tiistai, 18 heinäkuu 2017 09:27

IIHF Hockey Development Camp 2017 – ”Täällä ei ole salaisuuksia”

Kirjoittanut
Fysiikkavalmentaja Jussi-Pekka Kurtti (kesk.) ohjasi leiriläisten oheisharjoittelua. Fysiikkavalmentaja Jussi-Pekka Kurtti (kesk.) ohjasi leiriläisten oheisharjoittelua. Taru Nyholm

IIHF Hockey Development Camp 2017 järjestettiin Vierumäellä 8.−15. heinäkuuta. Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIFH) organisoima tapahtuma kokosi tänä vuonna Suomen Urheiluopistolle yhteen 346 osallistujaa 54 IIHF:n jäsenmaasta.

− IIHF:n missio on kehittää jääkiekkoa lajina maailmanlaajuisesti, ja tämä leiri on aivan ydintoimintaamme. Emme voi jalkautua jokaiseen maahan opettamaan, mutta voimme koota maiden edustajat yhteen leirille koulutettaviksi. Kotiin palattuaan he jakavat oppimaansa paikallisesti, leirin johtajana toimiva IIHF:n Aku Nieminen kertoo.

Vierumäen leirille osallistui yli sata maidensa kärkikaartiin kuuluvaa 2002-ikäluokan pelaajaa ympäri maailman.

− Tapahtuma on nuorille pelaajille ikimuistoinen, ja he solmivat leirillä kansainvälisiä ystävyyssuhteita jopa eliniäkseen. Vielä pelaajakehitystäkin tärkeämpää on lajiliittojen avainhenkilöiden kouluttaminen ja tietotaidon jakaminen yli maarajojen, Nieminen muistuttaa.

Koulutusta tarpeeseen

Leirillä oli rinnakkain käynnissä useita koulutusohjelmia. Lajin perinteisten mahtimaiden lisäksi Vierumäelle oli saapunut lajiliittojensa edustajia esimerkiksi Filippiineiltä, Thaimaasta, Uudesta-Seelannista, Indonesiasta ja Kuwaitista.

− Mukana on pieniä ja eksoottisiakin jääkiekkomaita. Pohdimme aina maakohtaisesti osallistujien lähtötilannetta kotimaassaan, ja maiden edustajat ohjataan heidän tarpeitaan vastaaviin koulutusohjelmiin.

Esimerkiksi Nieminen nostaa MNA Leadership Development Program –koulutuksen.

− Kutsuimme ohjelmaan mukaan ihmisiä, joilla todella on kapasiteettiä, kykyä ja valtaa tehdä muutoksia ja pitkäaikaissuunnitelmia maansa jääkiekkokulttuurin kehittämiseksi. Me myös tuemme heitä strategioiden jalkauttamisessa kotimaassaan, Nieminen kertoo.

Avain kehitykseen

Leirin kokonaiskustannukset ovat vuosittain noin 280 000 euroa. Nieminen kertoo Kansainvälisen Olympiakomitean tukevan tapahtumaa merkittävästi. Mukaan kutsutuille IIHF:n jäsenmaille leiri on maksuton.

− Tämä on iso panostus IIHF:ltä, mutta näemme sen niin, että tämä leiri on meidän avaimemme globaaliin lajikehitykseen. Siihen olemme valmiita investoimaan, Nieminen toteaa.

Joka toinen vuosi järjestettävä leiri oli järjestyksessään viidestoista. Onnistunut toteutus vaatii aina tuekseen kokeneiden jäsenmaiden osaajia ja ammattilaisia. Nieminen kiitteleekin heidän panostaan vuolaasti.

− Isot kiekkomaat, kuten Suomi, Kanada, USA, Ruotsi ja Tshekki ovat täällä nimenomaan jakamassa osaamistaan uusille tulijoille. Leirin vahvuus on tiedon jakaminen. Täällä ei ole salaisuuksia, vaan meininki on aidosti se, että olemme samassa veneessä.

Kuvateksti: Leirin johtaja IIHF:n Aku Nieminen (vas.) ja Suomen Jääkiekkoliiton Timo Bäckman

Olet nyt

Lisää uutisia kotimaasta