Leijonat.fi

Tilastointi on joukkuepeliä

Tilastointi seuraa pelitapahtumia tarkasti. Tilastointi seuraa pelitapahtumia tarkasti. Kuva: Silja Schemeikka

Otteluiden tilastointi tapahtuu katsomosta ja toimitsija-aitiosta. Tilastoinnin pohjatyöt ja lopulliset hyväksynnät tehdään kuitenkin jo pukukoppikäytävällä. 


Alakatsomon keskiosassa istuu noin kymmenen hengen tiimi pöytineen ja läppäreineen, osalla on mikrofoni ja luurit korvillaan. Joukko seuraa tiiviisti peliä mutta he eivät oikeastaan katso peliä vaan tekevät pelin tapahtumista merkintöjä. He tekevät liveseurantaa kansainväliselle jääkiekkoliitolle ja koko kisaorganisaation sekä lehdistön käyttöön.

- Jokainen siirto pelissä kirjataan tietojärjestelmään ja varmuudeksi vielä paperille. Kaikki vaihdot, plusmiinus -tilastot, maalit, aloitukset ja syötöt löytyvät meidän tilastoista. Haasteellista tehtävässä on, kun tulee useampi tapahtuma kerrallaan kirjattavaksi, kertoo tilastoinnin sujuvuudesta katsomopuolella vastaava Teemu Vanhala. Hän lisää kuitenkin samaan hengenvetoon, että kaikki sujuu rutiinilla kun kaikki tilastoijat, ohjelmisto ja tehtävät ovat tuttuja koko tiimille, joka on pääosin sama kuin viimevuoden MM-kisoissa.

Katsomotilastoinnista yhteistyö sujuu tiiviinä luurien ja järjestelmien kautta toimitsija-aitioon. Maalien syöttäjät vahvistetaan aina yhteystoimitsijan kautta toimitsija-aitioon kuuluttajalle. Maalin tekijän ilmoittaa tuomari.

- Joukkueilla on oikeus pyytää korjausta katsomotilastoinnista ilmoitettuihin syöttäjiin, mutta tilanteet tarkistetaan poikkeuksetta tallenteista, Vanhala kertoo.

Toimitsija-aitio on junnupeleistäkin tuttu tilastointipaikka jääkiekkoa seuraaville. MM-kisojen toimitsija-aitiossa istuu seuraavanlainen kokoonpano:

  • pelikellovastaava
  • varakellovastaava
  • mediatekin edustaja (joka vastaa televisioyhteyksistä)
  • mainoskatkokoordinaattori
  • kirjuri
  • kuuluttaja
  • jäähyaitioiden valvojat (x2)
  • toimitsijaesimies
  • IIHF:n eli kansainvälisen jääkiekkoliiton edustaja.

Kokoonpanon toiminnasta vastaava esimies Pauliina Rokkila kertoo, että toimitsija-aitiossa säilytetään ja jäähdytetään myös peleissä käytettävät kiekot. Ihan minkälaisia kiekkoja vaan ei MM-jäälle päästetäkään, sillä ne liukuvat jäällä eri lämpötilassa eri tavoin.

- Myös toimitsija-aition kokoonpano on pääosin tuttu viimevuodesta ja työt sujuvat porukan kesken erinomaisesti, Rokkila iloitsee.

Pelien tilastointi alkaa pukukoppikäytävältä ja päättyy lopulta samaan paikkaan. Joukkueiden tulee ilmoittaa kokoonpanot 60 minuuttia ennen peliä Result Managerille, joka syöttää tiedot järjestelmään, jotta ne saadaan edellämainittujen katsomotilastoinnin ja toimitsija-aition käyttöön. Lopulta tämä paikka on se, missä tilastot myös hyväksytään ja annetaan toimitettavaksi tarvitsijoille, mm. joukkueiden ja TV-yhtiöiden käyttöön.

- Hassua sinänsä, että olen matkustanut keski-euroopasta Hartwall Areenalle katsomaan televisioruutua ja tilastoja, vaikka ihan käytävän päässä pelataan oikeaa peliä, pukukoppikäytävän tilastoinnista vastaava naurahtaa.

Viimeksi muutettu


Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit:

Pohjola  KarjalaVeikkaus

Ilta-Sanomat

 

Intrum Justitia Perintä

Suomen LehtiyhtymäIcepeakCutter & Buck

    Viking LineProSharp

 

KIRJAUDU TAI REKISTERÖIDY or Rekisteröidy

LOG IN