torstai, 14 lokakuu 2021 08:17

U18 SM: Äänekäs Marttinen pitää KalPan kentän ajan tasalla

Kirjoittanut Varpu Sihvonen

Milo Marttinen tykkää lähteä maaliltaan pelaamaan kiekkoa, jos vain voi sillä tavalla auttaa joukkuekavereitaan. Eikä apu rajoitu pelkästään kiekonkäsittelyyn, sillä hän yrittää myös ahkerasti pitää neuvoillaan omat puolustajat ajan tasalla - ja miksei hyökkääjätkin.

- Parhaani mukaan olen äänekäs, 17-vuotias KalPan maalivahti naurahtaa.
 
Marttinen on U18 SM-sarjan maalivahtien kärkikastia, sillä tällä hetkellä torjuntaprosentti 95,3 on sarjan toiseksi paras, samoin voittoprosentti 75,0. Neljästä ottelusta on kolme voittoa, nollapelejä on yksi, päästettyjä maaleja neljä ja ottelukohtainen päästettyjen maalien keskiarvo 0,98 eli sama kuin Jokereiden Jaakko Helmisellä. Eli sarjan paras.
 
Marttinen harjoittelee KalPan U20-joukkueen mukana ja pelaa U20 SM-sarjassa sekä lainalla U18-joukkueessa.
 
– Olen kyllä omaan kauteeni tyytyväinen, varsinkin U18-sarjassa. Eikä U20-sarjakaan ole mennyt mitenkään huonosti, hän arvioi.
 
Marttinen kertoo asettaneensa kaudelle yhden tärkeän tavoitteen: antaa joukkueelle mahdollisuus voittaa joka ilta. Vahvuuksina voittojen tavoittelussa ovat koko (190 cm ja 78 kg) sekä hyvät reaktiot ja loppuun asti pelaaminen.
 
– Onhan se etu, jos on pitkä maalivahti. Ulottuvuutta löytyy, hän mainitsee.
 
Marttinen selittää KalPan U18-joukkueen pelaavan SM-sarjassa viikonlopun kerrallaan, eikä ajatuksien anneta karata liian kauas. Ensin tavoitellaan alkusarjassa paikkaa neljän, viiden kärkijoukkueen porukassa ja sen jälkeen edetään mahdollisimman pitkälle. Mieluimmin päätyyn asti.
 
– U18 on hengeltään mukava porukka ja työteliäs. Kaikki otetaan hyvin mukaan porukkaan. Joukkueen kemia on hyvä ja hyökkäyspelaaminen on vahvaa, hän summaa joukkueensa vahvuudet.
 
Marttiselta on usein kysytty, miksi hän ryhtyi maalivahdiksi. Hän ei osaa vastata muuten kuin että tontti vain kolahti ja tuntui heti omalta paikalta.
 
– Joku vaan klikkasi ja tuli tunne, että tätä pitää tehdä. Taisin aikoinaan olla kenttäpelaaja pari viikkoa ja sitten vaihdoin veskariksi. Vaikea selittää, mikä tolppien välissä kiehtoo. Varmaan se, että maalivahdilla on mahdollisuus voittaa peli joukkueelle, jos joukkueella ei muuten kulje. Maalivahti voi hävitä tai voittaa ottelun, hän pohtii.
 
Marttinen siis haluaa torjua mahdollisimman monta voittoa KalPalle, olipa kyseessä kumpi tahansa joukkue, U18 tai U20. Muita kauden tavoitteita ovat jossain vaiheessa ykkösmaalivahdin paikan valtaaminen U20-joukkueessa ja U18-ikäisten maajoukkue.
 
Entä onko mitään tilastollisia tavoitteita?
 
– Maalivahti ei oikein voi asettaa muita tilastotavoitteita kuin päästettyjen maalien keskiarvo ja voittoprosentti. Itsellä kauden tavoite on se, että päästettyjen maalien keskiarvo on alle kaksi. Muita ei ole.
 
Marttinen ei ole vielä tarkemmin miettinyt tulevaisuuttaan tätä kautta pitemmälle, mutta hän kaavailee, että Liiga voisi olla seuraava askel ja siitä voisi sitten edetä niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Parasta tietysti olisi, jos peli kehittyisi niin paljon, että jääkiekosta tulisi joskus ammatti.
 
– Varmaan jokaisella veskarilla on joku idoli, Liigassa tai NHL:ssä. Minulla se on Carey Price. Hän oli ensimmäisiä maalivahteja, joita aloin pienempänä seurata, ja hän jäi idoliksi, hän toteaa.

Olet nyt

 
 
 

Etsi sivustolta