maanantai, 23 joulukuu 2019 05:09

Dentafitin yksilölliset hammassuojat suojaavat Nuorten Leijonien hampaita – Hammassuojat yhä suositumpia jääkiekkoilijoiden keskuudessa

Kirjoittanut Sanna Pakarinen & Henna Malmberg
Hammassuojaa sovittamassa Nuorten Leijonien Patrik Puistola. Hammassuojaa sovittamassa Nuorten Leijonien Patrik Puistola. Silja Schemeikka

Jääkiekko on fyysinen laji, jossa saattaa välillä valitettavasti tulla kolhuja. Yksi suosiotaan koko ajan kasvattava turvavaruste on ylähampaisiin asennettava hammassuoja, joka suojaa purukalustoa ja vaimentaa ja tasoittaa mahdollista hampaisiin kohdistuvia iskua. Suojat myös vähentävät aivotärähdyksen riskiä, minkä vuoksi niitä käyttävät aikuisten lisäksi häkkikypärät päässään pelaavat juniorit.

Pikkuleijonille ja Nuorille Leijonille yksilölliset hammassuojat tekee kotimainen perheyritys Dentafit, joka on valmistanut hammassuojia Suomessa vuodesta 2014 alkaen. Joulukuussa hammassuojat luovutettiin MM-kisoihin matkaaville Nuorille Leijonille, Pikkuleijonat saavat omansa keväällä ennen kauden huipennusta. Dentafitin hammassuojia käyttävät myös monet miespelaajat, mukaan lukien Leijonien viime kevään kultajoukkueen kapteeni Marko Anttila.

Dentafitin Laura Cedras vastasi Leijonat-toimituksen kysymyksiin hammassuojista.

Mihin hammassuojien kasvava suosio perustuu?
- Tähän on varmasti monta syytä. Ensinnäkin tietoisuus hammassuojien hyödyistä on lisääntynyt: ne suojaavat hampaita ja vähentävät myös aivotärähdyksen riskiä. Toisaalta suunnittelun ja muotoilun kehityttyä myös käyttö on entistä mukavampaa. Hammassuojia on helppo käyttää ja erityisesti yksilölliset hammassuojat istuvat niin hyvin, ettei niitä juuri huomaa. Myös hengittäminen onnistuu helposti, eli suojat eivät häiritse pelaamista.

Miten mittatilaustyönä tehdyt hammassuojat eroavat kaupan hammassuojista?
- Mittatilaussuojat on tehty jäljennöksen mukaan yksilöllisesti. Ne sopivat suuhun täydellisesti, joten käyttö on helppoa, mukavaa ja lähes huomaamatonta. Kaupan hammassuojat ovat yhtä mallia ja kuitenkin jokaisen suu on erilainen - siksi kaupan suojat eivät istu samalla tavalla ja ne helposti häiritsevät käytettäessä.

Miten yksilölliset hammassuojat valmistetaan?
- Yksilölliset hammassuojat valmistetaan ottamalla suusta jäljennös. Suun muotit rekisteröidään, ja hammassuoja valmistetaan kerrostamalla erilaisista suuhun tarkoitetuista muovimateriaaleista.

Poikkeavatko jääkiekkoon tehdyt suojat muihin lajeihin tarkoitetuista hammassuojista?
- Jääkiekkoon tarkoitetuissa suojissa on extrakerros ohutta, kovaa muovia etuhampaiden suojana – tuote siis poikkeaa hieman muihin kontaktilajeihin tarkoitetuista suojista. Sisäpuolelta hammassuoja on ohut, mikä tekee hengittämisen helpoksi.

Minkälainen prosessi yksilöllisten hammassuojien valmistus on?
- Valmistukseen tarvitaan kaksi sovitustapaamista. Ensimmäisellä kerralla suusta otetaan jäljennös, minkä jälkeen suoja valmistetaan laboratoriossa. Valmis suoja sovitetaan toisella sovituskerralla suuhun. Tällöin rekisteröidään vastapurenta ja se, että suoja ottaa tasaisesti kaikki hampaat kiinni – tämä nimenomaan vaimentaa iskua.

Kuinka kauan hammassuoja kestää käyttöä?
- Hammassuojan kesto riippuu muiden varusteiden tapaan käytöstä. Jos suojia säilytetään asiallisesti ja käytetään suussa eikä pureskella poikittain, voi suoja kestää parikin kautta. Jos taas suojaa pyörittelee suussa ja pureskelee paljon väärissä asennoissa, voi suojan joutua uusimaan vuoden sisällä.

Kuinka paljon yksilölliset hammassuojat maksavat?
- Junioreiden hammassuojat maksavat 169€, aikuisten mallit 189-249€.

Lue lisää: Dentafit.fi

Olet nyt

Lisää uutisia liiton toimistolta