sunnuntai, 18 helmikuu 2018 00:48

U17: Leijonien jämäkkä peliesitys ei riittänyt - USA niukasti parempi

Kirjoittanut Arto Sihvonen
Aapo Holtinkoski teki Suomen maalin. Aapo Holtinkoski teki Suomen maalin. Pasi Mennander

Alle 17-vuotiaiden maajoukkue kohtasi vapaapäivän jälkeen turnausta puhtaalla pelillä johtavan USA:n. Kovavauhtinen ja tasokas ottelu päättyi lopulta Suomen tappioon maalein 1-3 (0-0,1-1,0-2).

Tappiosta huolimatta kotijoukkue pelasi kokonaisuutena turnauksen parasta peliään. Päävalmentaja Mika Marttilaa ilahdutti erityisesti se, että joukkue pystyi avauserän hienoista varovaisuutta lukuunottamatta noudattamaan ennakkoon laadittua pelisuunnitelmaa. Pelisuunnitelmaan kuuluivat mm. keskustan aktiivinen puolustaminen puolustusalueella, USA:n pitkien avaussyöttöjen eliminointi keskialueella ja edelleen keskialueen riistot ja nopeat käännöt vastahyökkäyksiin.

Maaliton avauserä

Leijonien alku otteluun oli varovainen. Osittain tämä johtui siitä, että joukkueet eivät ole vajaan kahden pelikauden aikana kohdanneet aiemmin.

Kotijoukkueelle tarjottiin hyvää maalintekomahdollisuutta ajassa 04.09, jolloin USA:lle vihellettiin toinen peräkkäinen kahden minuutin rangaistus ja Suomi pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla 51 sekuntia. Tällä kertaa ylivoimapeli ei kuitenkaan johtanut maalintekoon.

Suomi pääsi ensimmäisen erän kuluessa pikku hiljaa kiinni pelin tempoon ja intensiteettiin. Erän loppupuolella kenttätapahtumat tasapainottuivat, mutta kumpikin maali pysyi koskemattomana.

Hyviä vastahyökkäyksiä

Toiseen erään luisteli päättäväinen ja itsevarma Leijona, ja pelin sisällä käännettiin uusi lehti. Järkevästi pelannut kotijoukkue pystyi useisiin kiekonriistoihin keskialueella ja sitä kautta ylivoimahyökkäyksiin USA:n kenttäpäätyyn. Tällä tavalla syntyi ottelun avausmaalikin. Arttu Tuomaala riisti kiekon vastustajalta keskialueella, kuljetti sen hyökkäyspäähän, antoi hyvän syötön B-pisteen yläkaarelle nousseelle Aapo Holtinkoskelle, joka laukoi kiekon suoraan syötöstä jenkkimaalin ylänurkkaan. Toisen syöttöpisteen merkkautti Patrik Puistola. 1-0-johtomaali syntyi ajassa 34.11.

Suomen johtoasema kesti melkein erän loppuun saakka. Toisen erän päätössummeriin oli aikaa vain 17 sekuntia, kun amerikkalaishyökkääjä laukoi kiekon 0-kulmasta kohti erinomaisen ottelun pelannutta maalivahti Roope Taposta, ja kiekko löysi jostain raosta tiensä Suomen maalin perukoille.

Päätöserän maalit laatulaukauksilla

Ottelun kolmas erä oli maalien valossa USA:n mutta pelillinen kokonaisuus oli selvästi tehtyjä maaleja tasaisempi. USA:n kaksi maalia olivat melkein identtisiä. Ne tehtiin kovilla ja tarkoilla laukauksilla maalin yläputken alle. Ensimmäinen maaleista syntyi ajassa 46.35, ja se syntyi Suomen pelatessa alivoimalla. Toinen, ja samalla koko ottelun viimeinen maali, näki päivänvalon, kun pelikello näytti aikaa 47.58. Maali syntyi hyökkäysalueen riiston jälkitilanteesta.

Parasta pöytään päätösottelussa

USA-ottelu oli todella kovatempoinen, ja vaatimustaso oli erityisen kova kamppailupelaamisessa ja reagoinnissa. Mika Marttilan mukaan peli oli erinomainen oppimisen paikka Leijonajoukkueen pelaajille ja palveli myös sunnuntaina iltapäivällä Järvenpäässä pelattavaan päätösotteluun valmistautumista.

- Ruotsin kohtaaminen viimeisessä pelissä on hieno päätös turnaukselle ja luvassa on kotijoukkueen paras turnausottelu ja samalla voitto Ruotsista, Marttila lupaa.

Kirjoittaja on U17:n joukkueenjohtaja.

Ottelun tilastotapahtumat tulospalvelussa
Turnauksen tapahtumasivu Leijonat.fi:ssä
Kaikki U17-uutiset Leijonat.fi:ssä

 

 

U17 ohjelma kaudella 2019-20

20.05.-24.-05.2019:
Testileiri, Vierumäki

07.08.-11.08.2019:
Jää- ja otteluleiri, 3 x FIN-RUS, Vierumäki
Suomen otteluiden tallenteet

21.08.-25.08.2019:
Finnkampen, Ruotsi

27.10.-11.11.2019:
U17 World Hockey Challenge, Kanada

26.12.-29.12.2019:
Maaotteluleiri, 3 x FIN-CZE, Salo
Suomen otteluiden live-lähetykset

03.02.-10.02.2020:
Viiden maan turnaus, Venäjä

06.04.-12.04.2020:
Viiden maan turnaus, Rauma
Suomen otteluiden live-lähetykset
 

Etsi sivustolta