keskiviikko, 14 helmikuu 2018 13:29

Blogi: Tuula Puputti - ”Arvokisat = ainutkertainen kokemus”

Kirjoittanut Tuula Puputti
Tuula Puputti on arvokisakävijä, mutta myös kokenut kisajärjestäjä. Tuula Puputti on arvokisakävijä, mutta myös kokenut kisajärjestäjä.

Rakastuin arvokisoihin kesällä 1984. Silloin Los Angelesissa kilpailtuja kesäolympialaisia hiivin katsomaan yöllä sohvalle, isän kainaloon. Olihan meillä aina seurattu kisoja ja urheiltu, mutta olympialaisissa oli sitä jotakin. Isot areenat, upeat ilotulitukset, huikeat katsojamäärät ja urheilusankarit, joita koko maailma oli pysähtynyt seuraamaan.

14 vuotta myöhemmin pääsin kokemaan olympialaisten erityisen tunnelman urheilijana Naganossa, kun naisten jääkiekko pääsi ensimmäistä kertaa olympianäyttämölle. Oli mahtava tunne kulkea kisakylässä osana Suomen ja maailman urheilujoukkuetta. Puhumattakaan siitä tunteesta, kun lopulta pronssiottelun jälkeen kaulaan pujotettiin olympiamitali, jota jännitettiin aina koti-Suomen kisakatsomoissa asti.

Jääkiekossa on useita upeita olympia- ja MM-kisauria. Naisleijonien pitkäaikainen kapteeni, Jääkiekkoliiton hallituksen jäsen Emma Terho pelasi urallaan huikeat viidet olympialaiset. Miesleijonien olympiaikoni taas on Raimo Helminen saldonaan kuudet olympialaiset. Silti arvokisat, olympialaiset tai MM-kisat ovat usein urheilijalle ainutkertainen kokemus, joka tapahtuu uralla vain kerran.

Arvokisojen ainutkertainen kokemus on ollut johtoajatus, kun myöhemmin urheilu-ura vaihtui työksi urheilun parissa. Onpa roolina ollut lähettää joukkue kisamatkalle, auttaa kisakylässä kisa-arjessa tai joukkueenjohtajana varmistamassa päiväohjelman sujuvuutta, tärkeintä on ollut varmistaa urheilijan paras mahdollinen suoritus.

Ainutkertainen kokemus on myös kisajärjestäjän vastuulla. Ammattimaisten ja tasapuolisten kilpailuolosuhteiden lisäksi järjestäjä voi vaikuttaa siihen, että ainutkertaisen kokemuksen saavat myös yleisö, vapaaehtoiset ja yhteistyökumppanit. Parhaimmillaan arvokisatapahtumasta, yksittäisestä pelistä tai jopa kisaviikosta syntyy yhteisöllinen kokemus, jossa halutaan olla mukana, paikan päällä.

Seuraava mahdollisuus kokea ainutkertaisia kokemuksia paikan päällä tulee huhtikuussa 2019, kun Suomessa järjestetään jääkiekon naisten MM-kisat. Sitä ennen saamme nauttia naisten olympialätkästä, joka Naisleijonien osalta jatkuu huomenna alkusarjan viimeisellä pelillä Venäjän olympiaedustajia vastaan. Ratkaisupelit ovat vielä edessä ja usko Naisleijoniin on kotikatsomosta käsin kova. Nautinnollisia hetkiä olympialaisten parissa!

Tuula Puputti
Kirjoittaja on tyttökiekon kehittäjä ja 2019 Naisten MM-kisojen pääsihteeri

 

PS. Naisleijonien Sara Säkkisen blogi ilmestyy maaliskuun alussa, kannattaa siis pysyä linjoilla. Kaikki Meidän matka -blogin tekstit löydät täältä.

 

Naisleijonien ohjelma 2020-21

11.06.-15.06.2020:
Jää- ja testileiri, Vierumäki

27.07.-31.07.2020:
Jää- ja otteluleiri, Vierumäki

24.08.-28.08.2020:
Jää- ja otteluleiri, Vierumäki

03.11.-07.11.2020:
Jää- ja otteluleiri, Kuortane

08.02.-13.02.2021
Jää- ja otteluleiri, Vierumäki - PERUTTU

28.03-07.04.2021
MM-leiri, Vierumäki

06.05.-16.05.2021:
MM-kisat, Halifax & Truro, Kanada - PERUTTU

20.08.-31.08.2021:
MM-kisat, Kanada

Etsi sivustolta