perjantai, 10 syyskuu 2021 12:47

U20 SM: Ilveksen Nymanilla näytön paikka

Kirjoittanut Varpu Sihvonen
U20 SM: Ilveksen Nymanilla näytön paikka Mika Kylmäniemi

Ilveksen 17-vuotias hyökkääjä Jani Nyman summaa alkaneen kauden kahteen sanaan: näytön paikka. Puheessa vilahtelevat sanat A-juniorit, MM-kisat ja NHL, mutta ihan päällimmäisenä ajatuksissa on Ilveksen menestyminen käynnissä olevassa U20 SM-sarjassa.

– Meillä on hyvä porukka. Siinä on jonkun verran uusia pelaajia, mutta myös tuttuja kavereita viime kaudelta. Kausi on lähtenyt hyvin liikkeelle, ja hyökkäyspeli on ollut meidän vahvuus. Mutta kyllä me pystytään puolustamaankin hyvin, hän ruotii.

Nyman arvioi tuovansa joukkueeseen eniten maalinteon tehokkuutta ja kehuu sen johtuvan hyvästä ketjusta, jonka keskellä pelaa Jakub Kos ja toisella laidalla Joona Korhonen.

– Me kaikki ollaan hyviä kiekolla, varsinkin hyökkäyspäässä, missä peli menee tosi hyvin yhteen. Me on ketjuna saatu peli kulkemaan hyvin, ja samalla lailla kun pystytään jatkamaan, niin hyvä tulee, Nyman tuumii.

Kuluneen vuoden aikana Nyman on ollut mukana U18 sekä U20 maajoukkueessa, pelannut muutaman harjoitusottelun Ilveksen liigajoukkueessa ja viilettänyt U20 SM-sarjassa. Nyt alkanut kausi tosiaan on näytön paikka, sillä ensi vuoden kesällä hän on varauskelpoinen NHL:ään, ja kykyjenetsijät seuraavat hänen ikäluokkaansa tarkasti niin sarjapeleissä kuin kansainvälisissä turnauksissa.

– Olisi mukava päästä U18 MM-kisajoukkueeseen ja pelata hyvä, ehjä kausi A-junnuissa. Jos saisi jotain muitakin pelejä, niin se olisi sitten bonusta. On tosiaan mielenkiintoinen vuosi edessä. Mutta samalla lailla menen kuin ennenkin. Menestys tulee työn kautta, jos on tullakseen, hän miettii edessä olevia kuukausia.

Nyman naurahtaa eksyneensä kahden isoveljen perässä jäähallille – ja sitten laji vei mennessään. Veljien, heidän kavereittensa ja omien kavereitten kanssa pelattiin pihapelejä harva se päivä, ja kalenteriin alettiin merkata oikeita sarjapelejä ”ehkä kymmenvuotiaana”. Voittaminen alkoi viehättää ottelu ottelun jälkeen aina vain enemmän, eikä mikään muu pelipaikka kuin hyökkääjä edes käynyt mielessä.

– Aina on ollut kova tahto voittaa, hän myöntää.

Ensimmäinen idoli oli Teemu Selänne. Nykyisin Nyman sanoo seuraavansa NHL-pelaajista eniten Florida Panthersin kapteenia Aleksander Barkovia ja Colorado Avalanchen suomalaistähteä Mikko Rantasta, ja hänen äänessään kuuluu kunnioitus, kun hän kutsuu heitä tekijämiehiksi.

Viime kaudella U20 SM-sarjassa pelatessaan Nyman alkoi tosissaan miettiä, että jääkiekosta voisi tulla hänelle ammatti. Nyt tavoite on selvä: Suomen Liiga tai NHL.

Olet nyt

 
 
 

Etsi sivustolta