torstai, 14 lokakuu 2021 08:13

Ilveksen puolustus- ja maalivahtipelaaminen tuottavat haasteita vastustajajoukkueille: ”Ottelut on helpompi voittaa, jos omiin ei mene montaa maalia”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Linda Leppänen Linda Leppänen Jari Mäki-Kuutti

Ilveksen kausi on alkanut tasapainoisesti. Seitsemästä ottelusta on kasassa kolme voittoa ja neljä tappiota, mutta mikä merkittävintä – jokainen ottelu on ollut varsin tasainen, eikä suurinumeroisia repeämisiä ole nähty suuntaan eikä toiseen.

Tamperelaisjoukkue aloitti kauden kolmella tappiolla, jonka jälkeen irtosi puolestaan kolme voittoa putkeen. Sunnuntaina Ilves laittoi hanttiin hurjalla tahdilla kauden aloittaneelle HIFK:lle, taipuen lopulta niukasti 2–3. Ilveksen maaliero on seitsemän ottelun jälkeen 12–12, mikä on varsin poikkeuksellinen lukema. Ilves ei juuri maaleja tee, muttei päästäkään.

– Maalipaikoissa täytyisi laittaa sisään ja ylivoimat hyödyntää paremmin. Maalivahtipelissä ja puolustamisessa olemme onnistuneet. Alivoimapelaaminen voidaan myös lukea osa-alueisiin, joka on toiminut, Ilveksen päävalmentaja Linda Leppänen sanoo.

Pitävä puolustuspää

Puolustuspelaaminen on ollut Ilveksen harjoittelussa iso teema henkilökohtaisten taitojen lisäksi. Puolustuspään kuvioita onkin selvästi hiottu huolella, kun päästettyjen maalien keskiarvo on 1,71/ottelu. Osansa tiukaksi tilkityllä puolustuspäällä on myös toimivalla maalivahtipelillä, joka on Ilveksellä sarjan eliittiä. MM-kisojen parhaana maalivahtina palkittu Anni Keisala on torjunut Ilveksen maalilla yhtä vaille kaikissa otteluissa, torjuntaprosentin ollessa huima 96,2.

– Ottelut on helpompi voittaa, jos omiin ei mene montaa maalia. Yksittäisten pelaajien kehittyessä paremmiksi myös joukkue pelaa paremmin. Pelaajat tekivät kesällä paljon töitä fysiikan eteen, jotta pystyisimme harjoittelemaan kovemmin kauden aikana ja olisimme siten parempia kauden tärkeimmillä hetkillä, Leppänen toteaa.

Nuoruuden innolla

Ilveksen joukkue on todella nuori, sillä joukkueen keskimääräinen ikä on vain rahtusen yli 20 vuotta. Leppänen näkee, ettei nuoruus ole esteenä, vaan se on pikemminkin voimavara.

– Uskon, että nuoruus tulee olemaan vahvuutemme. Pelaajat ovat innokkaita oppimaan. Nyt nuorilla pelaajilla on mahdollisuus kehittyä askelta ylemmäksi, johtaviksi pelaajiksi Naisten Liigaan. Samaan aikaan vähän pidempään pelanneilla on mahdollisuus nousta uudelle tasolle.

Viime kausi päättyi Ilveksen osalta niukkaan tappioon pronssiottelussa. Joukkue on parhaillaan sarjataulukossa kuudentena ja se sija on vähimmäisvaatimus myös alkusarjan päätyttyä.

– Lähdemme parantamaan tekemistämme peli peliltä. Sarja on tiukka ja jokainen piste on tärkeä ylempää jatkosarjaa ajatellen. Kausi tulee olemaan myös tietyllä tapaa haastava, sillä kesken kauden tulee pitkä tauko olympialaisten vuoksi.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia