maanantai, 05 maaliskuu 2018 15:33

Nuuska syö suoritusta ja terveyttä

Kirjoittanut Toimitus

Tutkimusten mukaan suomalaisten nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt. Nuuskan käyttö on hieman yleisempää urheilevien nuorten keskuudessa verrattuna ei-urheileviin ikätovereihin. Käyttöä näyttää esiintyvän eniten joukkuelajien urheilijoilla, ja nuuskaaminen kuuluukin valitettavan vahvasti erityisesti jääkiekkokulttuuriin, sekä muihin joukkuepalloilulajeihin. 

Nuuskan käyttö on haitallista paitsi urheilijan terveydelle, myös suorituskyvylle. Nuuskan käyttö lisää esimerkiksi syövän, aivoverenkiertohäiriöiden ja sydämen vajaatoiminnan riskiä. Käytön seurauksena sydämen ja lihaksiston verenkierto heikkenee ja sydämen syke ja verenpaine nousee. Nuuskaa käyttävän urheilijan suorituskyky kärsii: lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti ja lihasvoima heikkenevät, anaerobinen kynnys saavutetaan harjoitellessa aiemmin, sydän rasittuu normaalia enemmän ja loukkaantumisriski kasvaa.

Suomen Jääkiekkoliitto haluaa yhteistyössä Suomen Olympiakomitean kanssa taklata nuuskan käytön ulos urheilusta. Kannustamme kaikkia jääkiekon parissa toimivia käymään keskustelua nuuskan käyttöön liittyvistä asenteista, haittavaikutuksista ja pelisäännöistä.

Lisätietoa nuuskan käytön haittavaikutuksista, ja tukea käytön lopettamiseksi, saat Syöpäjärjestöjen sivustolta www.fressis.fi sekä osoitteesta www.olympiakomitea.fi (hakusanalla nuuska).