Tässä on Dplayn ja TV5:n timanttinen jääkiekkotiimi! Aiheesta lisää tässä uutisessa!


tiistai, 03 syyskuu 2019 15:35

Maajoukkueiden vastuulääkäri Niklas Lindblad on maajoukkuelääkäreiden tuki ja huipulle tähtäävien pelaajien sparraaja

Kirjoittanut
2018 alle 18-vuotiaiden MM-kisat päättyivät Suomen mestaruusjuhliin. Kuvassa Pikkuleijonien johtoryhmä MM-kisapaikalla Tsheljabinskissä, joukkueen lääkärinä toiminut Niklas Lindblad takarivissä toinen oikealta. 2018 alle 18-vuotiaiden MM-kisat päättyivät Suomen mestaruusjuhliin. Kuvassa Pikkuleijonien johtoryhmä MM-kisapaikalla Tsheljabinskissä, joukkueen lääkärinä toiminut Niklas Lindblad takarivissä toinen oikealta. Pasi Mennander

Niklas Lindblad toimii kaudesta 2019-20 alkaen nuorten, naisten ja tyttöjen maajoukkueiden vastuulääkärinä. Jokaisella maajoukkueella on edelleen oma lääkärinsä, mutta Lindblad on heidän yhteyshenkilönsä ja vastaa mm. siitä, että maajoukkueiden käytännöt ovat mahdollisemman yhdenmukaisia.

- Tarkoituksena on rakentaa Leijonapolulle oma medical-osionsa. Maajoukkueiden matkassa on osaavat lääkärit, mutta kokonaisuus vaatii koordinaatiota ja oman tehtäväni on toimia maajoukkuelääkäreiden tukena ja apuna.

Ensi vaiheessa lääkäreiden kanssa sovitaan yhteneväinen ohjeistus terveystarkastuksiin ja myös testikäytäntöihin on luvassa uudistuksia: esimerkiksi fysioterapeuttien tekemiä testejä pyritään jatkossa tekemään enenevissä määrin maajoukkueiden sisällä sen sijaan, että testit tehtäisiin pelaajien omissa seuroissa.

Kun maajoukkueet matkaavat maailmalla, mukana kulkee arkullinen tarvikkeita siltä varalta, että jotain sattuu.

- Käymme maajoukkuelääkäreiden kanssa yhdessä läpi, mitä matkoilla pitää ehdottomasti olla mukana ja mitä ei tarvita. Tämäkin helpottaa esimerkiksi yhteen turnaukseen tuuraamaan tulevaa lääkäriä, jos perusvarustus on ennakkoon tiedossa ja mietitty.

Lindblad tietää mistä puhuu. Hänen oma polkunsa maajoukkueiden parissa alkoi pikahälytyksellä 96-ikäluokan joulun välipäivien turnauksesta. Myöhemmin Lindblad kulki 00-syntyneiden matkassa koko juniorimaajoukkueputken, alle 16-vuotiaiden ensimmäisistä maaotteluista aina vuoden 2018 alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin, joista Pikkuleijonat palasi kotiin kultaiset mitalit mukanaan. Vastaanottoa Lindblad pitää Turussa, jossa hän toimii nyt viidettä kautta myös TPS:n Liiga-joukkueen lääkärinä.

Urheilijat ovat siis tulleet vuosien saatossa tutuiksi ja toinen puoli Lindbladin työtä onkin jakaa tietoa: ensisijaisesti pelaajille, mutta myös heidän vanhemmilleen.

- Jos haluat huipulle, sinun tulee elää huippu-urheilijan elämää. Pienet asiat ratkaisevat, ja nykyään kaukalossa tarvittavan taidon lisäksi huipulle pääsemiseksi vaaditaan tekoja ja valintoja myös kaukalon ulkopuolella. Ravinnolla, levolla ja palautumisella on valtava merkitys, Lindblad painottaa.

Nuorten osalta maaperä on maajoukkueissa hedelmällinen: maajoukkuelääkäri on usein ensimmäinen lääkäri, joka on nuoren käytettävissä ja tukena tämän jääkiekkoilijan uralla. Toisaalta kaikkea tietoa ei voi kaataa nuorten pelaajien syliin kerralla, vaan asiat pitää palastella pieniin osiin vastaamaan ikäkauden tarpeita.

- Maajoukkueuran alussa tarvitaan tietoa, josta voi ammentaa intensiivisissä maajoukkuetapahtumissa. Nuorimmille puhutaan siksi esimerkiksi joukkueena matkustamisesta ja turnausasumisesta, levosta, ravinnosta ja hygieniasta. Poikien puolella iän karttuessa on hyvä puhua mm. ristikoiden poistumiseen liittyvistä asioista.

Lääkärit voivatkin tarjota pelaajille ja näiden vanhemmille arvokasta tietoa ja sparrausta, mutta lopulta kaikki on kiinni yksilöistä ja heidän omasta motivaatiostaan.

- Teot ja valinnat ovat jokaisen omalla vastuulla, Lindblad päättää.


Niklas Lindblad
LL 1995
Erikoislääkäri 2001
Diploma in Sports Medicine (International Olympic Committee ) 2016

 

Olet nyt