perjantai, 30 lokakuu 2020 18:22

"Leijonakuningas Kalevi Nummisen tarina" on erittäin perusteellinen jääkiekkoteos

Kirjoittanut Toimitus
KUNNIOITUS

Isänpäivän kirjamarkkinoille ilmestyy joka vuosi luettavaa myös jääkiekosta kiinnostuneille. Tämän syksyn jykevin lätkäteos on Leijonien ex-päävalmentajan Kalevi Nummisen uran ja elämän summaava "Leijonakuningas Kalevi Nummisen tarina".

Kalevi Numminen teki elämäntyönsä Tampereen Tapparassa, mutta Leijonien päävalmentajana hänellä oli iso rooli myös maajoukkuekiekon ja -toiminnan kehittäjänä.

"Kallu" toimi A-maajoukkueen veturina vuosina 1973–74 ja uudelleen 1977–82, luotsaten Leijonia viidessä MM-turnauksessa sekä kerran olympialaisissa ja Kanada Cupissa. Päävalmentajana Numminen oli yhteensä 165 A-maaottelussa. Arvokisamitalien aika tuli vasta myöhemmin, mutta Nummisen rooli menestyksen pohjustajana on kiistaton.

Ennen valmentajauraansa Numminen oli 1950- ja 1960-luvuilla Suomen parhaita puolustajia. Peliura päättyi jo 29-vuotiaana, mutta hän ehti pelata peräti seitsemän MM-turnausta ja kahdet olympialaiset.

Peli- ja valmennusuransa lisäksi Numminen kunnostautui seurajohtajana ja välinevalmistajana. Hänellä oli iso rooli, kun Suomi-kiekossa siirryttiin puoliammattilaisuuden kautta täysammattilaisuuteen. Ammattimaistuminen tapahtui paitsi kaukalossa, myös sen ulkopuolella seuratoiminnan eri osa-alueilla. Nummisen edustama Tampereen Tappara oli tässä kehityksessä edelläkävijän roolissa.

Leijonakuningas-teos piirtää vahvan kuvan vaiheesta, jonka pohjalle rakentui Leijonien nousu maailman terävimmälle huipulle. Erityisesti 1970-luvun tapahtumista kirja tarjoaa mielenkiintoista uutta tietoa ja uusia näkökulmia. Numminen oli valmentajana huippuammattilainen, joka Leijonakuningas-teoksen myötä saa ansaitsemaansa kunniaa.

– Pelasin useat kisat hänen alaisuudessaan. Kallu oli työteliäin ja oman aikakautensa innovatiivisin valmentaja. Hän oli älykäs, pedantti ja erittäin perusteellinen, sanoo Juhani Tamminen Nummisesta Leijonakuningas-kirjassa.

"Erittäin perusteelliseksi" voi sanoa myös Leijonakuningas-teosta. Siinä on peräti 600 sivua, joten kirja on varsinainen järkäle. Toivottavasti jääkiekkofanit eivät koe kirjan paksuutta luotaantyöntäväksi, sillä 80-vuotiaan Nummisen elämäntarina kiinnittyy tiukasti Suomi-kiekon kehitykseen ja menestykseen.


Leijonakuningas Kalevi Nummisen tarina
Kirjoittaja: Ari Mennander
Kustantaja: Docendo 2020
600 sivua


Olet nyt