perjantai, 29 marraskuu 2019 13:46

Puolustajat kunniaan – Suomi-sarjan puolustajista esittelyssä Jere Rantala ja Arttu Räisänen

Kirjoittanut Jussi Talvio
Arttu Räisänen Arttu Räisänen Pekka Vainio

Varsinkin niissä sarjoissa, joissa ei tilastoida peliaikoja tai +/- lukemia, on puolustajien onnistumisien arviointi hankalaa. Vaikka kyseessä on viisikkopeli ja usein todetaan, että hyökkääjienkin pitää puolustaa ja puolustajien hyökätä, niin puolustuspelaajat jäävät usein pisteissä hyökkääjien taakse. Lisäksi pisteet ovat usein niitä vähemmän arvostettuja syöttöjä. Tästä syystä heitä ei juurikaan nosteta otsikoihin tai palkita pelien parhaina. Vaikka puolustaja pelaisi unelmapelin, blokkaisi kuteja, siivoaisi oman maalin edustaa, taklaisi, tekisi hyviä riistoja ja avauksia, antaisi muutaman maalisyötön, niin palkintoja ei heru ilman pisteitä ja varsinkaan maaleja. Maalivahti palkitaan nollapeleissä ja ”hyvissä” tappioissa, mutta ei puolustajaa.

Esitellään nyt pari Suomi-sarjassa pelaavaa pakkia, joiden otteita kannattaa seurata. 

Jere Rantala – JHT

25-vuotias Lauttakylän Lujan kasvatti, joka on aikuisissa pelannut 130 Mestis-peliä ja Suomi-sarjassa 82 peliä. Mies on takonut tällä kaudella 18 peliin tehot 7+22=29, mikä oikeuttaa sarjan pistepörssin neljänteen sijaan ja JHT:n sisäisissä pisteissä mies on toisena Jarno Palolan jälkeen.

JHT:n päävalmentaja Ville Kautiainen, miten luonnehtisit lyhyesti Rantalaa?

– Huikean tehokas pakki. Huippupäivänä puolustaa hyvin ja tukee hyökkäyksiä tehokkaasti.

Tavoitimme Rantalan, kun joukkue oli valmistautumassa torstain pelireissulle Ouluun. Jere, olet kotoisin Huittisista. Miten tie on vienyt Kalajoelle ja mistä tämän kauden hurja pelivire on peräisin?

– Pelasin C2-ikäluokkaan saakka Lauttakylän Lujassa ja siitä eteenpäin junnuvuodet Lukossa. Viimeisenä A-junnukautena halusin saada kokemusta miesten peleistä ja tie vei lopulta Kokkolaan. Hermes pelasi tuon kauden 2014-15 Suomi-sarjassa. Kevään Mestis-nousun jälkeen sain jatkosopimuksen ja pelasin kolme seuraavaa kautta Mestistä Hermeksessä.

– Kalajoelle siirryin viime kaudella. Olen kotiutunut Kokkolaan, päivät kuluvat opiskelujen merkeissä ja iltaisin kuljetaan muiden Kokkolassa asuvien pelaajien kanssa 60km matka Kalajoelle harjoituksiin tai peleihin.
– Pisteitä on tosiaan tällä kaudella tullut mukavasti. Koko joukkue on pelannut hyvin ja itsellä on jäänyt pelaamisesta turha stressi pois. Ehkä se on tuonut sitä tulostakin.

Jere Rantalan pelaajakortti.

Arttu Räisänen – Titaanit

Räisäsen peliura alkoi Nummelan palloseurassa, josta tie vei Bluesin kautta Kouvolaan ja loputa Kotkaan. Ikää miehellä on 22-vuotta. Läpimurtokauttaan miesten sarjoissa pelaava Räisänen on tehnyt tehoja 13 peliin mukavat 7+4=11.

Mika Iltola,  Titaanien päävalmentaja, millaisesta pelaajasta puhutaan?

– Arttu on liikkuva ja hyvin hyökkäyksiä tukeva pakki, jolla on hyvä laukaus. Vahva kaveri, joka on erittäin tunnollinen harjoittelija. Ei valita turhasta.

Arttu, kerro vähän miten tie on vienyt Nummelan harjuilta Kotkaan?
– Nummelasta siirryttiin Bluesiin pelaamaan C2-ikäluokan ylialueellista sarjaa. Pääsin kulkemaan kimppakyydillä, kun meitä kulki samaan suuntaan toinenkin pelaaja ja valmentaja. Koulua kävin Espoossa ja siirryin A-junnuna Kouvolaan, jossa pelasin A SM-Liigaa kaksi kautta ennen asepalvelusta. Nykyisin HC Giantsissa pelaava Juho Veneskari oli lainapestillä Titaaneissa ja hänen vanavedessään siirryin Kotkaan loppukaudeksi 2017-18.
– Viime kausi oli Titaaneille pettymys, mutta tällä kaudella on joukkueen ja sitä myötä omatkin pelit sujuneet paremmin. Tosin juuri nyt on alla neljän pelin tappioputki, jota katkaisemaan lähdetään perjantain ja lauantain kotipeleissä.

– Itsellä ei ole suuria tavoitteita jääkiekon suhteen. Pelaan, koska nautin siitä. Kausi kerrallaan katsotaan jatkoa.

Arttu Räisäsen pelaajakortti.

Monia muitakin puolustajia olisi voinut nostaa esille, mutta tässä oli pari esimerkkiä. Monilla Suomi-sarjassa pelaavilla puolustajilla on Mestis-kokemusta useammalta kaudelta ja joukkoon mahtuu myös 2000-luvulla syntyneitä nousevia tähtiä. Annetaan arvostusta puolustajille siinä missä useammin parrasvaloissa paistatteleville hyökkääjille ja maalivahdeillekin.

Olet nyt

Lisää Suomi-sarjan uutisia