maanantai, 23 elokuu 2021 11:40

U20 SM: Näiden päävalmentajien johdolla uuteen kauteen – Mukana kokemusta ja tulevaisuuden nimiä

Kirjoittanut
Päävalmentajina U20 SM-sarjassa kaudella 2021-22 aloittavat Petri Karjalainen (vas.), Jussi Tapio ja Joni Töykkälä. Päävalmentajina U20 SM-sarjassa kaudella 2021-22 aloittavat Petri Karjalainen (vas.), Jussi Tapio ja Joni Töykkälä.

U20 SM-sarjan päävalmentajisto uudistuu tälle kaudelle seitsemällä valmentajanimellä. Joukossa on kuitenkin muhkea määrä valmentajakokemusta niin maajoukkueympyröistä kuin sarjakiekkoilusta, kotimaisia ja ulkomaisia huippusarjoja myöten.

Pelaajauraltaan kiekkokansalle tuttu Joni Töykkälä aloittaa seitsemännen kautensa valmennustehtävissä HIFK:ssa, näistä viidennen päävalmentajana. Töykkälä luotsasi HIFK:n U16-ikäluokkaa 2017-19, ja kaksi edellistä kautta hän toimi seuran U18-ikäluokan päävalmentajana.

– Olen erittäin iloinen, että "Kollien" vastuuvalmentaja saatiin seuran sisältä. Meille on rakentunut selkeä valmentajapolku junnuihin. Aiemmin sitä ovat kulkeneet mm. Kari Kalto ja Kimmo Kuhta, HIFK:n junioreiden kehitysjohtaja Simo Mälkiä kertoo seuran tiedotteessa.

Pitkän valmentajapolun kulkenut Petri Karjalainen ottaa valmennusvastuun KalPassa. Karjalainen on hankkinut valmennuskokemusta kaikista juniorimaajoukkueista, Liigasta, Mestiksestä, KHL:stä ja Sveitsin pääsarjasta. Uran kohokohtiin kuuluu U20 maailmanmestaruus valmennusryhmän jäsenenä vuonna 2014. Viime kaudella Karjalainen toimi Pikkuleijonien päävalmentajana.

– KalPan urheilullinen tausta, seuran historia ja se mitä seura merkkaa yhteisölleen ovat hienoja asioita. Kun pääsee omalla panoksellaan jatkamaan sitä, se tuntuu hienolta, uusi päävalmentaja kertoi keväällä KalPan tiedotteessa.

Kiekko-Espoon päävalmentajana aloittaa Lasse Kivekäs. Aikaisemmin Bluesin U16-ikäluokan päävalmentajana toiminut Kivekäs on valmentanut kolme edellistä kautta Kiekko-Vantaan U18-ikäluokkaa. Opettajankoulutuksen hankkinut Kivekäs aloittaa neljännen kautensa ammattivalmentajana.

SM-sarjassa jo viime kaudella esiintyneen tamperelaisen KOOVEEn päävalmentajana toimii Ari Ala-Marttila. Viime kaudella Ala-Marttila oli mukana joukkueen valmennusryhmässä apuvalmentajana. Valmennuskokemusta on U20 Mestiksen ja Suomi-sarjan lisäksi myös Ilveksen U18-ikäluokasta.

U20 SM-sarjan päävalmentajiston kokeneinta kaartia edustaa Kärppien Jari Laukkanen. Kärppien organisaatiossa kehitysvastaavana viime vuodet toiminut pitkän kiekkotaustan hankkinut Laukkanen on toiminut aiemmin Kärppien päävalmentajana U20-ikäluokassa kuudella kaudella vuosina 2004-11 ja luotsannut joukkueen Suomen mestariksi keväällä 2010. Liigassakin päävalmentajakokemusta hankkinut Laukkanen palaa haalarihommiin neljän vuoden tauon jälkeen.

– Halleilla on tullut pyörittyä kuitenkin viimeisetkin vuodet, joskin vähän eri näkökulmalla. Päivittäinen valmentaminen on itselle vuosien varrelta kuitenkin niin tuttua hommaa, että ei tässä ihan tuntemattomaan olla hyppäämässä, Laukkanen kertoo.

Pitkän linjan kiekkomies Mikael Kotkaniemi otti Lukon päävalmentajuuuden keväällä vastaan Marko Virtaselta. Kolmella kaudella Liigassakin päävalmentajana toimineelle Kotkaniemelle kausi on ensimmäinen U20-ikäluokan päävalmentajana. Kauden alla vakavasti sairastuneen Kotkaniemen sijaisena toimii toistaiseksi Jarno Mensonen, joka on hankkinut valmennuskokemusta Keski-Euroopan sarjoista lähes 10 kauden ajan.

Pelaajauransa keväällä 2018 lopettanut Jussi Tapio aloittaa Sportin päävalmentajana. Kolmella edellisellä kaudella Tapio on toiminut joukkueen apuvalmentajana.

– Lähdin valmennushommiin ajatuksella, että voin tulevaisuudessa hypätä päävalmentajan rooliin ja sen aika on nyt. Iso teema on harjoituskulttuuri, jota olemme Olli Hällforsin kanssa rakentaneet ja sitä on tarkoitus jatkaa tuoden siihen vähän lisää omia mausteita. Laadukas arki luo parhaan ilmapiirin urheilulliselle tekemiselle, toteaa Tapio Sportin tiedotteessa.

Toisen kautensa TUTOssa aloittava Kim-Anton Wikström valmensi viime kaudella U18-ikäluokan Mestis-joukkuetta. Nyt hän ottaa valmennusvastuun turkulaisten vanhimmasta juniori-ikäluokasta.

U20 SM-sarjan päävalmentajat 2021–22

HIFK: Joni Töykkälä, 37, 1. kausi (2020-21: Kimmo Kuhta)
HPK: Marko Rairama, 29, 2. kausi
Ilves: Miikka Kuusela, 44, 2. kausi
Jokerit: Tero Määttä, 39, 4. kausi
Jukurit: Tommo Nukari, 29, 2. kausi
JYP: Antti Turunen, 35, 2. kausi
KalPa: Petri Karjalainen, 41, 1. kausi (2. kausi U20 SM-sarjassa, 2020-21: Iiro Maukonen)
K-Espoo: Lasse Kivekäs, 38, 1. kausi (2020-21: Jaakko Heikkilä)
KooKoo: Sakari Muotka, 34, 2. kausi
KOOVEE: Ari Ala-Marttila, 36, 1. kausi
Kärpät: Jari Laukkanen, 54, 1. kausi (7. kausi U20 SM-sarjassa, 2020-21: Ville Mäntymaa)
Lukko: Mikael Kotkaniemi, 52, 1. kausi, sij. Jarno Mensonen, 50, 1. kausi (2020-21: Marko Virtanen)
Pelicans: Juhamatti Yli-Junnila, 40, 3. kausi
RoKi: Mika Uramo, 47, 3. kausi (2. kausi U20 SM-sarjassa)
SaiPa: Jouko Viljakainen, 53, 4. kausi
Sport: Jussi Tapio, 35, 1. kausi (2020-21: Olli Hällfors)
Tappara: Jussi Taipale, 33, 2. kausi
TPS: Hermanni Vidman, 42, 4. kausi
TUTO: Kim-Anton Wikström, 38, 1. kausi (2020-21: Tommi Elomo)
Ässät: Juha-Matti Kemppainen, 38, 2. kausi

Olet nyt

 
 
 

Etsi sivustolta