maanantai, 03 marraskuu 2014 10:45

U17: Suomella uskoa ja tehokkuutta ensimmäisessä pelissään - Kanada nurin selvin luvuin!

Kirjoittanut Hannu Saintula
Suomen maalintekijät iltavenyttelyssä. Vasemmalta Otto Somppi, Janne Kuokkanen, Pete Niemi, Otto Mäkinen ja Eetu Tuulola. Suomen maalintekijät iltavenyttelyssä. Vasemmalta Otto Somppi, Janne Kuokkanen, Pete Niemi, Otto Mäkinen ja Eetu Tuulola.

Suomen alle 17-vuotiaiden poikien maajoukkue pelaa tällä viikolla kovatasoisessa World U17 Hockey Challenge -turnauksessa Kanadassa. Avauspelissään sunnuntaina Suomi kaatoi Kanadan Valkoisen joukkueen maalein 5-1 (1-1, 3-0, 1-0). Tässä joukkueenjohtaja Hannu Saintulan kattava raportti!

Suomen joukkueen valmistautuminen kovatasoiseen World U17 Hockey Challenge -turnaukseen on sujunut täysin suunnitelmien mukaisesti, harjoittelun ja palautumisen suhde on onnistuttu maksimoimaan. Hockey Canada on hoitanut kaikki järjestelyt hienosti ja paikallinen vapaaehtoisten joukko on valmiina auttamaan kaikissa asioissa parhaansa mukaan - jopa näin alkuun hieman yli-innokkaasti. Erityismaininnan ansaitsee hotellimme mainio italialais-kanadalainen keittiömestari Paulo, joka loihtii päivä päivältä parempia gourmet-makuelämyksiä pelaajien nautittavaksi.

Kanada on valinnut turnaukseen 66 pelaaja, muodostaen kolme ns. tasavahvaa joukkuetta. White-, Black- ja Red-joukkueissa pelaavat kaikki maan parhaat 1998-syntyneet pelaajat. Suomen ensimmäinen vastustaja oli Kanada White-joukkue, lisäksi samassa alkulohkossa pelaa myös Kanada Black.

Kanadan joukkue aloitti pelin tuttuun tyyliin aggressiivisesti luistellen ja antaen kaikissa tilanteissa vahvaa painetta, pelaten tilanteet aina fyysisesti loppuun. Suomen joukkue oli latautunut hyvin peliin mutta vahva asenne ei siirtynyt heti tehokkuutena peliesityksiin, vaan jäätiin ihmettelemään liiaksi vastustajan energiaa.

Kanadan avausmaalin jälkeen joukkue alkoi löytää omaa tasoaan ja jokainen viisikko vyörytti peliä yhä paremmin vastustan päätyyn. Suomen maalin viimeisteli ajassa 13.23 Otto Somppi ja erätauolle mentiin tasatuloksessa 1-1, mikä vastasi myös hyvin 1.erän tapahtumia.

Usein sanotaan että ottelun aikana on vaikea muuttaa joukkueen toimintaa, mutta tässä tilanteessa erätauko muutti kaiken melko totaalisesti. Joukkueen vahva tahtotila muuttui itseluottamukseksi ja luisteluun saatiin rentoutta ja sitä kautta tehoja – Kanada kohtasi toisessa erässä tehokkaan ja fyysisen Suomen. Hyvänä esimerkkinä joukkueen 2-1 maali, missä Joona Koppanen meni alle ottaen vastaan kovan kanadalaisen ”pommin” ja jatkopelaamisen jälkeen Pete Niemi viimeisteli Juha Jääskän ja Oliver Felixsonin esityöstä todellisen tahtomaalin. Tämä tilanne oli yksi niitä kuuluisia momentumia, joissa otteluita käännetään.

Suomen joukkueen vahva flow-tila hyödynnettiin ja elettiin tehokkaasti hetkessä, 3-1-maalin viimeisteli Janne Kuokkanen Emil Oksasen oivalluksesta ja erän kolmannen maalin viimeisteli Otto Mäkinen röyhkeän yksilösuorituksen jälkeen.

Kolmanteen erään joukkueen päävalmentaja Jussi Ahokas antoi selkeät ohjeet pelata tilanteet päättäväisesti loppuun, säilyttää vahva luistelurytmi sekä uskoa omaan tapaan pelata tilanteet järkevästi. Kanadan vahvasta rynnistyksestä huolimatta erän ainoan maalin viimeisteli Suomen joukkue, Eetu Tuulolan käyttäessä hyväkseen hyvää laukaustaan, tykittäen Kristian Vesalaisen syötöstä ottelun loppulukemat 5-1.

Valmentaja Jose Ahokas löysi pelin jälkeen joukkueen pelistä monia positiivisia asioita, joista on hyvä lähteä rakentamaan turnausmatkaa - neljän kentän peluuttaminen tilanteen mukaisesti antoi kaikille mahdollisuuden pelata vahvimmilla ominaisuuksillaan. Joukkue oli myös vahva riistopelaamisessa sekä käänsi peliä tehokkaasti - otteluiden voittamisessa on useasti kyse vahvasta tilanteiden hyödyntämisestä, eli maalintekotehokkuudesta!

Maalivahdin vahva pelaaminen antaa joukkueelle mahdollisuuden voittaa, kun tähän yhdistetään 2-3 ns. game-saveriä voidaan sanoa, että Leevi Laakson pelaaminen oli tänään kansainvälistä huippuluokkaa.

Hyvästä lopputuloksesta huolimatta joukkueelle jäi vielä monissa asioissa parannettavaa ja kun seuraava vastus on Venäjä, joka on yksi tämän ikäluokan vahvimmista joukkueista, haasteita riittää myös jatkossa!

Canada White - Suomi 1-5 (1-1, 0-3, 0-1)
1. erä:
11.27 Tyson Jost (Alexander Katerinakis) 1-0 YV
13.23 Otto Somppi 1-1
2. erä:
27.52 Pete Niemi (Juha Jääskä, Oliver Felixson) 1-2
32.38 Janne Kuokkanen (Emil Oksanen) 1-3
39.57 Otto Mäkinen 1-4
3. erä:
52.03 Eetu Tuulola (Kristian Vesalainen) 1-5

 

 

 

Viimeksi muutettu maanantai, 03 marraskuu 2014 10:51

Etsi sivustolta