keskiviikko, 07 lokakuu 2015 09:19

Suomi-sarjan pistelinko myöntää haasteet: "Maailman kovin harrastesarja"

Kirjoittanut Riku Saari
Antti Tenkanen on FPS:n tärkeimpiä pelaajia. Antti Tenkanen on FPS:n tärkeimpiä pelaajia. Riku Saari

FPS:n 25-vuotias hyökkääjä Antti Tenkanen on perheenisä, Suomi-sarjan pistelinko ja Huittisten kasvatti. Rahkeita voisi olla korkeammallekin sarjatasolle, mutta Tenkasen elämä on muutakin kuin jääkiekkoa ja perinteikkäässä Forssassa hänelle mieleinen kiekkokulttuuri.

FPS:n varakapteeni Antti Tenkanen on pienikokoinen ja taitava hyökkääjä. Kauden maalitilastoihin suoraan kypärätempulla rynninyt 25-vuotias Tenkanen kertoi vahvan ottelun johtuneen hyvästä valmistautumisesta, töissä, kuinkas muutenkaan.

– Mukava työpäivä alla, niin ei ehtinyt hirveästi ylikeskittymään. Päivä meni rutiinien mukaisesti, kuten muutkin arkipäivät. Tietysti hallille tullessa on aina jo sataprosenttinen keskittyminen illan peliin, Tenkanen kuvailee arkeaan.

”Maailman kovin harrastesarja”

Suomi-sarjassa treenataan arkisin, viikonloput pelataan tosissaan ja karkeasti joka toinen viikonloppu myös matkustetaan ympäri Suomea. Tenkasen onni on sujuvasti Valtatie 2:n varressa Huittisissa sijaitseva työpaikka, perheyritys liikuntakeskus Spiraali, jonka myötä liikunnallinen työelämä joustaa harrastuksen suuntaan.

– Olen onnekas siinä mielessä. Mutta on tämä rehellisesti sanottuna rankkaa hommaa, maailman kovin harrastesarja. Treenimäärät ja pelimäärät ovat tosi isoja. Pitää tästä tykätä, että tätä jaksaa.

– Mutta kyllä kiekko niin kivaa on. Tietysti joskus jää harkkoja välistä, mutta nautitaan silloin, kun päästään jäälle.

Leijonat.fi tapasi Tenkasen Forssan jäähallin uusituissa pukukoppitiloissa. Kuva: Riku Saari

Perhekeskeinen pistelinko

Viime kaudella vikkelä laituri nautiskeli FPS:n tehokkaimmaksi, kun 36 ottelussa kertyi 57 tehopistettä. Sillä irtosi myös Suomi-sarjan pistepörssin toinen sija. 

Kovia lukemia perheenisälle, joten olisiko Tenkasella mahdollisuuksia pelata korkeammallakin sarjatasolla? Miksei. Kaudella 2011-12 Tenkanen pelasi ensimmäisellä aikuisten sarjakaudellaan Savonlinnan SaPKo:ssa 45 ottelua 27 tehopisteen saldolla. Toiselle kaudelle joukkueen valmentaja vaihtui, eikä yhteisymmärrys uuden luotsin kanssa löytänyt oikeaan uomaan.

– Se oli hieno vuosi. Sen jälkeen Forssa oli paras paikka. Olisi siinä varmasti ollut saumoja lähteä muuallekin, Tenkanen pohtii Mestis-mahdollisuuksia.

– Mutta asiat tärkeysjärjestykseen. Minulla on nyt pieni tyttö kotona. Se on niin hienoa aikaa, lapsen nuoruus, se on vain kerran elämässä. Asia olisi eri, jos laitettaisiin palkkaan nollia perään. Mutta tämä on vain harrastus, mies painottaa.

Enteitä menestyksekkääseen kiekkouraan oli nähtävissä jo teininä, kun Tenkanen valittiin vuonna 2005 maajoukkueen esiasteelle, Pohjola-leirille. Siellä pelikavereina oli pari isommistakin kaukaloista tuttua kaveria.

– Sulka päässä 140 senttiä ja kieputteli ihan kaikkea. Se tuli jostain mistäliekomuht:sta. Jengi ajatteli, että se on varmaan joku ulkojääporukka, Tenkanen kuvailee nykyisin Vaasan Sportissa kiekkoilevaa ja Kuhmon Kivassa varttunutta Joonas Komulaista.

– Mutta kun hän sai kiekon, se oli uskomatonta taidetta. Pekka Jormakka oli myös siellä. Se oli ihan ylivoimainen silloin, Tenkanen muistelee leirin parhaaksi valittua nykyistä Jokerit-pelaajaa.

Pohjola-leiri avasi Tenkaselle oven Porin Ässiiin ja myöhemmin Rauman Lukkoon, jonka A-junioreissa hän iski kovat tehot viimeisenä juniorivuotenaan. Nyt hän aloitti jo neljännen kautensa Suomi-sarjassa ja Forssassa.

Forssan jäähallin tunnelmaa huokuu kiekkoperinteitä. Kuva: Riku Saari

Viime kaudesta jäi hampaankoloon

Vaikka Forssan kiekkoylpeyden kausi on alkanut hieman nihkeästi, on kaupungissa nähty menestystä takavuosien kulta-aikojen jälkeenkin. FPS oli viimeinen joukkue, jonka lähes kulttimaineeseen noussut KeuPa HT peittosi Suomi-sarjan finaaleissa matkallaan kohti Mestistä.

– Muistelen lämmöllä niitä finaaleja, sillä pääsimme runkosarjasta altavastaajana finaaleihin saakka.

Viime kevät sen sijaan päättyi päinvastaiseen lopputulokseen, kun runkosarjan voittaneet forssalaiset kaatuivat jo avauskierroksella vahvaa HC Satakuntaa vastaan suoraan otteluvoitoin 3–0.

– Vastustaja pääsi heti ihon alle, sarja ei ollut enää käännettävissä. Se oli kova porukka. Kauden mittaan siellä oli paljon vaihtuvuutta, mutta he saivat pudotuspeleihin kasaan parhaimman nipun. Ei siinä ole seliteltävää. Jos 3-0 häviää, that’s it.

"Veskari hei, mä oon jo täällä toisella puolella." Kuva: Riku Saari

Uusi kausi ja uudet kujeet. Sairastuvalla on vielä toistaiseksi ruuhkaa, mutta myös toipilaat ovat palaamassa tipoittain kokoonpanoon.

– Pudotuspelit on se ykköstavoite. Siitä sitten sarja kerrallaan, mihin rahkeet riittävät. Jos vaikka pelaisimme nyt vähän huonomman runkosarjan ja hyvät pudotuspelit, mieluummin niin päin.

Forssassa on Tenkasen mukaan mukava pelata. Hän kertoo tunnelman ja perinteen olevan vaikuttava kokemus, kun halliin astuu sisään. 

– Tämä on aikanaan ollut kova paikka pelata, ja on varmaan vieläkin. Yleisö on sellainen, että haukutaan vastustajat, tuomarit ja välillä omatkin, Tenkanen naurahtaa.

– Tosi hieno paikka, varmasti yksi Suomi-sarjan hulluimpia yleisöjä, hän jatkaa ylpeänä.

FPS:n seuraava ottelu on vasta 16.10., joten joukkueella on aikaa ammentaa kauden avausvoiton tuomaa energiaa harjoituksiin ja tuleviin taistoihin valmistautumiseen. Niin, ja tietysti myös normaaliin työntäyteiseen perhearkeen.