perjantai, 13 elokuu 2021 13:53

Polar-livesykeseuranta kuormituksen seurannassa

Kirjoittanut Ville Uronen

Uusi kausi on jälleen käynnistynyt ja monet pelaajat ovat palanneet joukkueharjoituksiin pitkienkin taukojen jälkeen. Pelaajakohtaiset erot fyysisessä suorituskyvyssä ovat mahdollisesti nyt suuremmat kuin koskaan. Jotta harjoittelusta saadaan kaikille pelaajille kehittävää, pelaajien kuormitusta kannattaa seurata päivittäin. 

Polar tarjoaa pelaajien livesykeseurantaan luotettavan ja edullisen ratkaisun. Polar Team App on maksuton iPadille ladattava sovellus, joka mahdollistaa jopa 40 pelaajan sykkeiden liveseurannan. Valmentaja voi seurata syketietoja pelaaja- tai joukkuekohtaisesti monipuolisten näkymien avulla ja varmistaa, että harjoituksen intensiteetti on sellainen kuin on suunniteltu.

Polar Team -sovellukseen luodaan jokaisesta pelaajasta oma pelaajakortti, jonka tietoja voi tarvittaessa helposti päivittää. Tarkat perustiedot kuten paino, pituus ja maksimisyke pelaajakortissa takaavat sen, että tulokset ovat luotettavia. Esimerkiksi harjoituksen aikana kulutetun energian määrä havainnollistaa konkreettisesti sitä, miten tärkeää paljon harjoittelevalle pelaajalle on syödä riittävästi ja riittävän usein.

Pelaaja tarvitsee käyttöönsä vain Polar-sykesensorin. Edullisin vaihtoehto on perinteinen rinnan ympärille puettava Polar H9 -sykesensori. Tästä hieman edistyksellisempi malli on Polar H10 -sykesensori. Tämä sensori on sisäisen muistinsa ja pro-tason kiinnitysvyön ansiosta ollut suosituin malli jääkiekossa. Kolmas vaihtoehto on käsivarressa pidettävä Verity Sense, joka tarjoaa uudenlaista käyttömukavuutta verrattuna perinteiseen rinnan ympärille kiinnitettävään vyöhön. Kaikkia sensoreita on tarjolla joukkueille tarkoitetuissa 10 kpl paketeissa sekä yksittäin.Ammattilaisjoukkueille on olemassa myös omia eritysiä sensoreita hyödyntävä Polar Team Pro -järjestelmä.

Vaikka valmentajalla ei olisikaan kokemusta sykkeiden seurannasta, järjestelmän käyttäminen ja perusasioiden oppiminen on hyvin helppoa. Oman joukkueen pelaajien sykkeiden käyttäytyminen treeneissä ja peleissä tulee nopeasti tutuksi. Mittaaminen tuo konkretiaa siihen, miten paremmassa kunnossa oleva pelaaja palautuu ja jaksaa paremmin, mikä voi motivoida pelaajia harjoittelemaan paremmin. Tärkein seurattava asia on kuitenkin se, näkyykö pelaajan sykkeissä jotain normaalista poikkeavaa. Jos pelaajan syke ei esimerkiksi laske normaalisti tauon aikana tai jos pelaaja ei saa sykettä ylös normaalisti, on usein syytä tarkastella kuormituksen kokonaistilannetta tai reagoida mahdollisesti tulossa olevaan flunssaan tai vastaavaan. Myös sairastelun tai loukkaantumisen jälkeen sykeseuranta tuo varmuutta siihen, että pelaajaa kuntoutetaan oikealla intensiteetillä. Usein valmentajille tulee yllätyksenä, kuinka pitkään sairastelut näkyvät pelaajien sykkeissä. Mitattu data tuo näissä tilanteissa varmuutta ja turvallisuutta valmennukseen.

Pelaajien osalta omien tuntemusten peilaaminen mitattuun dataan auttaa heitä kasvamaan urheilijoina. On tärkeää, että pelaaja oppii tuntemaan oman kehonsa toimintaa ja ymmärtämään myös harjoittelun fysiologisia perusteita. 

Lisätietoja: ville.uronen@polar.com

Olet nyt

Lisää uutisia kotimaasta