perjantai, 17 syyskuu 2021 15:27

Keväällä ylioppilaaksi valmistunut Kiira Yrjänen pitää välivuoden ja panostaa kaikkensa olympiapaikan saavuttamiseksi

Kirjoittanut Markus Viljanen
Kiira Yrjänen Kiira Yrjänen Pasi Mennander

Neljä kautta Kuortaneella viihtynyt Kiira Yrjänen jätti opiskelupaikkakuntansa ja lähti hakemaan uusia tuulia muualta. Viime keväänä ylioppilaaksi valmistunut Yrjänen siirtyi pääkaupunkiseudulle Kiekko-Espoon joukkueeseen. Yrjänen kertoo, että joukkueen pitkä menestyshistoria, laadukas pelaajisto ja hyvä valmennus olivat valttikortteja uuden seuran valinnan suhteen.

– Olosuhteet ovat kunnossa, joten ajattelin, että pystyisin ottamaan Espoossa seuraavan kehitysaskeleen urallani. Olen viihtynyt todella hyvin, asun ihan hallin lähellä ja täällä on paljon kaikenlaista tekemistä. On mukavaa päästä vaihteeksi isompiin ympyröihin. Koen, että olen kasvanut ja kypsynyt henkisesti jo sen verran, että oli sopiva aika siirtyä kokeneempien aikuisten joukkueeseen. Minut on otettu täällä hyvin vastaan, Yrjänen kertoo.

Kiekko-Espoo lukeutuu Naisten Liigan kestomenestyjiin ja joukkueessa pelaa vuodesta toiseen maajoukkuetason pelaajia. Treeneissä mennään vauhdilla ja vaatimustaso on varsin korkea.

– Joukkueessa on paljon kokeneita pelaajia, mikä näkyy muun muassa siinä, että monet osaavat pelata vapaammin ja luovemmin. Jokainen pystyy tuomaan hyvin omat vahvuutensa mukaan, eikä ole tiettyä muottia, mihin joukkue istutettaisiin. Joukkueessa on täten tavallaan aika vapaa pelitapa, Yrjänen näkee.

Kiekko-Espoo aloitti sarjakauden ryminällä, kun KalPa jäi kauden avausottelussa jalkoihin peräti 8–1. Yrjänen oli yksi ottelun ehdottomia avainhahmoja tekemällä peräti pisteet 1+4.

– Odotin innolla avauspeliä ja oli todella kiva aloittaa kausi. Meillä oli hyvä lataus siihen peliin ja ketjummekin peli kulki hyvin.

Pettymyksestä kohti olympialaisia

Koronatilanne on vaikuttanut isosti myös Naisten Liigassa ja maajoukkuetoiminnassa. Naisten MM-kisat piti pelata alun perin Kanadassa keväällä 2020, mutta kisat päästiin pelaamaan lopulta vasta elokuussa 2021. Yrjänen valittiin kevään 2020 joukkueeseen, mutta lopulliseen MM-kokoonpanoon hän ei enää tänä alkusyksynä päässyt. Nuori hyökkääjä ei jäänyt kuitenkaan liiaksi murehtimaan, sillä työnteon pitää jatkua kaikesta huolimatta. Haasteista hän on selvinnyt aiemminkin.

– Viime kaudesta ei jäänyt kokonaisuudessaan kovin hyvä maku. Piti olla tarkkana, ettei altistu ennen ylioppilaskirjoituksia. Siinä opiskelukiireiden keskellä pyörivät samalla sarjapelit, joten olihan se aika rankkaa. Selviydyin mielestäni kuitenkin hyvin. Kirjoituksetkin menivät kunnialla loppuun ja sain yo-lakin päähän, Yrjänen toteaa.

– Olen tehnyt kovasti töitä ja treenannut hyvin kevään ja kesän. Minulla on hyvä luotto itseeni ja kuntooni matkalla kohti ensi vuoden olympialaisia. Tuntuu, että kehitystä on tullut hyvin. Haluan osoittaa, että olen olympiapaikan arvoinen.

Tällä hetkellä Yrjänen pitää lukion jälkeistä välivuotta, jonka aikana arki painotetaan täysin urheilun ja jääkiekon ehdoilla. Harjoituksia on harjoitusten perään, mutta ammattimainen arki on toistaiseksi maistunut varsin hyvältä.

– Olen laittanut kaikki paukut tähän olympiakauteen. Treenejä piisaa, laittelen ruokaa välissä ruokaa ja lepään. On ollut ihan mukavaa tällainen uudenlainen arki.

– Olympialaisiin tähtäävät pelaajat käyvät aina tiistai- ja keskiviikkoaamuisin treenaamassa Hockey Basessa. Torstaisin on normaalit aamutreenit Tapiolassa ja iltaisin on vielä lisää treenejä. Poikien kanssa harjoittelen puolestaan tiistaisin ja keskiviikkoisin. Pitää keskittyä hyvin palautumiseen, kun harjoittelua kertyy sen verran paljon. Olympialaiset ovat unelma, pitkän matkan tavoite, jota kohti tässä mennään, Yrjänen sanoo.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia