan peittopeli ja toi rauhallisuus on toinen tavaramerkki. Kaapo ei höntyile turhia.

Vehviläinen itse kertoo eroavansa maalivahtina Kähkösestä siinä, että hän perustaa pelinsä joukkueen kakkosmaalivahdin Joona Voutilaisen tapaan liikkumiseen ja nopeisiin jalkoihin. 

-  Mä taidan olla sellainen urheilullinen ja venyvä kaveri. Täytyy olla aika monipuolinen, se tekee pelin helpommaks, kun on enemmän ässiä hihassa, Vehviläinen naureskelee ja myöntää, että katsomossakin tulee seurattua peliä maalivahdin näkökulmasta.
 

Veini Vehviläinen

Analyysejä ottelusta

Vaikka USA onnistui iskemään maalit sekä ensimmäisen että toisen erän loppuun, niin Vehviläisen mukaan niitä ei kannata jäädä sen enempää miettimään – ei pelaajien eikä maalivahdin.

- Niin paljon kuitenkin tullut uran aikana päästettyä jo maaleja, että pystyy nopeasti unohtamaan. Ollaan sen verran hyvin pelin sisällä, että ei muuta kuin eteenpäin, Vehviläinen summasi ottelua kahden erän jälkeen.

Kähkösen otteet kahdessa ensimmäisessä erässä vakuuttivat Vehviläisen eikä hän pistänyt takaiskuja virkaveljensä piikkiin, mutta jenkkikassarin otteista löytyi sanomista.

- Kyllä sanoisin, että ensimmäinen ja kolmas maali on ollut helppoja. Toisaalta tollanen puolikorkea veto on paha, mutta olis ollut otettavissa. Näyttää, ettei se saa edes rantapalloa kiinni, kun pomppii niin pahasti. Enemmän vaan vetoja nyt kolmannessa erässä, Vehviläinen analysoi.

Toisessa erässä oli tilanne, jossa suomalaispuolustaja pelasti maaliviivalta kiekon ja sai vipattua sen kulmaan. Pelastus teki vaikutuksen myös Vehviläiseen.

- En nähnyt tarkkaan, että kuka se oli, mutta kyllä vois melkein kahvit tosta tarjota.

Outo kolmikko osana joukkuetta

Maalivahteja pidetään yleensä erikoisina persoonina. Toki se vaatiikin erityistä luonnetta ja tiettyjä ominaisuuksia sekä rohkeutta seisoa viimeisenä lukkona joukkueen maalilla.

- Pelaajien mielestä ehkä ollaan outoja, mutta ei me oikeesti olla. Aika rauhallisia ja järkeviä ollaan, eikä olla mitään söheltäjiä.

Maalivahtien virheet näkyvät yleensä tulostaululla ja maalivahtipeli vaikuttaa yksittäisenä tekijänä suuresti joukkueen menestykseen. Vehviläinen ei näe asiaa negatiivisena.

- Kun käännetään toisin päin, niin se on kiva rooli, kun saa jopa ratkoo pelejä ja vaikuttaa lopputulokseen.

Vehviläinen on itse maalivahtina sellainen, joka haluaa vetäytyä omiin oloihinsa ja luottaa tiettyihin rutiineihin ennen otteluita, mutta joukkueen ykköstorjuja on tässä suhteessa Vehviläisen mukaan erilainen.

- Kaapo on niin rento eikä se stressaa turhia asioita, niin se menee vaan pelaamaan.

Pikkuleijonat voivat luottavaisina keskittyä tuleviin koitoksiin, sillä USA peli näytti tappiosta huolimatta sen, että maalivahtipeli on Suomella kunnossa. Kähkönen urakoi ottelussa 42 torjuntaa. Ottelun jälkeen hyökkääjä Joel Kiviranta antoi kiitosta Kähköselle loistavista otteista. 

- Tulos ois voinut olla rumempikin, jos Kaapo ei olisi ollut siellä edessä. 

 

 

 

 

Viimeksi muutettu torstai, 24 huhtikuu 2014 02:16