keskiviikko, 13 huhtikuu 2016 07:05

Mika Anttonen: ”Vanhemmat, antakaa aikaa lasten harrastukselle”

Kirjoittanut Toimitus
Mika Anttonen. Mika Anttonen.

Vähävaraisten perheiden jääkiekkojunioreiden vuosittaisen lahjoituksen takana yrityksensä kautta oleva Mika Anttonen peräänkuuluttaa vanhempia antamaan aikaa lastensa harrastukselle.

- Arvokkain asia, jonka vanhemmat voivat lapsilleen antaa on aika. Yhteisen ajan ei tarvitse rajoittua kotiin, parhaimmillaan lapsen harrastuksesta voi tulla myös aikuisen harrastus. Aikaakin yleensä löytyy jos sitä haluaa järjestää.

Jäähallin parkkipaikalle ulottuvan kuljetuspalvelun sijaan Anttonen kannustaakin vanhempia mukaan seuran tai joukkueen arjen pyörittämiseen. Osallistumalla toimintaan vanhemmat oppivat tuntemaan lastensa kaverit ja näiden vanhemmat, mikä on iso asia lasten varttuessa. Yhteisten kokemusten arvo on mittaamaton ja vanhempien aktiivisuus näkyy myös harrastamisen kustannuksissa.

- Mitä useampi vanhempi osallistuu, sitä tehokkaammin saadaan kustannukset kuriin. Siinä missä ennen työt hoidettiin talkoovoimin, nykyisin jopa lasten harrastustoiminnassa nojataan ostopalveluihin. Tämä taas nostaa kustannuksia jotka jakaantuvat perheiden maksettavaksi, tulotasosta riippumatta. 

- Kaikilla ei ole mahdollisuutta tukea harrastamista taloudellisesti, mutta toivon että esimerkkini rohkaisee myös muita vastaavaan toimintaan. Itselleni Jääkiekkoliiton mekanismi vähävaraisten tukemiseksi oli tuttu ja voin luottaa, että tuki todella ohjataan kokonaisuudessaan sinne, mihin se on tarkoitettu. Jatkossa lahjoittajia on toivottavasti enemmän niin jääkiekossa kuin muissakin lajeissa, Anttonen kannustaa mukaan talkoisiin niitä, joilla on siihen mahdollisuus.

Päätös vähävaraisten perheiden junioreille suunnatusta lahjoituksesta oli suomalaisen jääkiekon strategiaprosessia muutama vuosi sitten vetäneelle Anttoselle luonteva tapa kantaa oma kortensa kekoon rakkaan lajin puolesta.

- Toiveeni on, ettei perheiden tarvitsisi tehdä lasten harrastusvalintoja lompakon paksuuden perusteella. Nuorimpien junioreiden harrastaminen on suhteellisen edullista lajista riippumatta. Nyt monet vanhemmat ajattelevat askeleen eteenpäin mikä on vastuullista, mutta samalla harmillisen usein tarkoittaa, ettei lapsi pääse kokeilemaan lajia siksi, että muutaman vuoden päästä perheet resurssit eivät välttämättä mahdollista harrastamisen jatkumista.

- Kun tukijärjestelmät ovat tarpeeksi kattavat ja ulottuvat nuoremmista ikäluokista vanhempiin junioreihin, on kaikilla tulevaisuuden patriklaineilla mahdollisuus tulla jääkiekon pariin, perheen tulotasosta riippumatta. Ja vaikka kaikista ei voi eikä tarvitse tulla oman ikäluokkansa supertähtiä, näin varmistamme myös sen, etteivät lahjakkuudet jää löytämättä ainakaan taloudellisten resurssien vuoksi.

Aiheesta lisää:
Jääkiekkojunioreita tuetaan 1,1 miljoonalla eurolla vuodessa – Uusi lahjoitus kolminkertaistaa tuettavien määrän
Tuki vähävaraisille perheille kannustaa myös seuroja - Haut keväällä ja syksyllä
Näin tukiprosessi toimii - Haku seuran kautta
Näin Jääkiekkoliitto on tukenut vähävaraisia perheitä 2011-2015
Kaikki Jääkiekkoliiton tukiuutiset

 

 

Olet nyt

Etsi sivustolta