perjantai, 03 syyskuu 2021 12:30

Leijonat TV aloittaa toimintansa – Uusi koti Naisten Liigalle, U20 SM-sarjalle, U20 Mestikselle, U18 ja U16 SM-sarjoille ja miesten Suomi-sarjalle

Kirjoittanut Toimitus

Jääkiekkoliiton alainen sarjakausi käynnistyy tänään, kun kiekko tippuu jäähän U20 ja U18 SM-sarjoissa. Kauden alussa toimintansa aloittaa uusi katselualusta, Leijonat TV, joka näyttää jatkossa kaikki Naisten Liigan, U20 SM-sarjan, U20 Mestiksen, U18 ja U16 SM-sarjojen ja miesten Suomi-sarjan ottelut ja tuhansia muita jääkiekko-otteluita, mukaan lukien nuorisomaajoukkueiden yksittäisiä turnauksia.

Leijonat TV:n alusta ei julkaisuhetkellä ole vielä täysin valmis, minkä vuoksi syyskuun rakennusvaiheen ajan palvelu on käyttäjille ilmainen. Ensimmäisinä päivinä katselijoiden on hyvä varautua siihen, ettei osa lähetyksistä välttämättä toimi suunnitellusti.

Leijonat TV:n kuva perustuu automaattikameroihin, jotka on asennettu kesän aikana lähes 70 kaukaloon ympäri Suomen. Muutamassa kaukalossa asennukset ovat vielä kesken johtuen hallissa käynnissä olevasta remontista.

Vastaava, automaattikameroihin perustuva kuvausjärjestelmä on käytössä Ruotsissa, josta idea rantautui myös Suomeen.

- Olemme seuranneet kahden kauden ajan tarkasti Ruotsia, jossa automaattikamerat kattavat jo valtaosan jäähalleista. Halusimme Suomeen vastaavan järjestelmän, joka mahdollistaa seurojen näkökulmasta vaivattoman striimauksen pikkujunnujen peleistä aina SM-sarjatasolle, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen kertoo.

Automaattikameroin kuvataan kaikki muut järjestelmällä varustetuissa kaukaloissa pelattavat ottelut paitsi miesten Liigan ja Mestiksen ja kuluvan syksyn osalta jo käynnissä olevan Suomen Cupin pelit. 

Yhteistyökumppanina hankkeen teknisestä toteutuksesta, järjestelmästä ja tukipalvelusta vastaa ruotsalainen Sportway, joka on rekrytoinut hanketta varten Suomeen työntekijöitä koordinoimaan mm. laiteasennuksia ja huolehtimaan seurojen, joukkueiden ja katselijoiden tukipalvelusta.

Leijonat TV palvelee verkossa ja sovelluksena

Verkosta osoitteesta www.leijonat.tv löytyvä ja lähipäivinä sovelluksena App Storen ja Google Playn kautta ladattavaksi tuleva Leijonat TV on ensimmäisen kuukauden ajan ilmainen, mutta vaatii kirjautumisen.

Lokakuusta alkaen palvelu muuttuu maksulliseksi ja striimejä voi lunastaa katsottavaksi joko ottelu (4,99€), kuukausi (9,99€) tai vuosi kerrallaan (69,99€). Kuukausi- ja vuosimaksut sisältävät oikeuden suoriin lähetyksiin ja arkistoon.

- Iso asia seurojen näkökulmasta on helppouden lisäksi se, että osa striimien tuotoista kanavoidaan seuroille. Palvelun muuttuessa maksulliseksi katsoja voi ostotapahtuman yhteydessä valikoida, mille seuralle seuran osuus tuotosta kohdistetaan, Nurminen sanoo.

Automaattikamera hyödyntää Tulospalvelua ja toimii ilman erillistä kuvaajaa

Leijonat TV:n kuva perustuu automaattikameraan, joka kuvaa kaukaloa neljällä linssillä. Kuva kohdistuu kaukalon siihen osaan, jossa peli kulloinkin on. Muut kuvakulmat ovat käytettävissä kurinpidollisiin tarkoituksiin, minkä uskotaan parantavan merkittävästi pelin ja pelaajien turvallisuutta.

Järjestelmä on integroitu Jääkiekkoliiton Tulospalveluun, joka aloittaa ja päättää lähetykset. Erillistä kuvaajaa ei näin tarvita ja myös ottelugrafiikat liitetään lähetykseen automaattisesti Tulospalvelun kautta.

Lähitulevaisuudessa seuroilla ja joukkueilla on mahdollisuus liittää erillisen tuotantosovelluksen avulla kotiotteluiden lähetyksiinsä mm. selostus ja näkyvyyselementtejä yhteistyökumppaneille. Jatkossa Leijonat TV:n lähetyksiä voi tuottaa myös muilla kameroilla kaukaloista, joihin automaattikameroita ei vielä ole asennettu.

Työkaluja valmennukselle

Automaattikamerajärjestelmään yhdistettävä videovalmennustyökalu Team Account antaa jatkossa mahdollisuuden hyödyntää Leijonat.tv:n ottelukuvaa myös valmennuksellisiin tarpeisiin.

- Osalla joukkueista on jo käytössään videovalmennustyökaluja, mutta uuden järjestelmän kautta pelin ja pelaajien kehittäminen tulee mahdolliseksi entistä laajemmalle määrälle joukkueita, Nurminen uskoo.

Ensimmäiset seurojen koulutukset valmennustyökalujen käytöstä pidetään jo tulevalla viikolla Naisten Liigan ja U20 SM-sarjan joukkueille.
 

Lue lisää:
- Leijonat.tv:n verkkosivut
- Infopaketti automaattikamerajärjestelmästä seuroille ja joukkueille
- Sportwayn verkkosivut

Olet nyt

Lisää uutisia liiton toimistolta