maanantai, 03 kesäkuu 2019 15:45

Jääkiekkoliitto mukana Et ole yksin -hankkeessa

Kirjoittanut
Annina Rajahuhta Et ole yksin -hankkeen lanseeraustilaisuudessa 3.6. Sanomatalossa Annina Rajahuhta Et ole yksin -hankkeen lanseeraustilaisuudessa 3.6. Sanomatalossa

Tutkimusten mukaan kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa esiintyy urheilussa kaikissa lajeissa ja kaikilla tasoilla. Urheiluharrastus on kolmanneksi yleisin paikka kiusaamiselle koulun ja netin jälkeen. 

Jääkiekkoliitto on mukana Väestöliiton ja suomalaisen urheilun Et ole yksin -yhteishankkeessa. Reilu vuosi sitten perustetun palvelun tavoitteena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. Päämääränä on auttaa häirinnän, väkivallan tai kiusaamisen kohteeksi joutunutta ja hänen läheisiään. Käytännössä hanke tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille, valmentajille, huoltajille sekä seurojen ja lajiliittojen työntekijöille. 

– Ensimmäisen toimintavuoden aikana palveluun on ottanut yhteyttä niin aikuisia kuin nuoria. On pidetty hyvänä, että voi olla yhteydessä muualle kuin omaan seuraan tai suoraan lajiliittoon. Asian arkaluontoisuuden takia on joskus helpompi puhua tuntemattomalle ja nimettömänä, kertoo Väestöliiton asiantuntija Saara Ruotsalainen.

Toisen toimintavuoden aikana lisätään tietoa aiheesta urheilevien nuorten ja heidän vanhempiensa keskuudessa sekä koulutetaan urheiluseuroja ennaltaehkäisyssä ja puuttumisessa. Ensimmäisessä vaiheessa seurat saavat konkreettisia toimintaohjeita ennaltaehkäisyyn ja syksyllä kännistyvät koulutukset seuratoimijoille. 

– Tiedon lisääminen ja avoimuus ovat tehokasta ennaltaehkäisyä. Mitä enemmän urheilijat, vanhemmat ja valmentajat ilmiöstä tietävät, sitä hankalampaa tekijöiden on toimia. Nuoret alkavat tunnistaa milloin heidän rajojansa on ylitetty, kertoo Saara Ruotsalainen.

Tunnetut urheilijat seitsemästä lajista ovat mukana epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaisessa kampanjassa. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa tarjotaan jatkossa urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi. Jääkiekon parista mukana hankkeessa ovat Naisleijonien MM-hopeamitalisti Annina Rajahuhta sekä ex-huippukiekkoilija Tuomo Ruutu.

Videolla Annina Rajahuhta kertoo ajatuksiaan hankkeen mediatilaisuudessa 3.6. 

 

 

Lisätiedot Et ole yksin -palvelusta: Väestöliitto, asiantuntija Saara Ruotsalainen 040 630 5386 

Et ole yksin -hankkeessa ovat mukana Jääkiekkoliitto, Koripalloliitto, Lentopalloliitto, Palloliitto, Salibandyliitto, Uimaliitto, Voimisteluliitto, Suomen Olympiakomitea ja Suomen urheilun eettinen keskus SUEK. Hanketta tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Veikkaus.

https://etoleyksin.fi/