Leijonat.fi

       

Nuorten SM: Tässä ovat koko kauden tilastoykköset

Bluesin Lenni Killinen oli tulokaspelaajien pistepörssin ykkönen koko kauden vertailussa. Bluesin Lenni Killinen oli tulokaspelaajien pistepörssin ykkönen koko kauden vertailussa. Kuva: Pasi Mennander

Nuorten SM-liigassa syttyi tällä kaudella jälleen uusia tulevaisuuden tähtiä. Leijonat.fi esittelee kauden kovimmat pistemiehet, maalintekijät ja maalivahdit. Tilastokoosteessa on laskettu pelaajien yhteistilastot syyskauden alkusarjasta ja kevätkauden loppusarjasta.


Eniten pisteitä
Erkka Seppälä, HPK // 16+48=64 (ka. 1,28)

Viime kaudella Nuorten Suomen mestaruutta juhlinut 18-vuotias Seppälä pelasi viime kaudella erinomaisen tulokaskauden Nuorten SM-liigassa. Tällä kaudella juonikas keskushyökkääjä kokosi pisteen enemmän kuin KalPan Aleksi Klemetti, pistepörssin kakkonen. Seppälä on kerännyt tällä kaudella kokemusta myös U20-maajoukkueesta ja lisäksi tehnyt debyyttinsä Liigassa. Edelliset HPK-voittajat pistepörssisä ovat olleet Teemu Rautiainen (2011), Timo Koskela (1998) ja Toni Saarinen (1997).

Eniten maaleja
Aarne Talvitie, Blues // 34 maalia (0,83)

Syyskaudella Talvitie oli poissa kaukalosta lähes kuukauden päivät, mutta takoi 26 ottelussaan 19 maalia. Kevätkaudella maalivire tiivistyi entisestään: yhden hattutempun lisäksi 19-vuotias sentteri teki viidessä ottelussa kaksi maalia ja loppusarjan maalitykki ylsi maali per peli –tahtiin. Maalikuninkuus meni toistamiseen Blues-pelaajalle, kun Tatu Kanerva oli viime kauden ykkönen 31 osumalla. Sitä edellisen Blues-voittajan, Sami Blomqvistin maalilukema kaudelta 2008-09, 40, on korkein sitten Teemu Selänteen ennätyskauden 1987-88.

Eniten syöttöjä
Erkka Seppälä, HPK // 48 syöttöpistettä (0,96)

Seppälä oli syöttötilastossa ylivoimainen, sillä toiseksi tullut Aleksi Klemetti kokosi 10 syöttöä vähemmän. HPK-pelaajista tilaston voittoon on aikaisemmin pystynyt vain Timo Koskela tasan 20 vuotta sitten. Seppälää suurempaan syöttömäärään ovat yltäneet vain Ilveksen Eemeli Suomi (2015), Jokerien Aleksi Ainali (2016) ja HIFK:n Matias Loppi (2001).

Tehopörssi
Aarne Talvitie, Blues // +31

Talvitie oli Bluesin tilastoykkönen sekä alkusarjassa (+15) että loppusarjassa (+16). Kauden kokonaistilastossa Talvitien jälkeen sijoittui neljä pelaaja kärkijoukkue HPK:sta. Niilo-Kustaa Määttä oli tilastokakkonen lukemalla +29. Edellisen kerran tilastokärki tuli Bluesista kaudella 2013-14, kun Mika Ilvonen oli ykkönen ennätyslukemalla +48.

Eniten pisteitä / puolustajat
Jaakko Haarti, Blues // 10+23=33 (0,63)

Tulokaskauttaan Nuorten SM-liigassa pelaava 19-vuotias Haarti on ottanut ison edistysaskeleen urallaan tällä kaudella. Hyvä kausi on tuottanut myös ensimmäiset maajoukkue-edustukset, kun hän pelasi Leijona-paidassa helmikuun viiden maan turnauksessa.  Syyskauden alkusarjassa Haarti kokosi 24 pistettä 35 ottelussaan, loppusarjassa yhdeksän pistettä 17 ottelussa. Edelliset Blues-voittajat puolustajapörssissä ovat olleet Veeti Vainio (2014-15) ja Mika Ilvonen (2013-14).

Eniten pisteitä / tulokkaat
Lenni Killinen, Blues // 13+28=41 (1,08)

Nuorisomaajoukkueiden vakiokasvoihin kuuluva Killinen debytoi jo viime kaudella Nuorten SM-liigassa parissa ottelussa, mutta pääosa kaudesta kului B-nuorten SM-sarjassa. Tällä kaudella 17-vuotias laitahyökkääjä pelasi sekä syys- että kevätkaudella yli piste per peli –tahdilla. JYPin 16-vuotias Henri Nikkanen oli tilastokakkonen kolme pistettä Killisen takana.

Paras torjuntaprosentti
Roni Salmenkangas, HPK // 93,0

Maaliskuun lopulla 19 vuotta täyttävä Salmenkangas on kantanut  päävastuuta runkosarjan voittajan maalilla. Viime kaudella hän esiintyi HPK:ssa neljässä Nuorten SM-liigan ottelussa. Tällä kaudella pelejä kertyi 45, eniten maalivahtien vertailussa. Salmenkangas pelasi kaudella 31 voittoa ja hävisi vain viidesti varsinaisilla peliajoilla. Kuuden nollapelin mies torjui maalikeskiarvolla 1,58 ja voittoprosentti oli erinomainen 79,5.

Viimeksi muutettu


Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: