maanantai, 18 helmikuu 2019 15:18

Kapteeni käskee vai käskeekö? – ”En osaa alkaa esittämään tai kopioimaan muita”

Kirjoittanut Leeni Pellinen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU

Mitä kapteenin C-kirjain rinnassa merkitsee ja millaista vastuuta tehtävä tuo? Leijonat.fi kysyi neljältä Suomi-sarjan kapteenilta.

Kapteeni on johtaja. Hän tsemppaa joukkuetta vaikeilla hetkillä. Toiset näyttävät esimerkkiä jäällä ja toiset pitävät enemmän ääntä kopissa. He pitävät omiensa puolta pelissä tuomareiden suuntaan ja ovat myös linkkinä pelaajiston ja valmennuksen välillä.

Kiekko-Espoon kapteeni Nikke Kettukangas ei omien sanojensa mukaan ole missään tapauksessa kopin äänekkäin äijä.

– Mä yritän näyttää just teoilla esimerkkiä ja olla oikeudenmukainen. Kyllä mua kuunnellaan, kun on asiaa, Kettukangas pyöritteli.

Porvoon Huntersin kapteeni Miika Runsala on samoilla linjoilla. Hän haluaa auttaa joukkuetta omalla työpanoksella. Hän tiedostaa olevansa joukkueen johtohahmo, mutta kokee, että itseänsä ei voi lähteä muuttamaan.

– Jos mielletään, että kapteenin pitäisi olla jotenkin ronski, kova mölyämään ja huutamaan, niin sellaisena mä en todellakaan itseäni näe.

Runsalan mieleen muistuu hetki omilta juniorivuosilta, kun A-junioreissa pelatessaan hänet valittiin ensimmäistä kertaa urallaan kapteenistoon. Silloisen valmentajan sanat on piirtyneet Runsalan mieleen.

Petrellin Joni sanoi silloin, että vaikka hän nimittäisi mut kapteeniksi, niin mun ei tartte muuttaa mitään, Runsala muisteli.

Kettukankaan ja Runsalan tavoin myös Nokian Pyryn Ossi Pellinen ja Kajaanin Hokin Niko Saarenpää korostavat juuri aitoutta ja omana itsenä olemista myös kapteenina. Persoona saa ja sen pitää näkyä.

– Kerron mielipiteeni välillä ylirehellisesti – annan suoraa palautetta. Joskus pystyisi rauhoittamaan. Se on minä itse. En osaa alkaa esittämään tai kopioimaan muita. Jäällä esimerkin näyttäminen, että harvoin olen ensimmäisenä äänessä kopissa, Saarenpää kuvaili.

– Persoonana olen rento, en mikään kurinpitäjä. Ehkä sitä kautta kannustan kaikkia olemaan omia itseään. Nautin itse niin paljon pelaamisesta, niin tuoda sitä fiilistä esille. Toi on kuitenkin aina etuoikeutettua hommaa, että saadaan pelata. On mahtavaa olla kapteeni, Pellinen tuumaili.

Ketjukangas nostaa esille sen, että ainakin itse hän ajattelee ensin joukkuetta ja sitten vasta itseään. Kapteenin täytyy olla joukkuepelaaja eikä sooloilija. Pellinen puolestaan kokee itselleen luontaisena pelaajien kanssa juttelun. Hän tykkää keskustella joukkueen nuorten pelaajien kanssa. Saarenpää puolestaan keskustelee paljon valmennuksen kanssa joukkueeseen liittyvistä asioista.

Koko ”kipparikvartetti” pitää kapteenin tehtävää vastuullisena tehtävänä. Se on hieno kunnianosoitus valmennukselta ja joukkuekavereilta. Kapteeni on myös tietyllä tavalla oman seuran lähettiläs sekä seuran sisällä että ulospäin.

– On tämä kapteenin tehtävä iso kunnianosoitus ja vastuullinen tehtävä. Olla mukana miettimässä asioita koko joukkueen kanssa ja kannalta. Kyllä joukkueen kapteenin pitää olla esimerkkinä seuran junioreille ja ulkopuolella muutenkin, Runsala muistutti.

– C painaa rinnassa sen verran, että haluat tuoda omalla tekemisellä esille seuran arvoja. Oma päivittäinen tekeminen täytyy olla korkealla tasolla. Ehkä se on kapteenina toimiminen saa hyvällä tavalla myös vaatimaan itseltä enemmän, Pellinen pohdiskeli.

Saarenpää nostaa esille kapteenin roolin tiukoissa paikoissa. Kun joukkueella on kokenut kapteeni, joka ei pienestä säikähdä, niin se luo rauhaa koko joukkueen tekemiseen.

– Tuon varmasti tiettyä rauhallisuutta meidän joukkueen tekemiseen, kun olen nähnyt niin monenlaisia pelitilanteita. Totta kai pitää myös uskaltaa tarvittaessa potkia ja tsempata kavereita eteenpäin, mikäli ei ole ollut ihan omalla tasolla.

Saarenpää, Kettukangas, Runsala ja Pellinen johtavat paraikaa omia joukkueitaan kohti Suomi-sarjan ratkaisuotteluita, joissa varmasti myös kapteenin merkitys entisestään kasvaa. Kokemuksesta se ei jää tällä nelikolla kiinni.

Olet nyt

Lisää Suomi-sarjan uutisia

Suomi-sarja kausi kaudelta

Sarjojen sivut

Jääkiekkoliiton alaisten sarjojen kausi päättyi koronaviruksen vuoksi 12.3.2020. Lue lisää täältä.

Liiga

Naisten Liiga

Mestis

Suomi-sarja

Nuorten SM-liiga

B-nuorten SM-sarja

B2-nuorten SM-sarja

C-nuorten SM-sarja

Rullakiekon SM-liiga

 

Etsi sivustolta