tiistai, 09 tammikuu 2018 07:35

Blogi: ”Ookko nää Oulusta, syökkö nää jellonia”

Kirjoittanut Isa Rahunen ja Saila Saari
Isa Rahunen (vas) ja Saila Saari kuuluivat Suomen kokoonpanoon, kun Naisleijonat osallistui tammikuussa Saksassa pelattuun Nations Cup -turnaukseen. Isa Rahunen (vas) ja Saila Saari kuuluivat Suomen kokoonpanoon, kun Naisleijonat osallistui tammikuussa Saksassa pelattuun Nations Cup -turnaukseen. Tiina Karinen

Haluamme kirjoituksessamme kertoa hiukan meidän arjestamme täällä Suomen pohjoisessa Oulussa. Avaamme alussa henkilökohtaista elämäämme ja sitä, kuinka olemme päätyneet Ouluun. Monet pelaajat ovat kertoneet paljon omasta arjestaan ja suuressa kuvassa se on samankaltaista meillä kaikilla, joten halusimme omassa kirjoituksessamme keskittyä siihen, mitä kulisseissa tapahtuu.

Isa

Muutin Kuopiosta Ouluun vuonna 2013. Lähdin Ouluun hakemaan jääkiekon osalta uusia haasteita ja buustia kehittymiseen. Samalla pääsin opiskelemaan lähihoitajaksi. Ouluun oli helppo tulla koska siskoni Krista Rahunen pelasi silloin Kärpissä, valmentajamme Mira Kuisma oli minulle ennestään tuttu ja joukkueessa pelasi monia hyviä ystäviäni.

Kärpät on joka vuosi tarjonnut minulle mielestäni parhaan mahdollisen kehittymisympäristön. Täällä harjoittelun puitteet ovat moitteettomat, mihin sisältyy jäähallilla oleva oma kuntosali ja juoksurata, sekä aamu- ja iltaharjoittelut naisten ja poikien kanssa. Apua täällä on saanut kokeneemmilta pelaajilta sekä ammattitaitoisilta valmentajilta.

Tällä hetkellä opiskelen ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaksi ja jääkiekon ja opiskelun yhdistäminen on täällä ollut helppoa. Olympiavuosi on tuonut omat mausteensa opiskeluun ja harjoitteluun. Itse olen suunnitellut vuoteni niin, että osan kursseista tein syyskuussa ja seuraavat kurssit minulla on vasta maaliskuussa, jotta syksyn ja kevään voin panostaa täysillä harjoitteluun ja pelaamiseen. Olympialaiset on ollut suuri unelmani lapsesta saakka, joten ei tarvinnut kahta kertaa miettiä panostanko täysillä tähän vuoteen.

Saila

Tämä on toinen kauteni Kärpissä eli muutin Ouluun uusien tuulien ja haasteiden perässä 1,5 vuotta sitten. Kärppiä ennen pelasin useita vuosia Jypissä Jyväskylässä. Oulussa on aina ollut vahvasti luisteleva joukkue, joten tämä oli minulle juuri oikea vaihtoehto, koska luistelu oli tärkein osa-alue mitä halusin itsessäni kehittää pelaajana.

Opiskelen varhaiskasvatuksen maisteriksi Jyväskylän yliopistossa, mutta täksi vuodeksi ilmoittauduin poissaolevaksi opiskelijaksi, koska halusin panostaa täysillä olympiavuoteen. Tavoitteenani on aina ollut päästä olympialaisiin ja menestyä siellä, joten teen kaikkeni sen eteen että tavoitteeni ja unelmani toteutuisivat.

Olen töissä ManpowerGroup Solutions nimisessä yrityksessä myyntineuvottelijana eli arkikielellä sanottuna puhelinmyyjänä. Haluan harjoitella täyspäiväisesti ja ammattimaisesti kahdesti päivässä, joten tämä työ mahdollistaa sen, että teen töitä sen verran että pärjään taloudellisesti. Opiskelupaikkani ja työpaikkani ovat siis Jyväskylässä, vaikka asunkin Oulussa. Tämä ei kuitenkaan ole ollut minulle ongelma, koska niin opiskelupaikkani kuin työpaikkani ovat aina tukeneet ja ymmärtäneet urheilijan elämäntapaani, mistä olen todella kiitollinen.

Kurkistus kulisseihin

Sitten niihin kulisseihin. Meidän joukkueella on oma koppi ja kuivuri, myös jääharjoitteluajat ovat inhimilliset 3-4 kertaa viikossa. Aamujääharjoittelumahdollisuuden poikien kanssa mahdollistaa meille Oulun urheiluakatemia. Oulun urheiluakatemia tarjoaa meille myös OuluCard -urheilukortin, jota voi käyttää kaikissa Oulun kaupungin ylläpitämissä urheilu- ja uimahalleissa maksutta.

Aamujäät meille vetää Tuomo Räty. Käymme viikon aikana 3 kertaa jäällä aamuisin C- ja B-ikäisten poikien kanssa. Räty on auttanut meitä henkilökohtaisten taitojen ja maajoukkueen valmentajien kanssa asetettujen pelillisten taitojen kehittämisessä. Rädyn vaatimustaso on korkea, eikä hän ole päästänyt meitä helpolla vaan haastanut meitä jokaisessa harjoituksessa olemaan parempia. Tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että emme tulisi poikatreeneihin nöyristelemään vaan rikkomaan rajoja joka päivä.

Harjoittelemme henkilökohtaisilla ohjelmilla ja molempien harjoituspohjan on laatinut Tommi Pärmäkoski. Tommin kanssa vuosia kestänyt pelaaja-valmentajasuhde on auttanut meitä löytämään oikeat tavat toimia esimerkiksi harjoittelun rytmittämisen osalta ja siinä, miten saamme itsestämme parhaan irti oikealla hetkellä.

Taustajoukoistamme löytyy myös ammattitaitoinen työhönsä paneutuva nuori nainen, fysioterapeutti Jenny Uusimaa. Jennyn apu ja tuki mm. palauttavassa harjoittelussa ja loukkaantumisten ennaltaehkäisemisessä on korvaamatonta.

Palauttavan harjoittelun ja loukkaantumisten ennaltaehkäisyn harjoitteet ovat meille tärkeitä pitkien bussimatkojen vuoksi. Meidän matkustaminen ei ole tietenkään mitään verrattuna maailmalla pelaavien pelitovereiden matkoihin, mutta Suomen mittakaavassa pelimatkat ovat pitkiä. Monesti lähdemme pelireissulle lauantaiaamuna ennen kukonlaulua ja palaamme sunnuntaina aamuyöllä takaisin. Lyhimmät matkat ovat Kuopioon ja Kuortaneelle, muuten pelit pelataan kaukana Etelä-Suomessa.

Vuosien varrella on opittu löytämään keinot, millä päästään tunnetuista ”bussijaloista” eroon nopeammin. Lisäksi bussissa matkustaessa on oppinut hyvät unenlahjat sekä kiireisen arjen keskellä bussimatkoja on oppinut käyttämään aikana itselle, omille ajatuksille ja tekemisille, asioihin mihin muuten aikaa ei välttämättä ole. Tällaisia ovat mm. elokuvien katselu, kirjojen lukeminen ja neulominen. Pitkillä pelimatkoilla on aikaa kohottaa myös joukkueen yhteishenkeä.

Haluamme kiittää kaikkia meidän jääkiekkomatkassa mukana olleita. Ilman kulisseja ei olisi meitä.

#2 Isa Rahunen & #27 Saila Saari

 

Seuraavaksi haluamme heittää pallon yhdelle paljon matkustavista pelaajista, joten seuraavia ajatuksia saamme toivottavasti kuulla Venla Hovilta.

 

Naisleijonien ohjelma 2020-21

11.06.-15.06.2020:
Jää- ja testileiri, Vierumäki

27.07.-31.07.2020:
Jää- ja otteluleiri, Vierumäki

24.08.-28.08.2020:
Jää- ja otteluleiri, Vierumäki

03.11.-07.11.2020:
Jää- ja otteluleiri, Kuortane

08.02.-13.02.2021
Jää- ja otteluleiri, Vierumäki - PERUTTU

28.03-07.04.2021
MM-leiri, Vierumäki

06.05.-16.05.2021:
MM-kisat, Halifax & Truro, Kanada - PERUTTU

20.08.-31.08.2021:
MM-kisat, Kanada

Etsi sivustolta